Kaju: USA valimised ennustavad ka Eesti poliittulevikku

Andreas Kaju  Foto: Raul Mee
Äripäev • 7. november 2018 kell 10:17

META kommunikatsioonibüroo partner Andreas Kaju rääkis ÄP hommikuprogrammis, et nagu USA vahevalimistel, võivad ka Eestis inimesed edaspidi hääletada kultuuriliste, mitte majanduslike kaalutluste alusel.

"Kui vaadata USA majanduse seisu, siis oleks see pidanud soosima Donald Trumpi ja vabariiklaste parteid. Miks valimistulemused seda ei järginud…valijad vaatasid nüüdseid valimisi väga palju üleriigilise Trumpi usaldusreferendumi kontekstis. Ja seda mitte niivõrd Trumpi poliitikasse, vaid kuidas ta on president ja kuidas ta on kultuurisõda riigis õhutanud. See mobiliseeris oluliselt rohkem demokraate, kui Hillary Clinton suutis aastal 2016," arvas Kaju.

"Mida me nägime ka nüüd, siis haritud inimeste seas, kellel on bakalauruse kraad, seal edastasid demokraadid enam kui viiendikuga vabariiklasi. Sõltumata muudest sotsiaal-demokraatlikest faktoritest. Haritud inimene, isegi kui ta on jõukas, hakkas viha ja vaenu õhutavale, hirmu ja ängi tekitavale poliitikale otsustavalt vastu. 2016 aastal seda ei juhtunud, seest paljud demokraadid jäid koju ja see võimaldas Trumpil võidu võtta," leidis Kaju.

Kasvanud valimisaktiivsus

"Kõige suurem muutus nendele valimistel ongi valimisaktiivsus. 2014 vahevalimistega võrreldes tõusis aktiivsus 85 miljoni peale üle 110 miljoni. See on metsik," sõnas Kaju.

Tema hinnangul näitab toimuv, et valijad ei lähtu enam oma sissetulekutest, vaid kultuurilistest eelistutest. "Nii näemegi, kuidas elektoraat, kes Trumpile tõi suurima osa tulemustest ehk valge hariduseta mees, nende eelistus jäi püsima ka nüüd," ütles Kaju.

"Kardan, et Eesti valija hakkab ka tulevastel Riigikogu valimistel sellel skaalal (avatud, salliv või mitte – toim.) osaliselt hääletama, et selline kultuuriidentiteet mõjutab üha enamate valijate poliitilise eelistusi," märkis kommunikatsioonispetsialist.

"Varasemalt valis valija rohkem oma majanduslikest eelistusest või huvidest lähtuvalt, et kui oled jõukas, eelistad erakondi, kes minu sissetulekuid kaitsevad, kui aga töölisklassi inimene, siis erakonda, kes eelistab suuremaümberjagamist. Eesti kontekstis ei vali viimane siis sotse või keskerakonda, vaid rohkem erakondi, mis lubavad agressiivsemat kultuurilist poliitikat ehk näiteks EKREt," nägi Kaju võimalikke arenguid.

ÄP hommikuprogrammis rääkisid lisaks kaubanduspindadest Pro Kapitali juhatuse liige Allan Remmelkoor, Astri Grupi nõukogu liige Silver Hage ja Pet City tegevjuht Hendrik Tibar. Islandi õppetundidest Eesti jaoks vesteldi Äripäeva arvamostoimetaja, Islandi eksperdi Askur Alasega.

Stuudios olid Indrek Mäe ja Meelis Mandel.

Hetkel kuum