Artikkel
 • Jaga lugu:

  Facebook teeb kogu uudisvoo ringi

  Facebooki asutaja Mark ZuckerbergFoto: epa

  Facebooki asutaja Mark Zuckerberg andis teada, et edaspidi saavad ettevõtted sotsiaalvõrgustikus vähem kõlapinda ja põhirõhk läheb sõprade-tuttavate postitustele. Uus fookus tähendab veebimiljardäri sõnul paratamatult, et inimesed käivad Facebookis vähem, ent see-eest on seal veedetud aeg kvaliteetsem.

  „Uudisvoos oleva sisu tasakaal on liikunud eemale kõige olulisemast asjast, mida Facebook teha suudab – meid teineteisega ühendada,“ kirjutas Zuckerberg enda postituses. Viimasel ajal on kogukonnast nimelt laekunud tagasisidet, et ettevõtete, brändide ja meediakanalite postitused hakkavad välja tõrjuma just isiklikumat laadi sisu.
  Põhjus on Facebooki juhi sõnul lihtne – video ja muu avalik sisu on Facebookis viimase paari aastaga plahvatuslikult kasvanud. Kuna avalikku sisu on lihtsalt palju rohkem kui sõprade ja pereliikmete postitusi, ongi tasakaal paigast ära nihkunud.
  Nii sotsiaalvõrgustik asja aga jätta ei taha. „Tunneme endal vastutust kindlaks teha, et meie teenuseid pole mitte ainult tore kasutada, vaid et need panustaksid ka inimeste heaolusse,“ rääkis Zuckerberg. Seetõttu hakkas firma trendi põhjalikumalt uurima ja saigi aru, et heaolu tõstab eelkõige see, kui inimesed saavad sotsiaalmeedia kaudu suhelda inimestega, kellest nad hoolivad.
  „Saame end tunda seotumana ning vähem üksildasena ning see korreleerub pikaajaliste õnne ja tervise mõõdikutega. Teisest küljest ei pruugi passiivne artiklite lugemine või videote vaatamine – isegi kui need lahutavad meelt või harivad – olla sama hea,“ tõdes veebimiljardär.
  Nii otsustatigi teha põhimõtteline muudatus Facebooki ülesehituses. Esimesed sammud selles suunas tehti juba eelmisel aastal, ent võtab veel kuid, enne kui uus fookus kõikide Facebooki toodeteni jõuab, selgitas ta. Esimesi muudatusi saab näha uudisvoos, kus on oodata rohkem sisu sõpradelt, pereliikmetelt ja gruppidelt.
  Ettevõtja elu läheb raskemaks
  Samal ajal jõuab voogu vähem avalikku sisu, näiteks ettevõtete, brändide ja meediakanalite postitusi. See avalik sisu, mis inimesteni jõuab, peab Zuckerbergi kinnitusel vastama samadele põhimõtetele – see peaks kaasa aitama sisukale suhtlemisele inimeste vahel.
  „Näiteks on suur hulk teleseriaalide või spordimeeskondadega seotud lähedasi kogukondi. Oleme näinud, et inimesed suhestuvad palju rohkem otse üle kantavate videotega kui tavalistega. Osa uudiseid võimaldab alustada arutelu oluliste küsimuste üle. Praegu on video vaatamine, uudiste lugemine või mõnelt lehelt teate saamine liiga tihti aga passiivne kogemus,“ selgitas Zuckerberg.
  Ta tõdes ka, et muudatuste tulemusena on oodata, et inimeste Facebookis veedetud aeg ning mõned kaasamismõõdikud liiguvad allapoole. „Aga ma ootan ka, et Facebookis veedetud aeg kujuneb väärtuslikumaks. Kui me teeme õiget asja, usun ma ka, et see on pikas vaates hea meie kogukonna ja meie äri jaoks,“ märkis Zuckerberg samas.
  Algoritm hakkab ennustama suhestumishuvi
  Facebooki blogis selgitas uudisvoo valdkonna juht Adam Mosseri, et tehniliselt tähendab muudatus seda, et kui praegu mõjutab postituse olulisust inimese uudisvoos eelkõige see, kui palju inimesi mõne postituse peale reageerib, seda kommenteerib või postitust jagab, siis edaspidi pannakse rõhk ka sellele, kui palju postitus ärgitab arutelu ja sisukat suhtlust inimeste vahel. Selleks hakatakse ennustama, missuguse sisuga seoses kasutaja oma sõpradega suhelda tahab, neid postitusi esimesena kuvataksegi.
