Lauri Teder • 25. juuli 2018 kell 20:30

Facebooki tulemused: 90 minutiga kadus 150 miljardit

Foto: Scanpix / Reuters

Andmeleketest ja libauudistega seotud skandaalidest räsitud Facebook näitas teises kvartalis viisakat kasvu, kuid jäi alla Wall Streeti käibenumbrite ja kasutajate arvu ootustele ja nii pühiti kiiresti ettevõtte väärtusest 150 miljardit.

Facebooki tulemuste avaldamine oli eile omamoodi spektaakel. Ettevõte teatas pärast börsipäeva sulgumist majandustulemused, mis jäid oodatule alla. Facebook teenis möödunud kolme kuu 13,23 miljardit dollarit tulu – Thomson Reutersi koondprognoosi kohaselt oodati sotsiaalvõrgustikult aga 13,36 miljardi dollari suurust sissetulekut. Samas suutis Facebook kasumiprognoosidest üle hüpata, teenides oodatud 1,72 dollari asemel 1,74 dollarit aktsia kohta. Mullu samas kvartalis oli aktsiakasum kõigest 1,32 dollarit.

Aktiivsete igapäevaste kasutajate arv eelmises kvartalis oli seevastu 1,47 miljardit ning jäi 20 miljoni võrra alla analüütikafirma FactSeti hinnangule. Kasutajate hulk üle maailma kerkis mullusega võrreldes 11%.

Langus leidis aset vaid Euroopas, kus avaldas tõenäoliselt mõju tänavu jõustunud Euroopa Liidu andmekaitsemäärus (GDPR). USA aktiivsete igapäevaste kasutajate arv on püsinud pea samal tasemel juba möödunud aasta teisest kvartalist alates.

Numbrid ei rõõmustanud investoreid ning aktsia langes järelturul 8%.

Juhtkond lükkas langusele hoogu juurde

Asjad kippusid Facebooki jaoks eriti viletsaks minema siis, kui Facebooki juhtkond tulemuste ja tuleviku kohta sõna võttis. Ettevõtte finantsjuht Davie Wehner tunnistas, et tulevikus on oodata käibe kasvu vähenemist ning marginaali kokkutõmbumist. „Kui vaadata 2018. aastast edasi, siis me eeldame, et kulude kasv ületab järgmisel aastal käibe kasvu,“ ütles ta ja luges ette kasvutempo alanemise põhjuseid. Wehner tõi välja ühelt poolt dollari, mis möödunud aastal küll tugevnes, ent on sel aastal pigem nõrkuse märke näidanud. Teise aspektina märkis ta ära ettevõtte panuse Storiesi funktsiooni Facebookis. Stories ei teeni ettevõttele veel piisavalt raha. Kolmanda aspektina tõi ta välja andmekaitseküsimused, mis mõjutavad ettevõtte kasumlikkust.

„Järgnevate aastate jooksul me arvame, et meie tegevusmarginaal jääb umbes 35% juurde,“ lisas ta.

Sellised uudised investoritele ei meeldinud. Ettevõtte aktsia hakkas kiiresti langema ning kukkumine süvenes suisa 24%ni. Teistpidi öelduna: kõigest 90 minutiga kadus Facebooki väärtusest pea 150 miljardit dollarit. Ja seda ei päästnud isegi Facebooki juhi Mark Zuckerbergi optimistlik toon, kui ta ütles, et kolmandik maailma elanikest ehk 2,5 miljardit inimest kasutab igal kuul Facebooki tooteid.

Kuigi investorid näivad olevat praegu veidi maha rahunenud, on aktsia praegu järelturul endiselt 20% punases.

Hetkel kuum