Lauri Teder • 20. juuni 2018 kell 18:00

USA keskpanga juht näeb põhjust kaheks intressitõusuks

USA Föderaalreservi esimees Jerome Powell  Foto: Chine Nouvelle / SIPA

Ameerika Ühendriikide Föderaalreservi esimees Jerome Powell tõdes kolmapäevases kõnes taas, et tugev majanduskasv ja ajalooliselt madal töötuse tase toetavad intressimäärade edasist tõstmist, vahendab CNBC.

Töötuse erakordne madalseis ning inflatsiooni kiirenemine on vähendanud majanduse sõltuvust soodsast rahanduspoliitikast, leidis Powell Euroopa Keskpanga korraldatud foorumil. Oma kõnes pööras mees iseäranis palju tähelepanu tööturule, selgitades, et kuigi palgakasv on seni olnud mõõdukas, võib üha kahanev vaba tööjõu hulk olukorda üsna kiiresti muuta. Viimaste andmete järgi on USA töötuse tase vajunud 3,8 protsendini, pea viiekümne aasta madalpunkti.

Alles möödunud nädalal kergitas Föderaalreserv intressimäärasid juba kuuendat korda alates 2015. aastast, mil keskpank oma lõdvenduspoliitikast vähehaaval loobuma hakkas. Lisaks jahmatas Föderaalreservi Avatud Turu Komitee börse arvamusega, et intresse tuleks tänavu vahest lausa kaks korda tõsta. Väärtpaberiturud säilitavad aga sellegipoolest skepsise: Chicago kaubabörsi (CME) FedWatchi-nimelise indikaatori andmetel on neljanda intressimäärade tõusu tõenäosus futuurikauplejate arvates 50,9%.

Hetkel kuum