Rait Kondor • 1 märts 2019

USA aktsiaturg kerkis reedel käesoleva aasta tipptasemele

Maaklerid New Yorgi börsil.  Foto: Scanpix/REUTERS/Brendan McDermid

Reedel Ameerika aktsiaturg tõusis kannustatuna viimasel paaril nädalal turge toetatavatest teemadest - Hiina läbirääkimiste oodatavatest edusammudest ning Föderaalreservi mõõdukast intressimäärade tõstmise poliitikast.

Laiapõhjaline S&P 500 aktsiaindeks kerkis täna 0,69% 2803,69 punktini ning Nasdaqi aktsiaindeks tõusis 0,83% 7595,35 punktini. S&P 500 jõudis sellega käesoleva aasta tipptasemeni, kui arvestada indeksi päeva lõpu väärtust. Käesoleval aastal on S&P 500 aktsiaindeks sellega tõusnud 11,8%. Viimati sulgus indeks tänasest tasemest kõrgemal eelmise aasta 8. novembril. S&P 500 indeksi väärtus on eelmise aasta kõige kõrgemast sulgemistasemest, mis tehti 20. septembril, maas veel 4,3%.

Reuters vahendab, et hoolimata Hiina-USA kaubandusläbirääkimiste optimismist, näitasid USA Tarneahela Juhtimise Instituudi (ISM) andmed, et veebruaris kukkus Ameerika Ühendriikide ettevõtete tootmisaktiivsus madalaimale tasemele alates 2016. aasta novembrist ning Michigani ülikooli tarbijausaldusindeks jäi ootustele alla.

Märkimisväärne oli täna Tesla aktsia 7,8% suurune langus, kui firma teatas, et kulude kärpimise eesmärgil kaotatakse müügisalongide töökohad ning kogu Tesla müük läheb internetti ning Elon Musk teatas, et seoses Model 3 turuletoomisega jääb Tesla esimeses kvartalis tõenäoliselt kahjumisse.

Samal ajal tegi eilse languse tagasi Hiina luksusklassi elektriautode tootja NIO, mille aktsia kerkis aktiivse kauplemise käigus 5,1% 10,06 dollarini.

Rõivamüüja Gapi aktsia kerkis 16,2%, kui firma teatas, et eraldab oma populaarse kaubamärgi, Old Navy, eraldiseisvasse firmasse.

Toidupoeketi Krogeri aktsia langes 4,5% ning Walmarti aktsia 1,1%, kui ajaleht Wall Street Journal kirjutas, et netikaubamaja Amazon plaanib Ühendriikides turule tulla enda toidukauplusega Whole Foodsi kõrvale.

Täna avaldas sõidujagamisfirma Lyft oma aktsiate avaliku esmaemissiooni prospekti, kus on näha, et firma sai 2018. aastal 2,2 miljardi dollari suuruse käibe juures 911 miljonit dollarit kahjumit.

Hetkel kuum