• Jaga lugu:

  USA baasinflatsioon viimase kümnendi kõrgeim

  Inflatsioon.Foto: Shutterstock

  USAs on inflatsioon kiirenemas, aga ökonomistid ei arva, et olukord lähikuudel jätkub, vahendab MarketWatch.

  USA tarbijahinnaindeks tõusis juulis 0,2 protsenti, millele aitas kaasa eluasemega seotud kulude kasv. Inflatsiooni aeglustas veidi energiahindade langus. Näitaja oli MarketWatchi küsitletud ökonomistide ootustega kooskõlas.
  12 kuu lõikes tõusis indeks 2,9 protsenti, juunis oli näitaja sama. Baasinflatsioon, kus on bensiini- ja toiduhinnad välja arvatud, kasvas kuu lõikes 0,2 protsenti. Aasta lõikes ulatus baasinflatsioon aga 2,4 protsendini, mis on kõrgeim näitaja alates 2008. aasta septembrist.
  Ökonomistid keskenduvad rohkem baasinflatsioonile, sest selle põhjal on tuleviku hinnatrende parem ette ennustada.
  Kui numbreid lähemalt vaadata, siis on selgub, et eluasemekulud kasvasid juulis 0,3 protsenti. Toiduhinnad tõusid 0,1 protsenti ja energiaga seotud kulud vähenesid 0,5 protsenti.
  Baasinflatsioon on viimasel ajal USAs kiirenenud, aga ökonomistide hinnangul peaks inflatsioon lähikuudel jahtuma hakkama. Kuna hinnad tõusevad, töötuse määr on madal ja majandus tugev, siis peaks Föderaalreserv septembris intresse tõstma.
  Chicago Föderaalreservi president Charles Evans ütles, et tema arvates ei ületa inflatsioon liiga palju 2 protsendi piiri. Samas võib veidi karmim rahapoliitika olla vajalik järgmisel või ülejärgmisel aastal.
  „Inimesed ootavad, et inflatsioon tõuseb veel, aga ma ei usu, et see väga palju enam kiireneb,“ ütles Societe Generale USA ökonomist Omair Sharif MarketWatchile.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.