• Jaga lugu:

  Hämarusse uppuv Tallinn kisendab valguse järele

  Maksuparadiisidesse registreeritud firmad, omandisuhete peitmine ning poliitilise ja majandusliku võimu varjatud seosed tõstavad pealinnas korruptsiooniriski, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

  Foto: Anti Veermaa
  Äripäev on resoluutselt veendunud, et avalikus sektoris, kus jaotatakse meie kõigi maksuraha, peavad asjad olema mitte ainult juriidiliselt korras, vaid ka igapidi läbipaistvad. Mida suuremad summad mängus, seda suurem on ebaausa kokkumängu risk. Sellised valdkonnad Tallinnas on näiteks prügiäri, ühistransport. Tõsiasi, et täielik võim korrumpeerib täielikult, on pealinna puhul paraku liiga sageli kinnitust leidnud.
  Tallinnas miljonite eurode väärtuses liikluskorraldusvahendite hankeid mängeldes võitnud aktsiaseltsi Signaal ja ettevõtja Urmas Sõõrumaa avalikkuse ette jõudnud kokkupuutepunktid viitavad taas lubamatule hämarusele, mis valitseb poliitilise ja majandusliku võimu vahel Eesti Vabariigi pealinnas.
  Üheksa aastat tagasi korruptsiooniskandaali sattunud ettevõte jagati kaheks: OÜ Liimi KV sai n-ö tumeda poole ja kinnisvara, AS Signaal TM põhitegevuse. Mullu võitis Signaal TM Tallinnas viieks aastaks liiklusmärkide, fooride ja teekattemärgistuste paigaldamise-hooldamise hanke. Linna transpordiameti hinnangul on hanke maht 5-8,5 miljonit eurot.
  Linnaga mitmeid ühisprojekte teinud Sõõrumaa on korduvalt kinnitanud, et ta pole ettevõtte omanik. Samas 2011. aastal LHV pangast turvafirmale USS Security laenu võttes seati ühishüpoteek nii Sõõrumaa isiklikele kui ka Signaalile kuuluvale kinnistule.
  Seoseid Sõõrumaa äripartnerite ja Signaaliga seotud ettevõtete vahel on veelgi – neist on viimastel päevadel kirjutanud Postimees ja Äripäev. Signaali omanik on eelmisest sügisest Hollandi kodanikust jurist Thomas Karsten Beute, kes ostis ettevõtte Küprosel registreeritud firmalt Luce Invest.
  Äripäev ootab, et nähtava skeemitamise asemel oleksid riigihanked läbipaistvad ega tekiks korruptiivse kahtlusega seoseid. Pikka aega võimutäiust kehastanud Edgar Savisaare õnnistusel ehitatud munitsipaalmoodustised tuleb esimesel võimalusel läbi vaadata. Tuleb selgelt välja öelda, et osa linnaettevõtetest pole vajalikud (milleks näiteks linnale toidupoed?!), osa peaksid olema hoopis erakätes. Ent seda viimast ausalt, kõiki ettevõtjaid võrdselt koheldes.
  Kuidas selleni jõuda?
  Praegune ja eelminegi võimuliit riigi tasandil sündis paljuski Reformierakonna vastasena. Retoorikas rõhutasid mõlema koalitsiooni arhitektid muu hulgas pikka aega võimul olnud oravapartei mõtteviisi ja seoste lõhkumise vajadust. Ent kui riigi tasandil on siiski võimul olnud koalitsioonid, siis Tallinnas on otsuseid teinud üks erakond. Korruptsioonikuritegudes süüdi mõistetute nimekiri on pikk, kahtlusaluste oma veel pikem.
  Valija on andnud Keskerakonnale mitu korda järjest mandaadi üksinda valitseda. Seejuures on selle suure valijate rühmaga, kes ei asu eesti keeleruumis, linna meediakanaleid kasutades üsna aktiivselt ja edukalt manipuleeritud. Ent teised poliitilised jõud pole süüst puhtad. Linnavolikogu opositsioonierakonnad pole pikkade aastate jooksul leidnud võtit pealinna valijate usalduse võitmiseks. Osalt on see olnud ka minnalaskmine, kergema vastupanu teed minek. Aga kokkuvõttes kahtlemata tegemata töö, mille eest maksame soolast hinda. Maksumaksjatena meie kõik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Sulev Alajõe: Pärnu majandusarengut takistav oskustööjõu nappus istub haridussüsteemi augus
Kohalikele tugevustele rajatud spetsialistiõpe aitab piirkonda investoritele atraktiivsemaks muuta, kirjutab Eesti 200 esinumber kohalikel valimistel Pärnus Sulev Alajõe vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kohalikele tugevustele rajatud spetsialistiõpe aitab piirkonda investoritele atraktiivsemaks muuta, kirjutab Eesti 200 esinumber kohalikel valimistel Pärnus Sulev Alajõe vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Algas Arco Vara aktsiate märkimine
Täna algab Arco Vara täiendavate aktsiate märkimise periood, mis kestab oktoobri keskpaigani.
Täna algab Arco Vara täiendavate aktsiate märkimise periood, mis kestab oktoobri keskpaigani.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Eesti ükssarvikute asutajad: peagi on Eestis 15 miljardifirmat
Miljardieurose väärtusega arenevaid tehnoloogiafirmasid on Eestis rohkem kui kusagil Euroopas, kuidas saavutatud edu säilitada ja mida saaks riiks selleks ära teha, rääkisid kolmapäeval Äriplaani konverentsil lavale astuvad Eesti ükssarvikute asutajad portaali Foundme.io vahendusel.
Miljardieurose väärtusega arenevaid tehnoloogiafirmasid on Eestis rohkem kui kusagil Euroopas, kuidas saavutatud edu säilitada ja mida saaks riiks selleks ära teha, rääkisid kolmapäeval Äriplaani konverentsil lavale astuvad Eesti ükssarvikute asutajad portaali Foundme.io vahendusel.