investor Toomas • 12. mai 2017 kell 10:15

Investor Toomas: Tallinna Kaubamaja või Jüri Ratase lubadus?

Tallinna Kaubamaja aktsia hind on vähem kui kolme aastaga tõusnud enam kui kaks korda.  Foto: Andras Kralla

Valitsusliidu esindajad on väitnud, et järgmisel aastal järsult kerkiv tulumaksuvaba miinimum suurendab keskmist palka teeniva inimese kuusissetulekut umbes 62 euro võrra.

Börsianalüütiku ja raamatu „Dividendiaktsiate analüüsimine“ autori Märten Kressi soovitused

Eelista kirja pandud dividendipoliitikaga ettevõtteid ning selliseid, mis tähtsustavad dividendimakseid.

Analüüsi, milline võib olla tuumikaktsionäride rahavajadus.

Ära lähtu ainult ettevõtte ajaloost, vaid otsi firmasid, mille dividendimaksed võivad olla tulevikus kasvavad.

Keskmine aastane dividendimaksete kasvumäär võiks ületada inflatsioonimäära.

Sellistele kriteeriumitele vastavaid ettevõtteid Kressi hinnangul Tallinna börsil ei ole ja ta soovitab dividendiinvestoritel investeerida välisbörsidele.

Samaväärse summa kuus teenis aprillis dividenditulu see inimene, kellele kuulus vähemalt 1200 Tallinna Kaubamaja aktsiat, mille turuväärtus on praegu suurusjärgus 11 000 eurot.

Regulaarne ja pikaajaline investeerimine annab inimestele suurema kasu kui meie ühist maksuraha ümber jaotavate poliitikute otsused. Ka tulumaksuvaba miinimumi järsk tõus ei pruugi olla nii ilus, kui Jüri Ratas proovib seda avalikkusele näidata. Järgmisel aastal kerkib üldine maksukoormus ühe protsendipunkti võrra ehk 35,8 protsendile ja jääb sellele tasemel Ratase valitsuse plaani kohaselt pikaks ajaks. Nii kõrge oli Eestis üldine maksukoormus viimati 1995. aastal.

Maksukoormus kasvab

Seega ärge laske end petta peaminister Jüri Ratase või rahandusminister Sven Sesteri jutust, et praegune valitsus suurendab paljude inimeste sissetulekut. Üldine maksukoormuse suurenemine näitab, et lõpptulemusena võtavad poliitikud kõigilt maksumaksjatelt senisest rohkem ära.

Õnneks ei sõltu inimeste heaolu aga poliitikutest nii palju, kui seda üritatakse Eestis näidata. Ehk kui tahate endale stabiilset lisasissetulekut, siis investeerige osa oma säästudest börsile. Näiteks kui teie sissetulek järgmisel aastal tänu tulumaksuvaba miinimumi tõstmisele kerkib, siis ärge kulutage seda võitu igapäevasteks kuludeks, vaid pange see summa börsile.                                                         

Äripäev kirjutas esmaspäeval, et Tallinna börs on viimase kümne aasta jooksul pakkunud väga head dividenditootlust. Oleme edestanud USA ja ka põhjanaabri börsiindekseid. Tallinna börsifirmade dividenditootlus on olnud 4 ja 6 protsendi vahel.

Võti säästmises

Just regulaarne säästmine annab teile positiivse efekti ja aitab ka võimalikke kaotusi vähendada. Võtame kommentaari alguses kasutatud Tallinna Kaubamaja näite. Selleks, et dividendituluna teenida võrreldav summa valitsuse plaanitava maksureformi mõjuga, pidi teil olema kaubamaja aktsiaid 11 000 euro väärtuses. See on keskmist palka teenivale inimesele väga suur summa.

Kui aga jagame selle summa kümne aasta peale, siis teeks see 1100 eurot aastas ning enam ei paistagi üle jõu käiv number. Loomulikult on minu lähenemine ülimalt lihtsustatud, kuid ühe kuupalga suuruse summa investeerimine aastas on realistlik kõigile tööl käivatele inimestele. Nii on võimalik, et kümne aasta pärast teenite igal aastal vähemalt ühe kuupalga dividendituluna lisaks ja teie jaoks pole oluline, millise partei juht parajasti peaministritoolil istub.

Hetkel kuum