Äripäev • 26. september 2018 kell 5:21
Donald Trumpil on valijatele vaja pikalt seletada, miks ta naftahindu üles on ajanud.  Foto: EPA

Iraani kriis hoiab nafta hinna kõrgel

Iraani sanktsioonide ootuses püsib nafta maailmaturu hind viimaste aastate kõrgeimal tasemel ja seda hoolimata USA ametnike kinnitustest, et turul pakkumist jätkub ning hinnatõusuks põhjus puudub, kirjutab Reuters.

Brenti toornafta hind püsis 81,83 dollari juures, olles teisipäeval käinud ka üle 82 dollari piiri. USA toornafta futuuride hinnad nihkusid pisut allapoole, 72,15 dollarini barreli eest.

USA kehtestab sanktsioonid Iraani naftatootmise vastu 4. novembril, Iraan on OPECi suuruselt kolmas naftatootja. Hirm Iraani toornaftale ligipääsu kaotamise ees ongi viimasel ajal toornafta hindu jõudsalt tõstnud.

Samal ajal üritavad USA ametnikud ja ka president Donald Trump ise veenda tarbijaid ja investoreid, et naftaturul pakkumisega probleeme ei ole. Samuti on USA üritanud veenda tootjaid, sealhulgas Saudi Araabiat tootmist kasvatama.

Ka eile ÜROs peetud kõnes kutsus Trump OPECit üles rohkem naftat pumpama ja hinnatõusu pidurdama. Samuti süüdistas ta Iraani kaose põhjustamises ning lubas riigi vastu kehtestatud sanktsioone veelgi suurendada.

CMC Marketi turuanalüütik Michael McCarthy ütles Reutersile, et Iraani toornafta kadumisel üksi on turule mõju 1 miljoni barreli võrra päevas. Iraani nafta ärakukkumisel võib aga turule olla veel 2 miljoni barreli suurune mõju, lisas ta.

OPEC, Venemaa, Omaan ja Kasahstan kohtusid nädalavahetusel ega näinud samuti mingit põhjust tootmise suurendamiseks.

Hetkel kuum