investor Toomas • 20. juuli 2016 kell 8:46

Investor Toomas: Microsoft leidis oma võluväe

Microsofti tulevik on rajatud pilvetehnoloogiale.  Foto: Reuters/Scanpix

Eile hilisõhtul teatas Microsoft kvartalitulemused, mis pani aktsia rallima. Minu jaoks oli tulemuste juures tähelepanuväärne just üks asi.

Microsofti aktsia rallis eile järelturul tulemuste peale üle 4 protsendi, kuna tarkvarahiiglase pilvetehnoloogiaüksuse käive kahekordistus ja sellest on saanud ettevõttele üks suuri kasvumootoreid. Tundub, nagu oleks Microsoft sellega leidnud enda võlujõu ehk mojo ning see teeb mind aktsionärina rõõmsaks.

Head olid ka kvartalitulemused

Microsofti käive suurenes 2 protsenti, 22,6 miljardi dollarini. Analüütikud ootasid käibeks 22,1 miljardit dollarit. Puhaskasum oli 3,1 miljardit dollarit. Aasta tagasi samal ajal teates ettevõte 3,2 miljardi dollari suurusest kahjumist. See oli tingitud Nokia mobiiltelefonide üksuse varade väärtuse allahindamisest.

Eile avaldatud tulemused annavad mulle kindlust, et Microsoft on oma pilvestrateegiaga liikumas õigel teel. Ka Microsofti juht Satya Nadella rõhutas, et Microsoft Cloudi kasutajate arv kasvab tempokalt ning ettevõte on end hästi positsioneerinud järgnevateks aastateks.

Microsoftis on uut särtsu

Personaalarvutite müük vähenes teises kvartalis IDC andmetel maailmas 4,5 protsenti. See pole just kõige parem näitaja Windowsi operatsioonisüsteemile. Personaalarvutite müük on mobiilsete seadmete tõttu juba mitmeid aastaid olnud nõrk. Microsoftil pole läinud hästi ka nutitelefonide äris pärast Nokia mobiiliüksuse ostu, mis läks tarkvarahiiglasele maksma üle 7 miljardi dollari.

Kahtlusi on tekitanud ka 26 miljardi dollariline tehing, millega Microsoft omandas professionaalide suhtlusvõrgustiku LinkedIn. Vaatamata üüratule tehingule olen seda meelt, et LinkedIn pole kindlasti Nokia.

Kuigi investorina oli mul alguses raske mõista selle tehingu tagamaid, näen nüüd Microsofti tulevikuplaane selgemalt. Nimelt aitab LinkedIni ost Microsoftil tuua kokku erinevate alade professionaale. Praegu kasutab 1,2 miljardit inimest Microsoft Office’it ning LinkedIni 433 miljonit inimest. Kui need mõlemad ühendada, suurenevad nii Microsofti produktiivsus kui ka haardeulatus.

Microsofti eilsed tulemused valmistasid head meelt ka analüütikutele. 10 analüütikut tõstsid aktsia soovitusi ja hinnasihte. Analüütikute hinnasiht kerkis 57,87 dollarile.

Olen mõelnud, et kas peaks Microsofti aktsiast kasumit võtma. Kuid näib, et nüüd läks asi põnevaks, sest pilvetehnoloogia näitab kiiret kasvu ning eks näis, kui suure küüliku suudab Nadella välja tõmmata LinkedIni kübarast.  

 

Hetkel kuum