Artikkel
  • Moodsad katlamajad – keskkonnasõbralikud, töökindlad ja tarbijale soodsamad

    Eesti üks suuremaid regionaalseid soojatootjaid, N.R. Energy OÜ, on viimastel aastatel rajanud ja rajamas üle Eesti ligi 10 kaasaegaset katlamaja, mis lisaks keskkonnasõbralikumale ja tõhusamale soojatootmisele on ka silmale kenamad vaadata, kui üldiselt võib-olla ühelt katlamajalt oodataks.

    Selle juures jääb aga peitu suur taustatöö, mida soojafirmal on tarvis teha, et üks kaasaegne katlamaja vastaks kõigile - nii keskkonnaalastele kui ka regulaatorite nõuetele.
    N.R. Energy kõige võimsamad ja kaasaegsemad katlamajad paiknevad hetkel Lääne-Virumaal, Tapa linnas. 2018. aastal valminud Üleviste tänaval paiknev linna põhikatlamaja kütab lisaks linna elanikele ka kohe Tapa kõrval asuvat kaitseväe linnakut.
    Üleviste tänaval paiknev Tapa linna põhikatlamaja, mis kütab lisaks linna elanikele ka kohe Tapa kõrval asuvat kaitseväe linnakut.Foto: N.R. Energy

    Linnaelanike jaoks on aga kõige olulisem, et võrreldes uute katlamajade ehituse eelse ajaga täna Tapa võrgupiirkonnas toasooja hind enam kui veerandi võrra soodsam.

