Mait Kraun • 27. mai 2018 kell 7:30

Goldman teenis ühe päevaga sadu miljoneid

Goldman Sachsi tegevjuht Lloyd Blankfein  Foto: Shutterstock

Buumiajad on Wall Streetil tagasi, vähemalt ühe panga kauplemisüksuse jaoks, kirjutab CNBC.

Investeerimispank Goldman Sachs teenis veebruaris ühe päevaga 200 miljoni dollari suuruse kasumi – seda ajal, mil volatiilsus tõusis väga järsult, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed. See on summa, mille firma derivatiivide (tuletisväärtpaberid) üksus teenib tavapäraselt terve aasta jooksul, ütlesid inimesed.

Panustati VIXi kasvule

Investeerimispank oli end nõnda positsioneerinud, et Chicago börsi volatiilsusindeksi tõus pakub neile suurt tootlust, ütlesid inimesed, kes soovisid jääda anonüümseks, sest tegemist on panga siseasjaga.

Volatiilsusindeksit (VIX) nimetatakse ka „hirmuindeksiks“ ning see peegeldab investorite ootusi tuleviku volatiilsuse osas. Indeks püsis terve 2017. aasta rekordmadalal ja kauples pidevalt 10 punkti tasemest madalamal. 

Pärast kuudepikkust madala volatiilsuse perioodi tõusis volatiilsusindeks 5. veebruaril 116 protsenti, mis on kõigi aegade suurim päevane hüpe. Standard & Poor’s 500 indeks langes samal päeval 4,1 protsenti ning Dow Jones kukkus enam kui 1100 punkti võrra.

Pärast volatiilsuse järsku kasvu suurenes ka Goldmani enda klientide huvi VIXile panustada. New Yorgi investeerimispanga positsioonid muutusid ühtäkki väga kasumlikuks.

Suur õnnistus

See oli Goldmani derivatiivide üksusele suur õnnistus. Üksust juhib praegu David Casner, kes liitus pangaga 2002. aastal. Derivatiivide äri on osa suuremast aktsiate divisjonist, mis kaupleb ka VIXi optsioonidega. Viimastel aastatel on neil kehvasti läinud, sest turud on olnud erakordselt rahulikud. Lisaks sellele on derivatiividega kauplemist pärast finantskriisi väga palju reguleeritud. Terve eelmise aasta (2017) jooksul oli vaid neli päeva, kus nende päevane käive ületas 100 miljonit dollarit, teatas ettevõte veebruaris.

Õnnestunud tehingud ning kauplemistehnoloogiasse tehtud investeeringud hakkavad ära tasuma ning Goldmani aktsiate divisjoni juhid on optimistlikud, et nad suudavad rivaalilt Morgan Stanley’lt esikoha aasta lõpuks uuesti üle võtta. JP Morgan Chase on samuti viimastel aastatel Goldmani kauplemises edestanud, aga nüüd on hakatud vahet tagasi tegema.

Riskantne panus

Goldmani panus volatiilsusele aitas kauplemiskäivet tõsta, mis esimeses kvartalis suurenes 38 protsenti, 2,3 miljardi dollarini. Kasv ületas nii Morgan Stanley kui ka JPMorgani oma.

Goldman Sachs on tuntud oma efektiivse riskijuhtimise poolest, aga sellised panused pole riskivabad. Kui turg oleks teises suunas edasi liikunud, oleks nad saanud suuri kaotusi. Näiteks 2017. aastal kaotati toorainetele tehtud panustega hulganisti raha.

Goldmani tegevjuht Lloyd Blankfein kaitses veebruaris toimunud konverentsil panga kauplemisäri. Tõenäoliselt oli tal selleks ajaks juba teada, et kauplemisüksusel läks kuu alguses väga hästi.

„Ma ei arva, et oleks hea strateegia võimalikest võitudest selles äris loobuda,“ ütles ta toona. Goldmani pressiesindaja keeldus avaldatud infot kommenteerimast.

Hetkel kuum