Äripäev • 15. juuni 2018 kell 7:40

Dollaril kahe aasta parim nädal

Foto: Panthermedia

Ei ole võitjaid ilma kaotajateta: samal ajal kui Euroopa keskpanga kohtumine surus euro viimase aasta madalaimale tasemele, naudib dollar võidukäiku.

Dollar tugevnes täna ennelõunal 0,86 euro tasemele. Lisaks euro nõrkusele aitavad dollarit ka viimasel ajal avaldatud majandusnäitajad, teiste seas tugevad jaekaubanduse numbrid.

Tugev dollar valmistab peavalu vaid naftakaubandusele. Maikuus jõudis naftabarreli hind viimaste aastate rekorditeni, kuid et tootmise suurenemist oodatakse nii USAst kui ka tootmispiirangute eest hea seisva OPECi enda liitlastelt, on nafta hind taas veidi alla tulnud: WTI toornafta kauples täna ennelõunal 66,8 dollari tasemel, Bernti toornafta barrel maksis 75,67 dollarit.

Täna hommikul jätkas euro dollari suhtes odavnemist ja kauples 1,158 dollari tasemel. Nii madalal oli see viimati möödunud hiliskevadel. Eurot survestas eile Riias toimunud Euroopa keskpanga istung, kus president Mario Draghi andis mõista, et enne järgmist suve intressimäärade tõstmist oodata pole. Küll aga plaanitakse selle aastaga ära lõpetada hiiglaslik 2,4 triljoni euro suurune võlakirjade tugiostuprogramm. Samal ajal alandas keskpank euroliidu majanduse prognoosi 2,4 kasvuprotsendilt 2,1 protsendile.

Euroopa aktsiaturgudele mõjus teade ergutavalt – tähendab see ju, et pidu veel vähemalt mõneks ajaks jätkub.

Ennelõunal sai euro põhja kätte ja alustas kerget tõusu. 

Hetkel kuum