investor Toomas • 6. jaanuar 2016 kell 10:24

Investor Toomas: ostsin Volkswageni aktsiaid

Volkswagen  Foto: EPA

Eile kukkus Volkswageni aktsia üle 6 protsendi ja seetõttu otsustasin investeerida Saksa autotootjasse, millega viisin täide ka ühe eelmisel aastal antud lubaduse.

Suur trahv, kuid suur firma

Olen varem kirjutanud Volkswagenist mitmeid artikleid ning oma novembri artiklis soovitasin autofirmast eemale hoida kui pidalitõbisest. Raputan nüüd uuel aastal endale natuke tuhka pähe, kuna Volkswageni aktsia on alates septembrist, mil autotootja mainekriisi sattus, üle 30 protsendi tõusnud. Novembrist alates on aktsia tõusnud 5 protsenti.

Volkswageni aktsia sattus eile suure surve alla pärast seda, kui USA justiitsministeerium esitas autotootja vastu hagi. USA nõuab Saksa autotootjalt üle 19 miljardi dollari kompensatsiooni pettuse eest, mis avastati septembris ja puudutab tarkvara, millega Volkswagen pettis lämmastikoksiidi emissiooni teste parema kütusekulu ning jõudluse nimel. Autod paiskasid õhku lubatust kuni 40 korda rohkem kahjulikke gaase.

Kokku on Volkswagen müünud umbes 11 miljonit diiselmootoriga autot, mis saastavad õhku. Tegemist on suure trahviga, kuid selle lõplik suurus jääb kohtu otsustada. ING panga analüütikud ütlesid eile, et nemad ootasid trahvisummaks 13 miljardit dollarit ning juhtumi lahendamist kohtuväliselt.

Ostsin 19 Volkswageni aktsiat hinnaga 130,8 eurot aktsia. Tehingusummaks oli 2485,2 eurot, mille eest saaks näiteks Auto24 portaali sirvides 205 000kilomeetrise läbisõiduga 2001. aasta Passati või 2002. aasta Golfi, millel läbisõitu 248 000 kilomeetrit. Frankfurdi börsil tehtud tehingu komisjonitasuks kujunes Swedbankis 14,06 eurot.

Täidan lubaduse lugejate ees

Ostsin Volkswageni aktsiaid, kuna usun, et vaatamata üüratutele trahvidele jääb autofirma püsima. Mainekriisi tõttu küll praegu müüginumbrid kahanevad, aga autofirma viib sisse mitmeid olulisi muudatusi ja seetõttu ma usun, et varsti hakkab ka probleem unustusehõlma vajuma ning müüginumbrid uuesti kasvama. Volkswagen on tunnustatud kvaliteetsete autode tootja maailmas, vastupidisel juhul poleks ettevõte aastakümnete jooksul nii suureks kasvanud.

Eelmise aasta alguses lubasin, et paigutan 10 protsenti portfellist lühiajaliselt või suurema riskiga. Volkswageni aktsiate ostmisega saab see strateegia alguse. Olen veendunud, et Volkswageni aktsia hakkab Ameerika mägedel sõitma ning kõikumist tuleb palju. Samas kuna aktsia osakaal on portfellist 1 protsent või pisut alla selle, ei mängi see nii suurt rolli. Sel aastal kavatsen veel riskantseid oste teha ning hoian suurte liikumiste suhtes silmad lahti. Iial ei või teada, kuna tabab mõnda ettevõtet uus „Volkswageni skandaal“ või kuna turg taas mõne aktsia hinnaga üle reageerib.

Hetkel kuum