    Ahto Tisler
    N.R. Energy OÜ juhatuse liige
    Leina tänaval paiknev Tapa moodne reservkatlamaja võeti kasutusse eelmisel küttehooajal.Foto: N.R. Energy
    Leina tänaval paiknev Tapa moodne reservkatlamaja võeti kasutusse eelmisel küttehooajal. Hetkel on kaetud kogu Tapa soojavajadus, arvestades ka eelolevaid lähema ja kaugema tuleviku liitumisi. Linnaelanike jaoks on aga kõige olulisem, et võrreldes uute katlamajade ehituse eelse ajaga täna Tapa võrgupiirkonnas toasooja hind enam kui veerandi võrra soodsam.
    Võrgu arendamine võtab aastaid
    Kaasaegse kaugküttesüsteemi rajamine eeldab aastate pikkust eeltööd ja oskusteavet. Esimesed tegevused Tapa soojusenergia süsteemi uuendamiseks algasid juba 2012. aastal, kui N.R. Energy eelkäija, tollane soojatootja OÜ Termoring Grupp avaldas esmakordselt ametliku teate uue katlamaja ehitamiseks, mis tookord jäi küll ehitamata.
    Vahepeal Tapa soojamajanduse üle võtnud N.R. Energy lükkas projektile uue hoo sisse 2016. aastal, kui pärast Konkurentsiametiga konsulteerimist avaldas ajalehes Õhtuleht järjekordse eelteate soojuse ostmiseks lepingu sõlmimise kavatsusest Tapa linnas. Ainsa ettevõttena esitas nõuetekohase sooviavalduse N.R. Energy. Vaatamata sellele kohustas Konkurentsiamet ettevõtet läbi viima avaliku konkursi soojuse ostmiseks Tapal ametiga viie kuu vältel põhjalikult kooskõlastatud tingimustel.
    Vastav konkurss viidi läbi 2018. aastal ja selle võitis samuti N.R. Energy, kes vastavalt konkursi tingimustele esitas järgmise pakkumise: käitise soojuslik nimivõimsus on 7 MW (Üleviste tn 5 asuv hakkpuidukatlamaja) ning see saab olema täielikult tagatud reservkateldega Leina tn 14a (üks hakkpuidukatel 3 MW ja kaks õlikatelt 3 MW kumbki). Viimane ühendatakse vastavalt konkursi tingimustele suurema läbilaskevõime tagamiseks Tapa kaugküttevõrguga ühendustorustikuga, mis Ülesõidu tänaval ühendatakse olemasoleva torustikuga ning millise lahenduse sobivust kinnitavad hüdraulilised kontrollarvutused.
    Ühendustorustikuga samaaegselt teostatakse ka kokku lepitud liitumistorustikud, kokku 23 liitujaga, kellele kuulub ligi 30 hoonet, kuna vastavalt kaugkütteseadusele on võrguettevõtja kohustatud arendama võrku selliselt, et oleks tagatud võrguettevõtja võrgupiirkonnas olevate kõigi soovijate võrku ühendamine, kui see ei sea ohtu teiste tarbijate varustuskindlust.
    Liitujad ootavad lahendust
    Vastavalt konkursi tulemustele on N.R. Energy’l valminud katlamajad kogumaksumusega 6 miljonit eurot. Mis aga ei taha kuidagi laheneda, on uute tarbijate liitmine kaugküttega. Alates 2018. aastast ongi N.R. Energy esitanud Tapa Vallavalitsusele erinevaid taotlusi projekteerimistingimuste väljastamiseks ühendus- ja liitumistorustike projekteerimisega alustamiseks, kuid vallavalitsus on leidnud erinevaid ettekäändeid keeldumiseks. Veelgi veidram on asjaolu, et tegelikult Tapa Vallavalitsus teab, et kaugküttega peab soovijad liitma võrguettevõtja ehk siis N.R. Energy. Lahenduse on saanud ainult Universal Industries OÜ ja Leonhard Weiss OÜ liitumised, tõenäoliselt tänu nendes ettevõtetes töötavale arvestatavale valijate hulgale.
    Tapa Vallavolikogu võttis tänavu juuni lõpus vallavalitsuse ettepanekul vastu otsuse, millega määras linna võrguettevõtjaks ehk soojusenergia jaotajaks ja edasimüüjaks vallale kuuluva ettevõtte Tapa Vesi OÜ. Samas on Tapa kaugküttevõrgus umbes kümme ja pool kilomeetrit kaugküttetorustikku, millest seitse ja pool kilomeetrit kuulub vallale ning ligikaudu 2,8 kilomeetrit N.R. Energy OÜ-le, millesse viimane on investeerinud ligikaudu 2 miljonit eurot. Ülejäänu kuulub teistele kaasomanikele Universal Industries OÜ’le ja Eural Properties OÜ’le.
    N.R. Energy vaidlustas vallavolikogu otsuse kohtus ja ootame hetkel sellele lahendit. Samal ajal saatis Konkurentsiamet juuli alguses Tapa vallavalitsusele märgukirja, milles hoiatab omavalitsust puudujääkide ja vigade eest, mida on tehtud linnas uue soojusenergia võrguettevõtja määramisel.
    Vaatamata Tapa valla aktiivsele vastuseisule N.R. Energy poolt oma seadusest tulenevate Tapa kaugküttepiirkonna võrguettevõtja kohustuste täitmisel jätkab N.R. Energy uute tarbijate liitmist kaugküttevõrguga vastavalt kaugkütteseadusele ja ehitusseadustikule. Usku meie tegevuse õiguspärasusse näitab ka asjaolu, et käesolevaks ajaks on lisandunud liitmiseks kaugküttega veel üks uus tarbija – Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse rajatav ehitis Üleviste tänaval.
    Konkurentsiamet jälgib olukorda
    Konkurentsiamet kirjutab 2. juulil Tapa Vallavalitsusele saadetud kirjas, et valla poolt alates 1. augistist 2020 määratud uus võrguettevõtja, omavalitsusele endale kuuluv Tapa Vesi OÜ, peab tagama tarbijatele soojusvarustuskindluse – see on võrguettevõtja kõige olulisem ja tähtsam kohustus.
    Konkurentsiamet toob välja, et ametile teadaolevalt ei oma aga Tapa Vesi OÜ hetkel lepinguid tarbijatega ega soojuse edastamiseks lepingut soojuse tootjaga. Lisaks pole Tapa kaugküttevõrgu omanikuks üksnes Tapa Vesi, sest ühtse terviku moodustavast Tapa kaugküttevõrgust kuulub osa tänasele võrguettevõtjale N.R. Energy OÜ. Nende võrguosade kasutamist puudutavad võimalikud rendi või ostu-müügi kokkulepped on sõlmimata.
    Konkurentsiameti hinnangul on äärmiselt ebatõenäoline, et Tapa Vesi OÜ suudaks vähem kui ühe kuu jooksul, mille vald andis ettevõttele aega võrgu üle võtmiseks, enda tegevuse kooskõlla viia kõikide võrguettevõtjat puudutavate nõuete ja alustega, mis võimaldaksid Tapa Veel tagada algavaks kütteperioodiks tarbijatele soojusvarustuskindlus.
    Arvesse tuleb ameti hinnangul võtta ka hetkel Tapa Vallavalitsuse ja senise võrguettevõtja N.R. Energy vahel juba tõstatunud vaidlusküsimusi. Seega tunnistas ka Konkurentsiamet, et reaalselt on Tapa võrguettevõtja jätkuvalt N.R. Energy.

    Soojasüsteemi stabiilne areng loob eeldused hinna edasiseks languseks ja loodame, et kohalik omavalitsus seda ka võimaldab.

    Ahto Tisler
    N.R. Energy OÜ juhatuse liige
    N.R. Energy kinnitab siinjuures järjekordselt ka omalt poolt, et teeb kõik, et ettevõtte Tapa kliendid oleksid tegelikult soojusega kindlalt varustatud ka peale 1. augustit 2020 ja loodame, et Konkurentsiamet kooskõlastab juba varsti uue Tapa võrgupiirkonna soojuse piirhinna. Soojasüsteemi stabiilne areng loob eeldused hinna edasiseks languseks ja loodame, et kohalik omavalitsus seda ka võimaldab.

    Lisainfo:

    Ahto Tisler, N.R. Energy OÜ juhatuse liige

    +372 5199 1916

    [email protected]

  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.