• Jaga lugu:

  Investor Toomas: ka kriisi põhjas võib olla portfellis buum

  On vähe varaklasse ja veel vähem aktiivselt juhitud fonde, millele investor Toomasel oleks sel aastal põhjust alt üles vaadata, nentis börsitoimetuse juht Juhan Lang Äripäeva raadiosaates "Investor Toomase tund".

  Investor Toomas paistab sel aastal oma portfelli tootlusega silma.Foto: Anti Veermaa
  Kuid mõnes mõttes on tegu halva aastaga ka investor Toomase jaoks, sest mis see 5% jagu tootlust pikas perspektiivis väärt on. Saate salvestuse ajal küündis investor Toomase portfell 300 000 euro ligi. Aga taustsüsteem on veel nigelam ning seetõttu paistab investor Toomas positiivselt välja.
  Portfelli eelmise aasta kehvikutest on saanud käesoleva aasta priimused. Norra kalakasvataja Leroy Seafood, kes oli eelmise aasta suurim kukkuja, on selle aasta suurim tõusja üle 50% tootlusega. Kui eelmisel aastal langes dollar euro vastu ligi 10%, siis sel aastal on dollar euro vastu tõusnud pea 5%.
  Kogu portfelli peale on plussis vaid neli positsiooni 15st. Juhtumisi on abiks olnud suurimad positsioonid – Leroy Seafood ja Microsoft. Suurim kukkuja on aga Leedu rõivatootja Apranga, kes on kukkunud üle 30%, ligi samavõrra on langenud ka lennufirma Ryanair. Tootlusele on paradoksaalsel moel abiks olnud liigne kontsentreeritus.
  Mis investor Toomase portfelli tootlust sel lõppeval aastal on veel mõjutanud ja mida oodata järgmiselt aastalt, saab kuulata saatest "Investor Toomase tund".
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andres Viia, Jüri Jõema: vajadus tarkvaraarendajate järele kasvab hüppeliselt
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
Euroopa ja Baltikumi turud täna langevad
Euroopa aktsiaturud on täna langemas, ühelt poolt pakkusid kaevandusaktsiate tõus ja head kvartalitulemused turgudele tuge, teisalt muretsevad investorid jätkuvalt inflatsiooni ja intressimäärade tõusu pärast, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on täna langemas, ühelt poolt pakkusid kaevandusaktsiate tõus ja head kvartalitulemused turgudele tuge, teisalt muretsevad investorid jätkuvalt inflatsiooni ja intressimäärade tõusu pärast, vahendab Reuters.
Rootsis jõuab elektritoetus inimesteni elektrifirmade kaudu
Rootsi valitsus sai valmis elektri hinna toetuse, mis sõltub sellest, kui palju majapidamine elektrit tarvitab. Riik maksab toetuse välja elektriarveid väljastavatele energiafirmadele, kirjutab Dagens Industri.
Rootsi valitsus sai valmis elektri hinna toetuse, mis sõltub sellest, kui palju majapidamine elektrit tarvitab. Riik maksab toetuse välja elektriarveid väljastavatele energiafirmadele, kirjutab Dagens Industri.
Venemaa firma tellib hiigeljäälõhkuja Soomest Vene omanikega laevatehaselt
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.