Mait Kraun • 10 jaanuar 2017

Investorid loobuvad kullaga seotud ETFidest

Kullakangid.  Foto: Bloomberg

Kulla hind on USA presidendivalimistest alates olnud küllaltki volatiilne – pärast valimistulemusi kukkus väärismetall järsult, aga aasta viimastel nädalatel toimus jällegi taastumine, vahendab CNBC.

Vaatamata hiljutisele tõusule on investorite raha kullast välja voolamas – seda juba kaheksandat nädalat järjest, selgub Bank of America Merrill Lynchi raportist. Kaheksa nädalat on viimase kolme aasta pikim periood, mil väljavool on toimunud.

Enne USA presidendivalimisi kallines kulla hind kuu ajaga 2 protsenti. Pärast valimisi kukkus kollane metall kahe nädalaga üle 5 protsendi. Need liikumised näitavad, et investorid on oma kapitali ümber paigutanud, et Trumpi fiskaalsest stimuleerimisest osa saada, ütles investeerimisfirma Susquehanna derivatiivide strateegia juht Stacey Gilbert.

„See ei ole tingimata halb märk ning kahe kuu jooksul on kullast välja voolanud 6 miljardit dollarit. See ei pane kulla hinda järsult langema. Väljavoolu mahud on tegelikult väiksed ja sellises keskkonnas on võimalik, et kulla hind hoopis tõuseb,“ ütles ta CNBC-le.

Gilbert juhtis tähelepanu, et enne valimisi voolas kullaga seotud börsil kaubeldavatesse fondidesse (ETF) umbes 16 miljardit dollarit. Vaatamata sellele kukkus kuld pärast valimispäeva kahe nädala jooksul 5 protsenti. VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX) ja S&P SPDR Gold Trust ETF (GLD) on langenud viimase kahe kuu jooksul vastavalt 8 ja 7 protsenti.

Hetkel kuum