Lauri Teder • 11. veebruar 2019 kell 22:45

Börs: ebakindlus mitmel rindel

New Yorgi börs  Foto: Reuters/Scanpix

Esmaspäeval jäid USA aktsiaindeksite liikumised tagasihoidlikuks, kuna Wall Streeti muudavad endiselt ebakindlaks USA-Hiina kõnelused, valitsusseisaku kordumise oht ja börsifirmade kahanenud kasumiootused.

Dow Jonesi tööstuskeskmine kahanes 0,21%, 25 053 punktini. Nasdaq Composite kerkis 0,13%, 7308 punktini. S&P 500 nihkus 0,07% kõrgemale, peatudes 2710 punktil. Suuremaid lootus panid kauplejad aga Ühendriikide sisemajandusele - väiksema turuväärtusega ettevõtete koondindeks Russell 2000 kerkis nädala hakul 0,77%, 1518 punktini.

Pühapäeval jõudsid Pekingisse Ameerika Ühendriikide rahandusminister Steven Mnuchin ja kaubandusesindaja Robert Lighthizer, et jätkata Hiina juhtkonnaga kõnelusi rahvavabariigi majanduse struktuursete reformide ja intellektuaalse omandi kaitse üle. Mõlema riigi esindajad on väljendanud viimastel päevadel üldist optimismi, kuid jäänud detailide osas seni üsna napisõnaliseks. Esmaspäeva varahommikul pingestas Washingtoni ja Pekingi suhteid kahe USA sõjalaeva liikumine Lõuna-Hiina vaidlusalustesse vetesse, ent otsest mõju manööver kaubanduskõnelustele ei avaldanud.

Samal ajal läheneb USA Kongress piirimüüri ehitamise küsimuse tõttu järjekordsele potentsiaalsete valitsusseisakule, mis peataks taas paljude riigiteenistujate palgad ja asetaks seeläbi ohtu ka tugevalt eratarbimisele toetuva majanduse kasvu.

Esmaspäevase seisuga on kaks kolmandikku S&P 500 näitajasse kuuluvatest ettevõtetest oma möödunud kvartali kasumiaruande avaldanud, kusjuures tervelt 71,2% neist on suutnud Wall Streeti analüütikute prognoosidest üle hüpata. Samas kardetakse, et käesolevas kolme kuu tulemusel peavad investorid üle mitme aasta leppima kvartalitulemuste langusega. Reutersi andmetel ennustavad analüütikud selleks kvartaliks aastases võrdluses keskmiselt 0,2% langust. Tõsi, olulist rolli mängib siinjuures ka Ühendriikide mulluse maksulangetuse mõju.

Nädala alguses valmistasid börsidele head meelt Burger Kingi emafirma Restaurant Brands Internationali (+1,63%) kvartalinumbrid: kontserni kohandatud aktsiakasum oli 68 senti - 1 sent enam kui oodatud - ning käive jäi oodatud 1,39 miljardi dollari tasemele (14,55% rohkem kui mullu). Lisaks viis ettevõte oma tänavuse dividendisihi 2 dollarini. Esmaspäevase sulgemishinna järgi otsustades oleks dividendimäär seega 3,13%.

Ühendriikide suurpanga Morgan Stanley aktsia odavnes 1,47% pärast ettevõtte teadet, et omandab 900 miljoni dollari eest Kanada finantstehnoloogiafirma Solium Capital, mis pakub aktsiaplaanide haldamise teenust.

Elektriautode tootja Tesla tõusis esmaspäeval 2,3%, saades hoogu Cannacord Genuity analüütiku ostusoovitusest. Ülevaate kohaselt aitavad hiljutised autofirma hiljutised hinnakärped ja koondamised sel jõuda lähemale oma Model 3 seeria sõiduki eelistavale müügihinnale - 35 000 dollarile.

Hetkel kuum