• Jaga lugu:

  "Karuturg tuleb suure pauguga"

  Just nii vastas LHV vanemmaakler Nelli Janson Äripäeva raadios küsimusele, kui pikalt saavad jätkuda sellel aastal nähtud ralli ja suuremate börsiindeksite 25protsendiline tõus.

  Mari Kuhi (vasakul) ja Nelli Janson aitasid avada ahjusoojalt eesti keeles ilmavalgust näinud Burton G. Malkieli raamatu "Juhuslik ekslemine Wall Streetil" põhimõtteid ning panna need praeguste turgude konteksti.Foto: Äripäev
  "Vabalt võib juhtuda, et turg kukub 20 protsenti," sõnas Janson Äripäeva raadiosaates "Investor Toomase tund". Tema sõnul kulgeb pulliturg üldjuhul mõnusas aeglases ja regulaarses rütmis, kuid allatulek on alati järsk. "Karuturg tuleb suure paugu ja ehmatusega," on Janson veendunud.
  Selleks, et kriis üle elada, tuleb oma investeeringuid ajas hajutada. "Kui pikemaajaliselt koguda, siis on võtmekoht ostude ajas hajutamine ning alati samal kursil jätkamine," sõnas Tuleva juhatuse liige Mari Kuhi. Tema sõnul on mõistlik jätkata samades summades investeerimist ka siis, kui turud on põhjas.
  Kuhi tõi välja, et see, kui palju võetakse investeeringutel aktsiariski, sõltub inimese vanusest. "Kui oled noorem inimene või äsja ülikooli lõpetanud tudeng, võid täielikult aktsiariski võtta, enne pensioniiga võib vaadata rohkem võlakirjade poole," rääkis ta.
  Ära kuula eksperte
  Janson lisas, et investeerimisotsuste tegemisel ei tasu eksperte alati kuulata. "Ka Burton Malkiel oma värskes raamatus "Juhuslik ekslemine Wall Streetil" ütleb, et Wall Streeti professionaalid uhkete ülikoolikraadidega on ainult inimesed ja neil pole kristallkuuli," viitas ta ajatule investeerimisklassikale.
  Lisaks mõjutab ekspertide ja fondijuhtide otsuseid sageli klientide surve. "Fondid on olnud pikka aega kriisiootel ja hoidnud vaba raha, samas kui kliendid helistavad, et turg teeb uusi rekordeid ja miks nende raha tootlust ei teeni," selgitas Janson. "Tõenäoliselt alluvad fondijuhid klientide survele."

  "Juhuslik ekslemine Wall Streetil"

  Autor: Burton G. Malkiel

  Lehekülgi: 408

  Raamatut saab soetada siit.

  Ilmumisaeg: 17.12.2019

  Kirjastus: AS Äripäev

  Raamatu väljaandmist on toetanud LHV.

  Veel tuli saates juttu sellest, et oma väärtuse mitmekordistavad aktsiad on need, millest praegu veel väga palju ei räägita. Äripäev uuris, kas Janson vanemmaaklerina näeb mõnda väärtpaberit, mida praegu palju kaubeldakse, kuid mis pole avalikkuse huviorbiiti suurelt jõudnud.
  Lisaks rääkisime turu ajastamisest ning igihaljastest investeerimistõdedest, mis aitavad kriisis toime tulla ning riske minimeerida.
  Sellest kõigest saab täpsemalt kuulata siit:
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Baltic Horizon kasvatas renditulu Fond loob oma tagasiostuprogrammi
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Hans H. Luige trükikoda saab uue juhi
Möödunud suvel Hans H. Luige kätte läinud trükikoda Printall saab 23. mail uue juhi, trükikoda alates 2000. aastast juhtinud Andrus Takkin taandub juhtimisest ja lahkub ettevõttest, teatas ettevõte.
Möödunud suvel Hans H. Luige kätte läinud trükikoda Printall saab 23. mail uue juhi, trükikoda alates 2000. aastast juhtinud Andrus Takkin taandub juhtimisest ja lahkub ettevõttest, teatas ettevõte.
Raadiohommikus: veresaun börsidel, restoraniäri eluspüsimine ja nõuanded ettevõtjale
Esmaspäevases hommikuprogrammis võtame luubi alla investorite otsused veresauna ajal aktsiaturgudel, räägime restoraniäri hakkamasaamisest järjekordses kriisis ja anname nõu, kuidas heitlikul ajal äriprotsesse ümber korraldada.
Esmaspäevases hommikuprogrammis võtame luubi alla investorite otsused veresauna ajal aktsiaturgudel, räägime restoraniäri hakkamasaamisest järjekordses kriisis ja anname nõu, kuidas heitlikul ajal äriprotsesse ümber korraldada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.