Võimas leke paljastab maailma eliidi rahasaladused

04. aprill 2016, 08:38
Maksuparadiis Panama City
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160404/RANKING/160409945/AR/0/panama-city.jpg

Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekkisid salajased dokumendid, millest selgub, kuidas kuulsad, rikkad ja võimukad peidavad oma varasid maksuparadiisides. Jäljed viivad ka Eestisse.

Nimelt lekkis uurivate ajakirjanike kätte 11,5 miljonit ühe maailma suurema maksuparadiisi teenust pakkuva ettevõtte Mossack Fonseca dokumente. Ettevõte aitab klientidel oma raha pesta, põigata mööda sanktsioonidest ja maksudest. Kokku kasutati 21 maksuparadiisi. Vara peitmisega on seotud nii mõjuvõimsad poliitikud ja ettevõtjad kui ka näiteks tuntud sportlased. Nende hulgas on 29 miljardäri ajakirja Forbes maailma 500 rikkaima inimese pingereast, vahendab Financial Review, mis samuti on saanud lekkinud materjalidega tutvuda.

Nimedest jooksevad dokumentidest läbi 140 poliitikut tervelt 50 riigist, teiste hulgas näiteks Süüria president Bashar al-Assad ja Ukraina president Petro Porošenko. Lekkest joonistuvad välja Venemaa presidendi lähikondsete varjatud tehingud offshore-firmade ja pankade kaudu. Offshore-firmade võrgustiku ülesehitamisel on kesksel kohal Bank Rossija, mida USA rahandusministeerium on nimetatud Putini „ihupangaks“. Panga vastu on sanktsioonid kehtestanud nii USA kui ka Euroopa Liit.

Mudel, kuidas Putini sisering raha jagas, pandi paika juba 1990ndatel. Putin ja Bank Rossija omanikud asutasid suvilakooperatiivi, kus igaühel oli maja. Kooperatiivil oli ühine pangaarve, kuhu kõik said raha sisse maksta ja välja võtta. Lekke materjalid keskenduvad Putini noorpõlvesõbrale, tšellomängija Sergei Rolduginile. Ta on juba Leningradi päevilt üks Putini lähedasemaid sõpru, kes viis ta kokku oma esimese naise Ljudmillaga, ning on ka Putini vanema tütre Maria ristiisa. Loe pikemalt artiklist "Putini võrgustik".

Nende kõrval on aga ka rida musterriike nagu Suurbritannia ja Island, mille juhid on seotud maksuparadiisidega, mis täpsemalt kirjas artiklis "Musterriikide juhtide peitus maksuparadiisis".

Näiteks kasutanud advokaadibüroo abi oma varade kantimisel Islandi praegune peaminister Sigmundur David Gunnlaugsson. Lekkinud andmete järgi ostsid Gunnlaugsson ja tema naine 2007. aastal offshore-firma Wintris. Parlamendisaadikuks saades ei deklareerinud Gunnlaugsson oma firmat. Kaheksa kuud hiljem müüs ta pool ettevõttest oma naisele 1 dollari eest maha. Islandi peaministrilt oodatakse tagasiastumist. Gunnlaugsson ise väidab, et ta ei ole teinud midagi ebaseaduslikku.

 

Skandaali on segatud ka tuntud jalgpallur Lionel Messi, kel on olnud varem Hispaania maksuametiga probleeme.

Muu hulgas on uurivad ajakirjanikud välja selgitanud, et Eestiga on seotud 880 offshore-ettevõtet, seitse klienti, 22 kasusaajat ja 80 osanikku. Soomes on samad numbrid palju väiksemad vastavalt 65 ettevõtet, 12 klienti ja 2 kasusaajat.

Austraalia maksuamet teatas äsja, et hakkab uurima üle 800 kliendi, kes kasutasid Panama firma Mossack Fonseca teenuseid. Sellega sai riigist esimene maailmas, kes alustanud äsja avaldatud dokumentide põhjal uurimise.

Uudis täieneb pidevalt.

Andmelekkega seotud tuhandeid firmasid üle maailma

Vaata videost, kes on maksuparadiiside ohvrid

Interaktiivsest graafikust näed maailma liidrite võrgustikke

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. April 2016, 08:54
Otsi:

Ava täpsem otsing