• Jaga lugu:

  Investor Toomas: ehitussektori kullaauk – Nordecon või Merko?

  Merko Ehitus on üks, kes võib valitususe ehituskavast tulu lõigataFoto: Raul Mee

  Hiljuti koos teiste huvilistega minu kontorit külastanud lugeja uuris, kas mul on plaanis ka uue valitsuse plaanidest kasu lõigata.

  Täpsemalt nägi ta head investeerimisvõimalust Eesti ehitussektorisse. „Uus valitsus plaanib välja ehitada Tallinna-Tartu maantee,“ sõnas ta. „Mina näen sellega seoses väga helget tulevikku just Nordeconi aktsiale,“ lisas lugeja. Juhtisin ta tähelepanu sellele, et Eesti turul on veel üks ehitusettevõte – Merko – ning seetõttu tuleks enne investeerimisotsuse tegemist läbi kaaluda mõlema plussid ja miinused.
  Vaata ettevõtte juhtkonda
  Väikeinvestor Rene Ilves leiab, et investeerimisotsuse langetamisel on kõige olulisem hinnata juhi või suuromaniku tegevust ja suhtumist väikeinvestoritesse. „Eesti ärikultuur on paradoksaalne. Mõni kriminaalkorras süüdi mõistetud inimene käitub kaasaktsionäridega kõige ausamal viisil, mis võimalik, teine, n-ö aasta ärimees, tõmbab väikeinvestoritel korduvalt koti silmini pähe,“ rääkis ta. „Seetõttu olen mina teinud oma panuse Merkole,“ lisas Ilves, mainides, et tal on 69 000 Merko aktsiat.
  Samuti pidas Ilves tähtsaks ka seda, et ettevõttel oleks pikk tegevusajalugu. „Kuna väikeinvestoritel on raskendatud juurdepääs informatsioonile, siis tuleks valida firmad, mis on pikka aega tegutsenud ja ka börsil noteeritud,“ ütles ta. „Pikk ajalugu lubab eeldada, et see jätkub ka tulevikus ning börsil noteeritud ettevõtted on finantsinspektsiooni järelevalve all ja see välistab suuremad pettused, milleks on oht näiteks idufirmade puhul.“
  Olen ettevaatlik
  Kuigi ka mulle on jäänud Merkost sümpaatsem mulje, ei kavatse ma esialgu ehitusturule siseneda, vaid jälgin pigem hoolega seal toimuvat. Lähiajal võib oodata küll eurorahade toel teatavat kasvu, kuid samas annan endale aru, et ka konkurents ehitussektoris kasvab järsult. See tähendab, et ettevõtted peavad olema järjest innovaatilisemad, et tekkivas olukorras toime tulla või ellu jääda. Niisiis tahangi kõigepealt näha, kuidas uuenduslikkus Nordeconi ja Merko tegevuses lähiajal väljenduma hakkab.
  Samuti pean tõdema, et Merko aktsia on viimase poole aasta jooksul minu jaoks liiga kalliks muutunud. Kui veel suvel oleksin võinud ettevõtet soetada hinnaga 8 eurot aktsia kohta, siis praegu peaksin välja käima 8,95 eurot. Ettevõtte hinna ja kasumi suhtarv P/E on kerkinud 17,21 peale, mis tähendab, et sooduskaup Merko aktsia praegu kindlasti pole. Sama meelt paistavad olevat ka aktsiat katvad LHV analüütikud, kes hindavad aktsia õiglase väärtuse vahemikuks 8,5–9 eurot. Teisest küljest on Merko Tallinna börsil noteeritud aktsiatest üks paremaid, jäädes ajaloolist tootlust arvestades alla üksnes Tallinna Kaubamajale. Samuti on makstud stabiilselt häid dividende.
  Liiga kõrge hind on omane ka Nordeconile, mille aktsia väärtus on viimase poole aastaga 18,69 protsenti tõusnud. Aastaga on ettevõte turuväärtust kasvatanud pea 28 protsenti. See sunnib paratamatult küsima, kas ehitussektoris on ikka veel piisavalt kasvuruumi või tuleneksid praegu tehtavad investeeringud suhteliselt tipu ligidalt.
  Nordeconi kasv on olnud agressiivsem kui Merkol.Foto: Äripäev
  .
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.