  Sellised postitused võivad olla näiteks pikad aruteluteemad, mis tähendavad pikka ja põhjalikku jutulõime kommentaarides, ent ka sisu, mida kasutaja võib tahta jagada või meeldivaks märkida – näiteks abi või reisisoovitusi otsiva sõbra postitusi või pikka arutelu põhjustav uudis või video. Lisaks saavad sõprade ja pereliikmete postitused otseselt avaliku sisu ees eelise. See tähendab mõistagi, et avalikku sisu kuvatakse vähem.
  Suurima löögi all passiivsemad lehed
  „Uuenduste tulemusena võib lehtede haare, videote vaatamise aeg ning suunamistest pärit liiklus väheneda,“ tõdes Mosseri. Mõju on leheti erinev ning seda mõjutab näiteks see, missugust sisu toodetakse ning kuidas inimesed sellega suhestuvad. Lehed, mis toodavad postitusi, millele inimesed tavaliselt ei reageeri või mida ei kommenteeri, saavad ilmselt suurima löögi. Lehtedele, mille postitused elavdavad vestlust sõprade vahel, on mõju aga väiksem, selgitas ta.
  Samas on inimestel siiski võimalik enda uudisvoo eelistustes eraldi märkida, et mingitelt lehtedelt soovitakse näha rohkem postitusi, et lemmiklehtede sisu tähelepanuta ei jääks.
  Peibutamine ei päästa
  Missugused postitused aga edaspidi voos kõrgemale jõuavad? Mosseri rõhutas taas, et oluline on just arutelu edendamine. Näiteks otsevideotega suhestutakse kuus korda rohkem kui tavaliste videotega. Paljude loovisikute postitatud videod panevad nende jälgijad arutlema, samuti kuulsuste postitused. Gruppides arutavad inimesed sageli avaliku sisu üle. Kohalikud ettevõtted saavad kogukonnaga suhestuda, postitades neile olulist sisu ning korraldades üritusi. Uudised saavad käivitada arutelu oluliste teemade üle.
  Peibutuspostitused – nagu „pane see meeldivaks, kui oled Kaljukits!“ – uues algoritmis lisaeelist ei saa ning neid lükkab Facebook jätkuvalt uudisvoos allapoole.
  Aktsia löögi all
  Ehkki USA turgude avanemiseni on veel mitu tundi, on eelturu järgi otsustades Facebooki aktsia korralikku hoopi saamas. Kell 13.20 oli aktsia eelturul langenud 3% jagu, 182 dollari taseme kanti.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Aasia turud rallisid, kui investorid kaalusid Hiina protestide mõju
Ülemaailmsete aktsiate indeksi tõusu juhtis Hiina aktsiate ralli, kuna koroonapiirangute vastu lahvatanud üleriigilised rahutused leevenesid.
Ülemaailmsete aktsiate indeksi tõusu juhtis Hiina aktsiate ralli, kuna koroonapiirangute vastu lahvatanud üleriigilised rahutused leevenesid.
Peep Peterson: Arto Aasal on ühes asjas õigus
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
Keskpankurid rääkisid USA aktsiaturgu allapoole
Intressimäärade edasisele tõstmisele viitavad Ühendriikide keskpankurite kommentaarid tekitasid USA aktsiaturgudel taas langusmeeleolu.
Intressimäärade edasisele tõstmisele viitavad Ühendriikide keskpankurite kommentaarid tekitasid USA aktsiaturgudel taas langusmeeleolu.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Tallinkist läinud finantsjuht: oli sobilik hetk edasi liikuda
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tallinkist läinud finantsjuht: oli sobilik hetk edasi liikuda
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.

Olulisemad lood

Toidutootja: kallima kraami müük kukub, aga odavpood pole võimule pääsenud
Toidutootja Orkla juhatuse esimene Kaido Kaare sõnul valmistub suurfirma kriisiks ning kardab, et tarbija rahakott ei pea karmile hinnatõusule vastu.
Toidutootja Orkla juhatuse esimene Kaido Kaare sõnul valmistub suurfirma kriisiks ning kardab, et tarbija rahakott ei pea karmile hinnatõusule vastu.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.