Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas: ostsin Volkswageni aktsiaid

  VolkswagenFoto: EPA

  Eile kukkus Volkswageni aktsia üle 6 protsendi ja seetõttu otsustasin investeerida Saksa autotootjasse, millega viisin täide ka ühe eelmisel aastal antud lubaduse.

  Suur trahv, kuid suur firma
  Olen varem kirjutanud Volkswagenist mitmeid artikleid ning oma novembri artiklis soovitasin autofirmast eemale hoida kui pidalitõbisest. Raputan nüüd uuel aastal endale natuke tuhka pähe, kuna Volkswageni aktsia on alates septembrist, mil autotootja mainekriisi sattus, üle 30 protsendi tõusnud. Novembrist alates on aktsia tõusnud 5 protsenti.
  Volkswageni aktsia sattus eile suure surve alla pärast seda, kui USA justiitsministeerium esitas autotootja vastu hagi. USA nõuab Saksa autotootjalt üle 19 miljardi dollari kompensatsiooni pettuse eest, mis avastati septembris ja puudutab tarkvara, millega Volkswagen pettis lämmastikoksiidi emissiooni teste parema kütusekulu ning jõudluse nimel. Autod paiskasid õhku lubatust kuni 40 korda rohkem kahjulikke gaase.
  Kokku on Volkswagen müünud umbes 11 miljonit diiselmootoriga autot, mis saastavad õhku. Tegemist on suure trahviga, kuid selle lõplik suurus jääb kohtu otsustada. ING panga analüütikud ütlesid eile, et nemad ootasid trahvisummaks 13 miljardit dollarit ning juhtumi lahendamist kohtuväliselt.
  Ostsin 19 Volkswageni aktsiat hinnaga 130,8 eurot aktsia. Tehingusummaks oli 2485,2 eurot, mille eest saaks näiteks Auto24 portaali sirvides 205 000kilomeetrise läbisõiduga 2001. aasta Passati või 2002. aasta Golfi, millel läbisõitu 248 000 kilomeetrit. Frankfurdi börsil tehtud tehingu komisjonitasuks kujunes Swedbankis 14,06 eurot.
  Täidan lubaduse lugejate ees
  Ostsin Volkswageni aktsiaid, kuna usun, et vaatamata üüratutele trahvidele jääb autofirma püsima. Mainekriisi tõttu küll praegu müüginumbrid kahanevad, aga autofirma viib sisse mitmeid olulisi muudatusi ja seetõttu ma usun, et varsti hakkab ka probleem unustusehõlma vajuma ning müüginumbrid uuesti kasvama. Volkswagen on tunnustatud kvaliteetsete autode tootja maailmas, vastupidisel juhul poleks ettevõte aastakümnete jooksul nii suureks kasvanud.
  Eelmise aasta alguses lubasin, et paigutan 10 protsenti portfellist lühiajaliselt või suurema riskiga. Volkswageni aktsiate ostmisega saab see strateegia alguse. Olen veendunud, et Volkswageni aktsia hakkab Ameerika mägedel sõitma ning kõikumist tuleb palju. Samas kuna aktsia osakaal on portfellist 1 protsent või pisut alla selle, ei mängi see nii suurt rolli. Sel aastal kavatsen veel riskantseid oste teha ning hoian suurte liikumiste suhtes silmad lahti. Iial ei või teada, kuna tabab mõnda ettevõtet uus „Volkswageni skandaal“ või kuna turg taas mõne aktsia hinnaga üle reageerib.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vastulause: tarneahelate ümberkujundamisega seotud väljakutseid maksab tõsiselt võtta
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
USA aktsiad panid kehvale poolaastale punase punkti
USA peamised aktsiaindeksid lõpetasid juuni viimase kauplemispäeva miinuses, pannes punase punkti 52 aasta kõige kehvema tootlusega poolaastale.
USA peamised aktsiaindeksid lõpetasid juuni viimase kauplemispäeva miinuses, pannes punase punkti 52 aasta kõige kehvema tootlusega poolaastale.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Krimelte tegi mullu rekordkäibe, tänavust aastat varjutavad aga tumedad pilved
Ehitusmaterjalide tootja ja turustaja Krimelte ehk Wolf Groupi käive jõudis mullu 138 miljoni euroni, aasta varem oli see 111 miljonit eurot. "Suutsime paindliku ja kiire reageerimisega keerulises ärikeskkonnas omi seatud sihte ületada," ütles grupi juhatuse liige Peeter Tohver.
Ehitusmaterjalide tootja ja turustaja Krimelte ehk Wolf Groupi käive jõudis mullu 138 miljoni euroni, aasta varem oli see 111 miljonit eurot. "Suutsime paindliku ja kiire reageerimisega keerulises ärikeskkonnas omi seatud sihte ületada," ütles grupi juhatuse liige Peeter Tohver.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.