Artikkel
 • Jaga lugu:

  Hämarusse uppuv Tallinn kisendab valguse järele

  Maksuparadiisidesse registreeritud firmad, omandisuhete peitmine ning poliitilise ja majandusliku võimu varjatud seosed tõstavad pealinnas korruptsiooniriski, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

  Foto: Anti Veermaa
  Äripäev on resoluutselt veendunud, et avalikus sektoris, kus jaotatakse meie kõigi maksuraha, peavad asjad olema mitte ainult juriidiliselt korras, vaid ka igapidi läbipaistvad. Mida suuremad summad mängus, seda suurem on ebaausa kokkumängu risk. Sellised valdkonnad Tallinnas on näiteks prügiäri, ühistransport. Tõsiasi, et täielik võim korrumpeerib täielikult, on pealinna puhul paraku liiga sageli kinnitust leidnud.
  Tallinnas miljonite eurode väärtuses liikluskorraldusvahendite hankeid mängeldes võitnud aktsiaseltsi Signaal ja ettevõtja Urmas Sõõrumaa avalikkuse ette jõudnud kokkupuutepunktid viitavad taas lubamatule hämarusele, mis valitseb poliitilise ja majandusliku võimu vahel Eesti Vabariigi pealinnas.
  Üheksa aastat tagasi korruptsiooniskandaali sattunud ettevõte jagati kaheks: OÜ Liimi KV sai n-ö tumeda poole ja kinnisvara, AS Signaal TM põhitegevuse. Mullu võitis Signaal TM Tallinnas viieks aastaks liiklusmärkide, fooride ja teekattemärgistuste paigaldamise-hooldamise hanke. Linna transpordiameti hinnangul on hanke maht 5-8,5 miljonit eurot.
  Linnaga mitmeid ühisprojekte teinud Sõõrumaa on korduvalt kinnitanud, et ta pole ettevõtte omanik. Samas 2011. aastal LHV pangast turvafirmale USS Security laenu võttes seati ühishüpoteek nii Sõõrumaa isiklikele kui ka Signaalile kuuluvale kinnistule.
  Seoseid Sõõrumaa äripartnerite ja Signaaliga seotud ettevõtete vahel on veelgi – neist on viimastel päevadel kirjutanud Postimees ja Äripäev. Signaali omanik on eelmisest sügisest Hollandi kodanikust jurist Thomas Karsten Beute, kes ostis ettevõtte Küprosel registreeritud firmalt Luce Invest.
  Äripäev ootab, et nähtava skeemitamise asemel oleksid riigihanked läbipaistvad ega tekiks korruptiivse kahtlusega seoseid. Pikka aega võimutäiust kehastanud Edgar Savisaare õnnistusel ehitatud munitsipaalmoodustised tuleb esimesel võimalusel läbi vaadata. Tuleb selgelt välja öelda, et osa linnaettevõtetest pole vajalikud (milleks näiteks linnale toidupoed?!), osa peaksid olema hoopis erakätes. Ent seda viimast ausalt, kõiki ettevõtjaid võrdselt koheldes.
  Kuidas selleni jõuda?
  Praegune ja eelminegi võimuliit riigi tasandil sündis paljuski Reformierakonna vastasena. Retoorikas rõhutasid mõlema koalitsiooni arhitektid muu hulgas pikka aega võimul olnud oravapartei mõtteviisi ja seoste lõhkumise vajadust. Ent kui riigi tasandil on siiski võimul olnud koalitsioonid, siis Tallinnas on otsuseid teinud üks erakond. Korruptsioonikuritegudes süüdi mõistetute nimekiri on pikk, kahtlusaluste oma veel pikem.
  Valija on andnud Keskerakonnale mitu korda järjest mandaadi üksinda valitseda. Seejuures on selle suure valijate rühmaga, kes ei asu eesti keeleruumis, linna meediakanaleid kasutades üsna aktiivselt ja edukalt manipuleeritud. Ent teised poliitilised jõud pole süüst puhtad. Linnavolikogu opositsioonierakonnad pole pikkade aastate jooksul leidnud võtit pealinna valijate usalduse võitmiseks. Osalt on see olnud ka minnalaskmine, kergema vastupanu teed minek. Aga kokkuvõttes kahtlemata tegemata töö, mille eest maksame soolast hinda. Maksumaksjatena meie kõik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Vastulause: tarneahelate ümberkujundamisega seotud väljakutseid maksab tõsiselt võtta
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
LHV aktsia tõus aitas Balti ja Tallinna indeksid kindlalt plussi
Balti börsiindeks Baltic Benchmark tõusis täna 1,39% ja Nasdaq Tallinna indeks 1,54% LHV aktsia enam kui viieprotsendise ralli tõukel.
Balti börsiindeks Baltic Benchmark tõusis täna 1,39% ja Nasdaq Tallinna indeks 1,54% LHV aktsia enam kui viieprotsendise ralli tõukel.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Comodule koondab ärid ühe katuse alla ja saab uue tegevjuhi Kristjan Maruste jätkab emafirma juhina
Eesti tehnoloogiaettevõte Comodule muudab ettevõtte struktuuri ja loob grupi, mis koondab enda alla kolm ettevõtet. Senine Comodule'i juht Kristjan Maruste asub juhtima emaettevõtet, Comodule'i ette astub teine asutaja Teet Praks.
Eesti tehnoloogiaettevõte Comodule muudab ettevõtte struktuuri ja loob grupi, mis koondab enda alla kolm ettevõtet. Senine Comodule'i juht Kristjan Maruste asub juhtima emaettevõtet, Comodule'i ette astub teine asutaja Teet Praks.
Karis NATO tippkohtumisest: Eesti julgeolek muutus veel tugevamaks
President Alar Karis ütles täna Madridis alanud NATO tippkohtumise kohta, et Eesti julgeolek on muutunud tänu tehtud otsustele veel tugevamaks.
President Alar Karis ütles täna Madridis alanud NATO tippkohtumise kohta, et Eesti julgeolek on muutunud tänu tehtud otsustele veel tugevamaks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.