investor Toomas • 3. mai 2015 kell 6:45

Investor Toomas: Kas börsipidu hakkabki läbi saama?

Investor Toomas  Foto: Anti Veermaa

Investeerimisajakiri Barron’s viis läbi enda traditsioonilise fondijuhtide ja teiste rahajuhtide küsitluse, millest selgus, et suurte summade liigutajad on kaotamas usku börsiralli jätkusuutlikusse, räägib Äripäeva loodud investor Toomas.

Esimest korda ütlesid rekordilised 50% hääletuses osalenutest, et nad on turu väljavaadete osas neutraalsed kuni aasta lõpuni. Viimati oli neutraalsete osakaal ligilähedane 2005. aasta kevadel, mil 40% fondijuhtidest olid neutraalsed. Mullu oli see number kõigest 31%. 

“Me näeme rohkem ebakindlust võrreldes eelmise aastaga ning rohkem raha väljavõtmist,” kommenteeris ajakirjale Douglas MacKay, kes haldab Broadleaf Partnersis 170 miljonit dollarit. “Praegu ei ole mingit tungi börsile siseneda. Keskmine investor ei paiguta raha aktsiatesse.” 

Optimistlikud USA suhtes

65% küsitletutest ütles, et nende kliendid on aktsiate suhtes neutraalsed ning 10% arvas, et negatiivsed. Runnymede Capital Managementi uuringujuht Chris Wang ütles, et investorid on hetkel mures pullituru pika eluea, võimaliku aeglustuva majanduse ja Föderaalreservi intressimäärade tõstmise pärast. 

Turu hinnatase on samuti probleemiks. 71% küsitluses osalenutest märkis, et aktsiad on õiglaselt hinnastatud ning vaid 8% oli arvamusel, et need on alahinnatud. 45% fondijuhtidest usuvad endiselt pullituru jätkumisse, mis on võrdne 2007. aasta tasemega, kuid vähem võrreldes mulluse 59%ga. 

USA majanduse suhtes ollakse suhteliselt optimistlikult meelestatud, sest 39% prognoosib järgneva 12 kuu sisemajanduse koguprodukti (SKP) kasvuks 2,5%. 42% ütleb, et see jääb 3-3,5% vahele. Esimese kvartali esialgse majanduskasvu numbri avalikustab USA kaubandusministeerium 29. aprillil. 

Kõige optimistlikumad on fondijuhid Euroopa ja USA aktsiate ning USA kinnisvara suhtes. Pessimistlikud ollakse aga Ühendriikide riigi- ja korporatiivvõlakirjade ning toorainete suhtes. Veidi enam kui 70% neist on arvamusel, et aktsiad osutuvad järgneva 12 kuu kõige tootlikumaks varaklassiks. 13% usub, et selleks on kinnisvara. 

Siiani vaid peadpööritav tõus

Üle poole on arvamusel, et aktsiate võidukäiku veab korporatsioonide kasumikasv ning 22% leiab, et selleks on Föderaalreservi mittesekkumine. Enamik fondijuhtidest on arvamusel, et USA keskpank alustab intressimäärade tõstmist 2015. aasta viimases või 2016. aasta esimeses kvartalis, mis ühtib suurema osa Wall Streeti prognoosidega. 

Mulle tundus naljakas lugeda, et fondijuhtide hinnangul enamus peab kõige ülehinnatumateks aktsiateks Apple'it, Teslat, Amazoni, Facebooki ning Chipotle Mexican Grilli. Ma hetkel nendega ühepoolsesse vaidlusse ei lasku, kuid ehk leian lähitulevikus aega kirjutada, miks enamik neist firmadest ei ole ülehinnatud. Mis börsipeosse puutub, siis minu mäletamist mööda on krahhi ennustatud juba 2010. aastast alates. Selle asemel oleme saanud vaid leebeid korrektsioone ja peadpööritavat tõusu.

Hetkel kuum