Olavi Teppan • 14. veebruar 2017 kell 17:13

Föderaalreserv valmistub intresse tõstma

Föderaalreservi Marriner S. Eccles nimeline peahoone.  Foto: Bloomberg

Föderaalreservi juht Janet Yellen teatas tänasel esinemisel, et intressimäärade tõstmine on omal kohal, kui USA majandus edeneb vastavalt keskpanga prognoosidele, inflatsioon pöördub järk-järgult tõusule ja tööhõive suureneb.

„Eelseisvatel kohtumistel annab komitee hinnangu, kas tööhõive ja inflatsioon arenevad ootustekohaselt, ning sel juhul on intressimäära edasine korrigeerimine tõenäoliselt kohane,“ ütles Yellen täna USA senati panganduskomisjonile, vahendab Bloomberg.

Yelleni poolaastaraport riigi rahapoliitikast on esimene pärast seda, kui Donald Trump sai USA presidendiks ja lubas USA majanduskasvu kiirendada. Yellen märkis, et majanduse käekäik on hea ning „liikunud jätkuvalt paremuse suunas“, kuid ta rõhutas taas, et takerduv inflatsioon võib majandust kahjustada.

Yellen andis mõista, et Föderaalreserv võib kaaluda lühiajaliste intressimäärade tõstmist „üsna peatselt“, võib-olla juba järgmisel istungil 14.–15. märtsil. „Abimeetmete kõrvaldamisega viivitamine ei oleks tark tegu,“ kommenteeris ta. „See võib hiljem kaasa tuua järsema intressitõstmise, mis kukutaks finantsturge ja tõukaks majanduse kriisi.“

Praeguse kava kohaselt tõstetakse sel aastal intressimäärasid veerandi protsendipunkti võrra kolmel korral. Analüütikud on seni pidanud kõige tõenäolisemaks, et esimene tõstmine toimub juunis.

Hetkel kuum