Lauri Teder • 26. september 2018 kell 20:45

Börs: keskpank rusus indekseid

New Yorgi börs (NYSE)  Foto: Scanpix / Reuters

Kolmapäeval lõpetasid USA börsiindeksid punases, reageerides Föderaalreservi intressimäärade taaskordsele tõusule ning keskpanga edasistele majandusprognoosidele.

Dow Jonesi indeks langes 0,4%, 26 358 punktile. Nasdaq Composite vähenes 0,21%, jõudes 7990 punkti tasemele. S&P 500 vajus 0,33% madalamale ja peatus 2905 punktil. Näitajad veetsid valdava osa päevast plussis, ent langesid järsult peale Föderaalreservi teadaannet.

Sektoritest oli langejate esireas pangandus - S&P 500 vastav haru (.SPSY) kahanes 1,27%, kuna pangad on sunnitud Föderaalreservi lühiajaliste intressimäärade mõjul ka oma intresse tõstma - samas kardetakse, et see võib majandustsükli praeguses seisus aga tuua kaasa laenumahtude vähenemise. Odavnesid Bank of America (-1,76%), Wells Fargo (-1,97%), Citigroup (-1,44%) jt. Pankadele järgnesid dividende maksvad kommunaalteenuste pakkujad ja kinnisvarafirmad, mis konkureerivad tootluse poolest üha ahvatlevamaks muutuvate (ja aktsiatega võrreldes ka hulga turvalisemate) USA riigivõlakirjadega.

Sporditarvete tootja Nike aktsia odavnes kolmapäeval 1,29%, kuigi firma teenis oma majandusaasta esimeses kvartalis oodatust enam kasumit - 62 sendi asemel 67 senti aktsia kohta. Samas kerkisid firma müügi- ja administratiivkulud eeskätt turundusega seotud väljaminekutega seoses 7%, 3,1 miljardi dollarini.

Hetkel kuum