• OMX Baltic−0,02269,85
 • OMX Riga0,27922,42
 • OMX Tallinn−0,081 754,52
 • OMX Vilnius0,42992,36
 • S&P 5000,555 615,35
 • DOW 300,6240 000,9
 • Nasdaq 0,6318 398,45
 • FTSE 1000,368 252,91
 • Nikkei 225−2,4541 190,68
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,16
 • EUR/RUB0,0095,44
 • OMX Baltic−0,02269,85
 • OMX Riga0,27922,42
 • OMX Tallinn−0,081 754,52
 • OMX Vilnius0,42992,36
 • S&P 5000,555 615,35
 • DOW 300,6240 000,9
 • Nasdaq 0,6318 398,45
 • FTSE 1000,368 252,91
 • Nikkei 225−2,4541 190,68
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,16
 • EUR/RUB0,0095,44
 • 04.08.15, 08:00

Tulemuste hooaeg raputab investor Toomase portfelli

Juulis avaldasid suurem osa investor Toomase portfelli ettevõtetest kvartalitulemused ning mõnigi aktsia tegi pärast seda ootamatu languse. Kuigi kuu kokkuvõttes jäi portfell plussi, toimus seal järske kõikumisi.
Investor Toomase portfellis on juulis nii tõusjaid kui langejaid.
 • Investor Toomase portfellis on juulis nii tõusjaid kui langejaid.
 • Foto: Anti Veermaa
Kui suve algust jäid iseloomustama Kreeka ja õhus hõljunud Grexit, siis juulis olid olulisteks märksõnadeks tehnoloogiafirmade kehvad tulemused, nafta hinna languse süvenemine ja Hiina börsimulli visisemine.
Kuu keskpaigaks selgines taevas euroala kohal ning Kreekaga saavutati esialgsed kokkulepped. See võttis investorite õlult veidi pingeid maha. Küll aga algas siis kohe kvartalitulemuste avalikustamine, mis viis nii mõnegi firma aktsia langusesse.
Kalakasvatusel läheb suurepäraselt
Nagu varasemal kuul, tegi ka juulis Toomase portfellis kõige parema tulemuse Norra lõhekasvataja Leroy Seafood. Firma aktsia on kuuga tõusnud üle 8 protsendi. Kuigi ettevõtte teise kvartali tulemused avaldatakse alles 13. augustil ja nende suurt tõusu ei oodata, siis on analüütikud viimasel ajal lõhekasvataja suhtes positiivsemaks muutunud. Kala hind küll langeb, kuid lähiaastatel nähakse selle müügile suuremat kasvuperspektiivi.
Võrreldes teiste portfellis olevate firmadega on hästi läinud ka Microsoftil, mis alles avaldas oma kvartalitulemused. Tehnoloogiafirma aktsia rallis kuni tulemuste avalikustamiseni 22. juulil, kuid hakkas pärast seda vaikselt alla tulema. Möödunud kvartalis kandis Microsoft maha 7,5 miljardit dollarit, mis oli seotud Nokia varadega. Lisaks sellele pole investorid rahul kõrgete restruktureerimiskuludega ning ootavad, et firma uued pilveteenused saaksid lennuhoo sisse. Kuu kokkuvõttes jäi aktsia siiski 5,1%ga plussi.
Tubli tulemuse tegid juulis ka Olympic Entertainment Group ja Berkshire Hathaway – mõlemad tõusid vastavalt 3,2% ja 3,8%. OEG teise kvartali tulemused olid küllaltki positiivsed ning nii firma käive kui kasum kasvasid aastaga üle 10%. Miljardär Warren Buffetti juhitav varahaldusfirma tulemused avalikustatakse tuleval reedel.
Ka investor Toomase portfelli kõige värskem aktsia, Tallinna Vesi, oli kuu lõpu seisuga napilt plussis, kuid veefirma kvartalitulemused üllatusi ei pakkunud. Tänaseni pole jagatud kommentaare selle kohta, mis saab tariifivaidlusest konkurentsiametiga ja kuidas see veefirma tulemusi edaspidi mõjutama hakkab. Veefirma juhid keeldusid ka seekord kommentaaridest ning teadmatus kestab.
Hiina tekitab peavalu
Üllatuslikult sai kuu lõpu seisuga kõige kehvema aktsia tiitli USA tehnoloogiagigant Apple. Õunafirma aktsia langus süvenes kuu viimastel päevadel ning kokkuvõttes jäi see 4,2% miinusesse. Seda põhjusel, et investorid ootasid uut rekordilist kvartalikasumit, mis jäi aga tulemata. Õunafirma müüs lihtsalt vähem iPhone’e kui oodati. Lisaks ei teata midagi ka Apple'i nutikellade müügi kohta, kuid analüütikute hinnangul jäi tegelik müüginumber kõvasti alla ootusi.
Viimasel ajal on halvasti läinud ka maailma suurimal elektrivõrgutootjal ABB, mis vaevleb tellimuste languse käes. Probleeme jagub nii Hiinas kui USAs. Alates märtsist rühkis ABB aktsia tänu Euroopa Keskpanga võlakirjaostuprogrammile kenasti üles, kuid juuni keskpaigas võttis järsema suuna alla. Juba levivad jutud, et firma suurimad aktsionärid on pannud pead kokku, et survestada juhtkonda ettevõttes suuremaid muutusi läbi viima.
Olukord Hiinas valmistab peavalu ka Briti luksuskaupade tootjale Burberry. Nimelt tõmbavad Hiina kõrgklassi tarbijad kulutusi hoolega kokku. Kuigi Burberry müük Euroopas ja Ameerikas kasvas üllatuslikult, siis hoiatas firma juht, et tulevikus pöörab aina rohkem Hiina tarbijaid Briti kaupadele selja. Seda soosib suurriigi valitsus oma poliitikaga.
Vaadates kaugemale tulevikku
Heinakuud jääb iseloomustama tooraine hindade ülikarm kukkumine. Kulla hind langes vahepeal pea 1000dollarile untsist ning nafta sööstis samuti põhja suunas. Just ülimadala nafta hinna valguses on investor Toomas hakanud tõsisemalt kaaluma Statoili aktsia ostmist. Küll tuli firma hiljuti välja väga heade majandustulemustega, mis tõstis aktsia hinda. Seetõttu võis sobiv hetk jääda tabamata.
Toomasel on mõtteis mõlkunud ka ABB aktsiate müümine. Kuigi see on globaalse haardega tööstusettevõte, mille aktsia on tänavu kenasti tõusnud, siis paistab tulevik ähmane. Selle asemel tahaks Toomas soetada mõne teise põneva tööstusettevõtte aktsiaid. Lähiajal on hakanud küsimusi tekitama ka Microsofti tulevikupotentsiaal. Aktsia kaupleb suhteliselt tipus ning keeruline on näha olulist kallinemist. Kõigist firma aktsiatest investor Toomas korraga loobuda ei tahaks, kuid järk-järguline osakaalu vähendamine portfellis tundub mõistlik.
Investor Toomase portfell juulis
 • Investor Toomase portfell juulis
 • Foto: Äripäev

Seotud lood

 • ST
Sisuturundus
 • 10.07.24, 11:20
Põlvkondade vahetust tuleks hakata varakult planeerima
Kui oled midagi suure hoole ja armastusega üles ehitanud, on loomulik, et soovid tagada ka selle püsimise. Olgu tegemist ettevõtte või perekonna varade edasiandmise planeerimisega, siis LHV privaatpanganduses ollakse oma klientidele toeks, et korraldada põlvkonnavahetus sujuvalt.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele