• OMX Baltic−0,14%301,73
  • OMX Riga−0,26%890,55
  • OMX Tallinn−0,06%2 068,23
  • OMX Vilnius0,25%1 200,48
  • S&P 5000,52%6 204,95
  • DOW 300,63%44 094,77
  • Nasdaq 0,47%20 369,73
  • FTSE 100−0,1%8 752,45
  • Nikkei 225−1,24%39 986,33
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,17
  • EUR/RUB0,00%92,75
  • OMX Baltic−0,14%301,73
  • OMX Riga−0,26%890,55
  • OMX Tallinn−0,06%2 068,23
  • OMX Vilnius0,25%1 200,48
  • S&P 5000,52%6 204,95
  • DOW 300,63%44 094,77
  • Nasdaq 0,47%20 369,73
  • FTSE 100−0,1%8 752,45
  • Nikkei 225−1,24%39 986,33
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,17
  • EUR/RUB0,00%92,75
  • 22.10.17, 16:45
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Restoranitest: kius või kiusatus?

Gurmaanide jaoks oli Nõmme tükk aega tõeline kolgas – ei ühtegi tõsiseltvõetavat söögikohta. Nüüdseks on olukord paranenud, võib isegi valida. Uustulnukatest värskeim on Kius.
Restorani Kius menüüst leiab hulga turvaliselt tuttavaid roogasid.
  • Restorani Kius menüüst leiab hulga turvaliselt tuttavaid roogasid.
  • Foto: Raul Mee
Loodetavasti ei ole Kiusul midagi tegemist pahatahtliku jonniga, nagu sõna „kius“ enamasti mõistetakse. Ehk ikka pigem kiusatusega, mida Nõmme kõige käidavama väljaku ääres asuv söögikoht nõmmekatele suvest saati pakkunud on?
Kiusu suurim väärtus on tema asukoht. Kõigi vähegi suurema toiduhuviga Nõmme kodanike jaoks on turukülastus nädalalõpurutiini osa ja tahes-tahtmata viib tee Kiusust mööda. Ja imelikult kombel pole Kiusul vaja ei silti ega avamisaegu – väike majake sai rahvast täis kohe, kui uksed lahti tehti.
Kiusu söögisaal on just selline nagu Nõmme südamesse sobib.
  • Kiusu söögisaal on just selline nagu Nõmme südamesse sobib.
  • Foto: Raul Mee
Hinnang
Toit-jook: 7
Teenindus: 6
Interjöör: 8
Kokku: 21/30
Koduselt hubane

Artikkel jätkub pärast reklaami

Väike tänavaäärne terrass ja natuke suurem õueterrass toimisid soojal ajal iseenesest juba reklaamina. Alumise korruse saal sobib niisama sisseastumiseks, kohviks või veiniks, restoranisaali pääseb vanaaegsest puutrepist teisele korrusele tõustes.
Söögisaal on helevalge ja koduselt hubane, just selline, nagu Nõmme südamesse sobib. Meiega samal ajal olid õhtut nautimas kaks suuremat seltskonda, tõenäoselt sünnipäevalised, ja pere kahe väikese lapsega. Kius on nõmmekatele kiusatuseks mitte ainult mõnusa asukoha ja hubase miljöö tõttu, vaid ka soodsate hindade poolest. Teise kümne algusesse jäävate hindadega restoranid on muutumas harulduseks, Kiusu pearoad jäävad aga 10 ja 13 euro vahele.
Osa Kiusu maitseid pakkus üllatusi, mis ei olnud alati kõige meeldivamad.
  • Osa Kiusu maitseid pakkus üllatusi, mis ei olnud alati kõige meeldivamad.
  • Foto: Raul Mee
Kius
Peakokad: Siim Ets ja Anu KendraOmanikud: Christer Saaliste, Martin Kendra ja Rainer LoppAadress: Turu plats 4, TallinnTelefon: 5333 3831Avatud: E-N 8-22, R 8-23, L 10-23, P 10-22Pearoogade hinnavahemik: 10-13 eurotKoduleht: https://www.facebook.com/KIUS-1803021563047563/  
Menüü läheb kindla peale välja, balansseerides turvaliselt tuttavate, kuid kas tooraine või valmistusviisi poolest ahvatlevate roogade vahel. Eelroad algavad tigude, lõhetartari ja veise-carpaccio’ga. Järgnevad rahva lemmikud soe kanasalat ja kitsejuustusalat – road, milleta vaid vähesed söögikohad hakkama saavad. Pearoogades jäävad teiste hulgas silma maisikana ja magus-hapu krevetipasta, magus üllatab lumepallisupiga. Turvaline brüleekreem ja jäätisevalik on muidugi ka olemas.
Lisandid põhiroast üle
Kõik maitsed ei püsi turvatsoonis ja võivad pakkuda üllatusi, sealjuures mitte alati meeldivaid. Õrna talleliha kastet nimetas menüü ahjusibulakastmeks, aga märksa paremini oleks sobinud jõulukaste või vürtsikaste – jõulused-magusvürtsikad noodid mängisid õrna talle kaugelt üle. Ebalevaid tundeid tekitas ka soolasiia vähene soolasus: nii õrna maitsega kala oleks klappinud kokku pigem õrna saia kui võis praetud koorega kartulite ja tugevalt marineeritud sibularõngastega. Nii et taas domineerisid lisandid põhitooraine üle.
Kartul, millel soolasiia saatjana vägagi oluline roll, oli aga maitselt kehv. Kartulimaa pealinna ühe soliidsema turu kõrval olev restoran ei võiks seda endale lubada. On ju sealsamas mõnekümne meetri kaugusel esindatud suur osa Eestimaa kartuliparemikust. Ka kalale oleks pisut kiirem käive kasuks tulnud, vähene soolasus seab tooraine värskusele kõrgendatud nõuded.
Joogikaarti noorel restoranil veel ei ole, tuleb piirduda ettekandjalt saadud teabega. Veinide toiduga sobitamisel võis ta ju isegi pakkuda parimat, aga tegi seda nii ebakindlalt, et ei äratanud usaldust ning jäin vee ja limonaadi juurde.
Restoran Kius asub Nõmme südames.
  • Restoran Kius asub Nõmme südames.
  • Foto: Raul Mee
Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid
Moon, Võrgu 3, Tallinn, oktoober 2017Parrot MiniBar, Vana-Posti 7, Tallinn, september 2017Rae Meierei, Dunkri 5, Tallinn, september 2017GOSPA restoran, Tori 2, Kuressaare, Saaremaa, august 2017Loona mõisa restoran, Loona küla, Kihelkonna vald, Saaremaa, august 2017
“Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 15 p 20 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele