USA firmade ohtlik võlatase on vähenenud

Äripäev 27. august 2018, 17:31
New Yorgi börs
https://www.aripaev.ee/storyimage/ea/20180827/BORS/180829736/AR/0/AR-180829736.jpg
Ainult tellijale

USA firmade tugevad kasumid on aidanud vähendada ohtlikult kõrget võlataset.

USA ettevõtted on paranevate tulemuste mõjul hakanud vähem võlgu võtma, kirjutab Wall Street Journal. Tegemist on teretulnud arenguga, kui võtta arvesse, et firmade võlatase on võrreldav eelmise finantskriisi kõrgpunktiga.

Selleaastane ettevõtete kulumieelse kasumi kasv on püsinud samas tempos või kergelt ületanud võla kasvu viimase kuue kvartali jooksul, võib tõdeda Bank of America Merrill Lynchi andmetele tuginedes. Kuuele kvartalile, mil võlatase on paranenud, eelnes 21 kvartalit tõusvat võlataset.

Selle tulemusel on USA ettevõtete võlatase 3,4 korda EBITDAd 30. juuni seisuga. Kõrgeim oli tase 2016. aasta alguses, jõudes 3,5 kordse EBITDAni. See tähendab lihtsustatult, et ettevõte suudaks kasumi samaks jäädes maksta võla 3,5 aastaga. Kriisijärgselt oli võlataseme näit 2,6.

Investorid on võlataseme pärast jätkuvalt mures. Kõige uuema Föderaalreservi info järgi ulatus esimese kvartali lõpus ettevõtete võlatase 45,2 protsendini sisemajanduse kogutoodangust. See on küll madalam kuus kuud varasemast 45,3 protsendist, kuid on ikkagi samal tasemel kus finantskriisi ajal.

„Ameerika Ühendriikides on ettevõtlussektor võrreldes varasemaga kõrge võlatasemega,“ ütles Pacific Investment Management Co krediidiuuringute juht Christian Stracke. Isegi kui see otseselt majanduskriisi ei vii, võib kõrge võlatase lõpuks põhjustada „palju stressi ja palju probleeme“. Seda juhul, kui maksukeskkond kehvemaks läheb, ütles Stracke.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. August 2018, 17:30

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing