• Jaga lugu:

  Investor Toomas: nostalgialaks Nokiast

  Foto: Scanpix/Reuters

  Mulle kirjutas Rait ja nurises, et Ericssonist on Äripäev päris sageli kirjutanud, kuid Nokia on kuidagi unarusse jäänud. Ise on ta aktsiast paari viimase kuuga saanud üle 10% tootlust ja kahetses vaid, et müüs vist liiga vara. Ja uuris, mis mina arvan.

  Tõepoolest, veebruari algusest, kui Nokia avaldas oodatust paremad neljanda kvartali tulemused, on aktsia teinud kena sõitu. Jaanuari lõpust märtsi algusesse ligi 20%.
  Ühte asja võib kohe öelda – Nokia kaubamärk on ülikõva hoolimata sellest, et uhkele eduloole järgnes veel uhkem kukkumine ja õpikunäide sellest, kui ohtlik on loorberitele lesima jääda. Kuid kes oli hiljutisel Barcelona tehnoloogiamessil suurim tegija? Nokia! Ja millega? Oma vana telefoniga!
  Ülikõva kaubamärk
  Nojah, mitte päris. Oma vana telefoni uue väljalaskega, mille nostalgitsejad ja nutitelefoni mürgituse all kannatajad heldimusega vastu võtsid. Jah, see on odav telefon ja telefone ei tooda Nokia enam ise – saab vaid tulu oma kaubamärgi eest. Kuid ikkagi on see kõva märk kõvast kaubamärgist. Teine asi, mis minus Nokiasse usku süstib, on firma läbi ajaloo ilmutatud võime ennast pidevalt uuesti luua. Kunagi tootsid nad kummikuid, mäletate. Äsja tulid kokkuvõtted läinud aastal registreeritud patentidest – Nokia kahmis neid endale mullu üle 1000, olles Soomes suurim. Viisakas on siinkohal lisada, et ka pearivaal Ericsson paistab siin samuti agarusega silma.
  Aga aktsiast. Soomlastele on Nokia jätkuvalt rahvaaktsia, ehkki paljud väikeinvestorid võivad seal ka n-ö inertsist lõksus olla, olles kunagi aktsia soetanud oluliselt kõrgemal hinnatasemel. Niinimetatud rahvaaktsiaid on ostetud hoolimata sellest, et hind on krõbe. Rahvaaktsiad on reeglina head dividendimaksjad – Nokia küll kärpis 2016. aasta eest järsult dividendimakset, kuid oli sellest hoolimata Soomes dividendimaksjate esikümnes.
  Hakkab paremaks minema
  Alanud aasta tõotab tulla veidi parem – Nokia juht Rajeev Suri prognoosib, et võrguseadmete turg hakkab järsu languse järel stabiliseeruma. Võrguseadmetel on jätkuvalt suur osakaal Nokia tooteportfellis, ehkki Alcateli ülevõtmisega on portfell muutunud mitmekesisemaks ja positsioon USAs kindlamaks. Barcelonas rääkis Nokia juht laienemisest uutesse kiirema kasvuga valdkondadesse, nagu transport, energeetika, avalikud teenused – kokku viis uut valdkonda.
  Juba arvas näiteks Morgan Stanley Nokia majandustulemuste järel, et Nokiale terendab 2018 ja 2019 parem aeg, kui hakkab levima 5G-tehnoloogia ja Apple hakkab Nokiale taas rojalteid maksma. Soome Nordneti aktsiastrateeg Jukka Oksaharju kiitis Kauppalehtis Nokia võimet raskustest hoolimata marginaali hoida ja ennustas, et parim on veel nägemata.
  Kui vaatasin Bloombergi koondatud analüütikute soovitusi, siis valdav enamus soovitab Nokia aktsiat osta. 19 ütleb osta, 9 hoia ja vaid üks soovitab müüa. 12 kuu vaates on aktsia hinna prognoos 5,35 eurot. Täna kaupleb aktsia 4,9 euro tasemel.
  Turu ootused on kõrged – Rootsi majanduslehe Dagens Industri börsianalüütik Ulf Petersson osutas äsja, et 2019. aasta prognoosides on Nokia aktsia P/E suhe 20, mis on kõrgem kui sektori keskmine ning kõrgem ka kui Ericssonil (17). Samas olgu meenutatud, et 5G ei pruugi tähendada niisama suurt hüpet kui varasemad tehnoloogia põlvkonnavahetused ning konkurents on jätkuvalt väga karm. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Lemmikuhoidja Laura: see on mu unistuste töö!
Loomaarmastaja Laura Vilbaste täitis turul tühja koha ja hakkas pakkuma lemmikloomade hoidmise teenust. Vilbaste loodab, et ta teenusest kasvab ühel päeval välja põhikohaga töö.
Loomaarmastaja Laura Vilbaste täitis turul tühja koha ja hakkas pakkuma lemmikloomade hoidmise teenust. Vilbaste loodab, et ta teenusest kasvab ühel päeval välja põhikohaga töö.
Arco Vara juht loodab Enefitist kiiret kasumit
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.