• Jaga lugu:

  Investor Toomas: kuidas osta ja müüa Hiina aktsiaid

  Investor Toomas uurib võimalusi, kuidas osta Hiina aktsiaid.Foto: Anti Veermaa

  Hiina on investoritele alati olnud kauge ja üsna kättesaamatu maa. Tasahaaval muutub üha rohkem maailma suurima rahvaarvuga riigist välisinvestoritele kättesaadavaks ning investeerimisvõimalused ootavad. Kuidas aga üldse Hiinale ligi saada?

  Üllataval kombel on tegelikult päris mitu võimalust Hiina turule ligi pääseda või riigi ettevõtetesse investeerida. Ma ise pole kunagi ühtegi Hiina ettevõttesse investeerinud, mistõttu mul otsene kogemus puudub ja seetõttu otsustasin endast targemate inimeste abi paluda.
  Mõistagi kõige esimene võimalus on osta Hiina aktsiaid näiteks Hongkongi börsilt. Sellisel juhul tuleb liituda mõne välismaise kauplemisplatvormiga või pöörduda LHV poole. “Hiina aktsiatele saab LHV klient ligi läbi LHV Traderi kauplemisplatvormi ja Hongkongi,” ütles LHV maaklertegevuse juht Alo Vallikivi.
  Kes aga mõtleb Hiina aktsiatega kauplemise peale, see peab arvestama öötundide ja varajaste hommikutega, sest Hongkong on kuus tundi Eesti ajast ees. “Hongkongi kauplemisajad on ühed ebasoodsamad Eesti investorile ning see on ka üks põhjustest, miks pigem eelistatakse Hiinasse fondide kaudu investeerimist,” selgitas Vallikivi.
  Börsil kaubeldavad fondid
  Siit jõuame meie teise võimaluse juurde Hiinasse investeerida ehk fondid. Swedbank Marketsi valdkonnajuhi Andres Suimetsa sõnul Swedbanki vahendusel Hiina või Hongkongi börsidel tehinguid teha ei saa, kuid alternatiivina saab Hiinasse investeerida börsil kaubeldavate fondide (ETFide) kaudu. Suimets nimetab ETFidena FXI, GXC ja ASHR. Tema sõnul tuleb ETFi valikul tähelepanu pöörata, millise indeksi tootlust fond pakub ning millist tüüpi Hiina aktsiatesse investeerib.
  “Üsna pikalt ei olnud investoritel väljapoolt Hiinat võimalik investeerida ei otse ega läbi ETFide kohalikul börsil noteeritud jüaanis kauplevatesse A-tüüpi aktsiatesse, vaid kas Hongkongis dollarites noteeritud aktsiatesse või mujal pigem USA börsidel noteeritud dollarites kauplevatesse aktsiatesse. Nüüd on ka sellised ETFid turul olemas. Uurida tuleks ETFide tasusid, kuna Hiina fondide puhul on need keskmisest suuremad ning võivad erineda oluliselt,” ütles Suimets.
  Ameerikas noteeritud aktsiad
  Ja siit jõuamegi kolmanda variandi juurde, mis on osta USA börsidel noteeritud dollarites kauplevaid Hiina ettevõtete aktsiaid ehk ADRe. See on enamikele Eesti investoritele tõenäoliselt kõige meelepärasem ja mugavam viis, sest USA turule on lihtne ligipääs, kauplemisajad on vastuvõetavad ning suur hulk tuntud ettevõtteid on USAs saadaval.
  Kui rääkida veel ühest ADRi eelisest näiteks Mandri-Hiina või Hongkongiga võrreldes, siis see on kohustus vastata USA Väärtpaberikomisjoni (SEC) nõuetele, mis võimaldab investoritel rohkem infot saada firma finantside kohta kui näiteks välisbörsil. ADRe uurides veenduge, et tegu oleks vähemalt teise taseme (Level 2) ADRiga. Selline ADR peab vastama paljudele SEC nõuetele ning erinevus Level 3 ADRiga on fakt, et teise taseme ADR ei saa kaasata kapitali. Näiteks Alibaba Group Holding New Yorgi börsil on kolmanda taseme ADR.
  Hiina aktsiad on huvitav teema ja ma üritan end nendega kursis hoida, kuid seni pole nad mind investeerimise mõttes ahvatlenud. Kirjutage mulle, kui teil on kogemusi Hiina aktsiatega ja tahate neid minuga jagada või teid lihtsalt paeluvad Hiina aktsiad. Mu e-maili te juba teate: [email protected]
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Euroopa Liidu majanduskasv küündis üle 13 protsendi Eestis Euroopa kõrgeim inflatsioon
Koroona põhjustatud majandussurutisest taastuva Euroopa Liidu majanduskasv oli esialgsetel andmetel teises kvartalis 13,2 ning euroalas 13,7 protsenti.
Koroona põhjustatud majandussurutisest taastuva Euroopa Liidu majanduskasv oli esialgsetel andmetel teises kvartalis 13,2 ning euroalas 13,7 protsenti.
Spordiklubid võitlevad pimesi elu eest
See, et spordiklubid on viimase aasta jooksul pidanud liikumispiirangute tõttu ellu jäämise nimel pingutama, ei ole üllatav, kuid mõni ärimudel on pidanud paremini langustele vastu kui teine.
See, et spordiklubid on viimase aasta jooksul pidanud liikumispiirangute tõttu ellu jäämise nimel pingutama, ei ole üllatav, kuid mõni ärimudel on pidanud paremini langustele vastu kui teine.