Liina Laks • 5. aprill 2017 kell 7:25

Ruupiaralli üllatas analüütikuid

India pangatöötaja ruupiaid lugemas.  Foto: Reuers/Scanpix

Pankade strateegid asusid kärmelt ruupia prognoose parandama, kuna viimases kvartalis tegi India valuuta nelja aasta suurima hüppe, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Uudisteagentuuri hinnangul tuli ruupia ralli valuutastrateegidele üllatusena ning viimasel nädalal on kuus suurpanka, teiste hulgas Barclays, Citigroup ja Credit Suisse, pidanud oma hinnangut India ruupiale muutma. Märtsis tugevnes ruupia 2,8 protsenti – eelkõige tänu välisinvesteeringutele, mis hakkasid riiki voolama peale seda, kui peaminister Narendra Modi võitis valimised olulistes osariikides. Viimase kvartaliga tõusis ruupia 4,7 protsenti ning Bloombergi andmetel nähti viimati nii suurt tõusu 2012. aastal.

„Ruupia tugevus tabas turge tõenäoliselt üllatusena ja oli tingitud suuresti Indiasse tehtavatest investeeringutest, laiemast dollari nõrkusest ja suurtest ootustest USA poliitikale,“ selgitas Dushyant Padmanabhan, Nomura Holdingsi valuutastrateeg. Tema sõnul ennustavad analüütikud ruupiale head, sest oodatakse ka suuremat nõudlust võlakirjade järele.

Kui varem pakkusid analüütikud, et dollari eest võiks saada 70,8 ruupiat, siis nüüd tõstsid strateegid Bloombergi andmetel prognoosi vahemikku 66,3 kuni 68 ruupiat dollari kohta.

Hetkel kuum