Mait Kraun • 24. mai 2018 kell 13:16

Lõhe hinnad tõusid uue rekordini

Lõhe võileib  Foto: Shutterstock

Hommikused lõhevõileivad on muutumas aina kiiremini luksuseks, kirjutab Bloomberg.

Norra lõhe hinnad tõusid sellel nädalal uue rekordini, sest pakkumise kasv on toppama jäänud, aga ülemaailmne nõudlus kasvab jõudsalt. Tervislikumad tarbijad valivad aina enam kalatooteid ning lõhe on muutumas aina populaarsemaks ka arenevates riikides, näiteks Brasiilias ja Hiinas.

„Nõudlus on nendes riikides ja mujal maailma olnud meeletult tugev,“ ütles Rabobanki meretoidu analüütik Gorjan Nikolik.

Turgu kitsendab ka pakkumise pool. 2016. aasta oli lõhetootmises väga kehv ning taastumine võtab aega oodatust kauem. Kaks aastat tagasi hakkasid laialt levima meretäid, kes hävitasid suure osa toodangust. Samal aastal tapsid toksilised vetikad Tšiilis miljoneid kalu.

Sellel aastal on Norras vesi külmem olnud, mis tähendab, et kalad sõid vähem ning jäid kasvult väiksemaks, ütles Nikolik. Tšiili farmerid on samuti kalu veidi varem veest välja võtmas, sest kardetakse järjekordset vetikate levikut.

Lõhe hind (Norra krooni kilogrammist)  Foto: Bloomberg

Norra lõhehinnad on viimase aasta jooksul peaaegu kahekordistunud. Sellel nädalal jõudis hind 76,09 kroonini kilogrammist (ca 8 eurot kilogramm), selgub Norra Statistikaameti andmetest.

„Oodati pakkumise taastumist, mida ei tulnud,“ ütles Nikolik. „Turud on nüüd jõudnud uute tippudeni.“

Hooajaliselt peaks suvi olukorrale veidi leevendust pakkuma. Oodatakse, et pakkumine hakkab paranema ning hinnad langevad, sest Euroopas ja Põhja-Ameerikas algab suvine grillihooaeg, kus tarbijad ostavad rohkem muid lihatooteid, lisas Nikolik.

Hetkel kuum