Liina Laks • 17. märts 2017 kell 10:15

Nokia teeb võrguteenuste osakonnast kaks ettevõtet

Nokia juht Rajeev Sari  Foto: Ruters/Scanpix

Soome ettevõte võitleb väheneva nõudluse ja uute konkurentide vastu oma põhiäri ümberkorraldamisega, kirjutab Wall Street Journal.

Mobiilivõrkude osakonna juht Samih Elhage, kes oli tööl alates 2015. aasta lõpust, lahkub aprillis ametist, teatas Nokia.

Nokia on Wall Street Journali hinnangul üks maailma suurimatest telekommunikatsioonivarustuse müüjatest, kuid nüüd, kus 4G teeb võidukäiku, väheneb nõudlus soomlaste toodangu järgi. Samal ajal võitlevad nii Nokia kui ka tema vana Rootsi rival Ericsson aina populaarsemaks muutuvate hiinlaste Huawei Technology ja ZTEga.

Seetõttu teatas Nokia, et kuigi telekommunikatsioonivarustuse müük jääb jätkuvalt ettevõtte põhialaks, püüab kontsern ehitada ka tarkvaraäri, mis pakuks virtuaalseid teenuseid ja võimaldaks telefoniettevõtetel oma võrke hallata. Nokia on otsinud uusi tuluallikaid ka riistvaraärist: näiteks andis teisele telefonitootjale kasutada Nokia kaubamärgi ning möödunud aastal ostis digitaalseid terviselahendusi pakkuva ettevõtte.

Veebruaris ütles Nokia juht Rajeev Suri, et tema hinnangul väheneb globaalne võrguturg 2017. aastal 2 protsenti, 110 miljardi dollari võrra, kuid seevastu peaks see 2021. aastaks taas 120 miljardi võrra kasvama.

Täna teatas Nokia, et plaanib oma mobiilsete võrkude osakonna kaheks eraldiseisvaks ettevõtteks jaotada. Ühe äriüksuse nimeks saab Mobile Networks, mis keskendub toodetele ja lahendustele ning teine keskendub globaalsetele teenustele.

Mobile Networksi uueks juhiks saab praegune innovatsioonimänedžer Marc Rouanne ning globaalsete teenuste äriüksuse juhiks nimetatakse Igor Leprince.

Nokia aktsia tõusis täna Helsingi börsil 0,01 protsenti, 5,05 eurole.

Hetkel kuum