Sirje Rank • 27. aprill 2017 kell 13:56

Draghi: majanduskasv läheb kindlamaks

Foto: Scanpix/Reuters

Euroala majanduskasv on muutunud tugevamaks ja laiapõhjalisemaks, kuid inflatsioon on jätkuvalt liiga nõrk selleks, et keskpank näeks vajadust oma rahapoliitikas muutusi teha.

Nii põhjendas Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi tänast nõukogu otsust, mis kõik stiimulid jõusse jättis.

Ka riskide kohta jäi jätkuvalt kehtima hinnang, et need on pigem kaldu kehvema tulemuse suunas. Küll aga on muutunud riskide olemus – suuremad ohud tulenevad pigem väliskeskkonnast Põhja-Koreast Brexiti majanduslike mõjudeni.

„Jah, vastab tõele, majanduskasv paraneb, asjad lähevad paremini,“ möönis Draghi. „2016. aastal rääkisime haprast ja ebaühtlasest majanduskasvu toibumisest. Nüüd on see kindlamal alusel ja laiapõhjaline.“

„Euroala kasvuväljavaate riskid on jätkuvalt negatiivsemas suunas, ehkki pilt on muutunud tasakaalustatumaks,“ ütles Draghi. „Inflatsiooniline surve on aga jätkuvalt tagasihoidlik ning peab alles näitama veenvat trendi ülespoole.“

Euro kurss võnkus üles alla 1,0879 dollari tasemel eurost.

Vaatlejad on seda meelt, et esimesi muudatusi Euroopa Keskpanga kommunikatsioonis stiimulite kohta võib oodata juunikuiselt intressinõupidamiselt, mis toimub Tallinnas. Selleks ajaks on valminud ka keskpanga uued majandusprognoosid.

Hetkel kuum