• OMX Baltic0,12269,58
 • OMX Riga−0,56926,06
 • OMX Tallinn−0,031 748,13
 • OMX Vilnius0,311 000,15
 • S&P 500−0,715 505
 • DOW 30−0,9340 287,53
 • Nasdaq −0,8117 726,94
 • FTSE 100−0,68 155,72
 • Nikkei 225−0,1640 063,79
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0095,66
 • OMX Baltic0,12269,58
 • OMX Riga−0,56926,06
 • OMX Tallinn−0,031 748,13
 • OMX Vilnius0,311 000,15
 • S&P 500−0,715 505
 • DOW 30−0,9340 287,53
 • Nasdaq −0,8117 726,94
 • FTSE 100−0,68 155,72
 • Nikkei 225−0,1640 063,79
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0095,66
 • ST
 • 30.03.22, 12:49

Elektrihinna kõikumine muudab Energiapartneri lahendused asendamatuks

Energiapartner OÜ aitab päikesepaneelide paigaldamise, elektriautodele laadimisjaamade üles seadmise, akusalvestussüsteemide rajamise või energiaauditi tegemisega. Tekib kolmnurk – tootmine päikese, tarbimine laadija või hoone näol ja kõik, mis seda koos hoiab ehk aku kui salvestuslahendus.
Helari Täll: Meie eesmärk on kiirendada kliimaneutraalse maailma loomist.
 • Helari Täll: Meie eesmärk on kiirendada kliimaneutraalse maailma loomist.
Tegevjuht Helari Täll räägib lähemalt päikesepaneelidest, sest tegemist on praegu väga aktuaalse teemaga. Vaid mõne kuuga ületas ettevõtte lepingute maht detsembris-jaanuaris toimunud elektrihinna kõikumiste valguses terve eelmise aasta oma.
„Praegugi on päris palju päringuid. Seda nii era- kui ka ärikliendi puhul. Eraklientidele veel eriti, kuna tulemas on uus Kredexi voor, mis pakub neile koguinvesteeringu toetust päikesejaamade rajamise jaoks,“ kinnitab Täll.
Energiapartner pakub tooteid ja teenust mõlemale kliendigrupile, aga peamiselt on äriklient suurusjärgus alates 50kilovatistest jaamadest. Tegemist siis tööstuse, kinnisvara ja tootmisega, kus on suur tarbimine ja paigaldatakse päikesepaneelid, et energiakulud alla saada.

Igaühele midagi

Energiapartner pakub erinevaid lahendusi, olgu see siis päikese puhul maapark, viil- või lamekatus-lahendused ja juurde veel salvestust ning elektriautode laadijaid. Üha enam levivad ka efektiivsed fassaadilahendused, mis toodavad arvestava hulga energiat ka talvisel ajal. Sellest tulenevalt on ka kasutegur ning tasuvus paremad, kuna elektri hind on just talvel kõrgem ja volatiilsem.
Äriklientide hoonetest rääkides pannakse reeglina päikesepaneele lamekatustele. Tööstuste ja ärikinnisvara puhul on lamekatuste pinda lihtsalt nii palju. „Üks asi, mille võiks eeltööna ära teha, oleks uurida oma hoone ehitaja käest katuse kandevõimet,“ annab Täll nõu.
Kui kandevõime pole piisav, siis seda tõsta on väga keeruline ja kallis. Pigem võiks kaaluda alternatiive fassaadi või maapargi näol. Võimalus on ka kergemat kinnituslahendust kasutada, kus peab kinnituslahenduse läbi katuse ankurdama või põletama katuse enda külge. Tavalise lamekatuse puhul tuleks arvestada lisatava päikesejaama koormusega ca 30–40 kg/m2.
Kui katus kannab, tuleks järgmise sammuna ära teha liitumistaotlus Elektrilevile. Praegu on järjekorrad väga pikad. Üle 15 kW liitumistaotlused lähevad väiketootjana arvesse ja menetlusaeg võib kuni aasta olla enne, kui üldse vastus tuleb. „Seda kliendid ja arendajad, ning eriti Elektrilevi, tihti ei tea,“ nendib tegevjuht. „Meie jaotusvõrk on hetkel väga ülekoormatud.“
Keeruliste tarnete, energiakriisi ning tellimuste suure hulga tõttu müüb Energiapartner oma töid ja lahendusi selle aasta teise poolde ja juba ka järgmisesse, 2023. aastasse. Seega kannatust tuleks varuda igal juhul.

Võimalusi on veel

Kui soov aga hoopis maapargi teed minna, siis võiks juba enne kohalikust omavalitsusest uurida, kas soovitud asukohta üldse võib päikesepaneele paigaldada. Kui on suuremad pargid, siis teatud juhtudel ei soovi vald seda teostada lasta või on kohalikud inimesed vastu. Tälli sõnul võiks enne lähemaid plaane olla vähemalt valla kohaliku ehitusspetsialisti suusõnaline kinnitus, et kuskile võib paneelid panna.
Veel üks hea võimalus päikesepaneelidest maksimum võtta on salvestus. Sellel on mitmeid eeliseid kuid peamine, et saab kogu süsteemi efektiivsemaks muuta. Kui hoone tarbib vähem, kui park toodab, siis läheb see reeglina tagasi müügiks, aga salvestuse puhul saab selle panna akudesse ja hiljem kasutada. Kui talvel päike ei paista, on võimalik võrgust odavamal ajal sisse võtta ja kasutada kallimal. Saab tipukoormust hajutada.
Uueks turuks on sagedusturg, ka seal on akupangal laialdased võimalused. „Lisaks on näiteks haiglatel ja pumbajaamadel väga tähtis varustuskindlus. Vanasti kasutati diiselgeneraatoreid, tänapäeval on need võimalik asendada akupangaga, mis on tunduvalt loodussõbralikum ja vaiksem variant,“ rõhutab Täll.
Energiapartner OÜ pakub erinevaid päikesepargi lahendusi, salvestust ja elektriautode laadijaid. Vaata galeriid tehtud töödest!
11 fotot
 • Energiapartner OÜ pakub erinevaid päikesepargi lahendusi, salvestust ja elektriautode laadijaid. Vaata galeriid tehtud töödest!

Ärikliente lisandub hoogsalt

Seoses volatiilsete elektrihindadega on ärikliendi huvi täna tõesti suur ja peagi liigume tunnipõhiselt börsilt veerand tunni täpsusega süsteemile, mis hoogustab seda veelgi. „Usun, et lähima 1–3 aasta jooksul teeb akude turg ärikliendimaastikul kannapöörde.“
Kuidas energiat võimalikult palju väärindada? Vastus on elektriauto laadijad. “Muidu on elektriautod toredad, aga kui energia tuleb kaudselt ikkagi kivisöe või muu fossiilkütuse pealt, siis ta ju roheline ei ole. Elektriauto kütus võiks ju ka roheliselt toodetud olla,“ leiab Helari Täll.
Helari Täll: Meie eesmärk on kiirendada kliimaneutraalse maailma loomist.
 • Helari Täll: Meie eesmärk on kiirendada kliimaneutraalse maailma loomist.

Energiapartner OÜ eelised ärikliendile

• Sääst elektrikuludelt
Päikeseenergia läbimõeldud kasutamine säästab su raha kortermaja, ärihoone või tootmisüksuse energiakuludelt. Päikesepaneelid muudavad elektriarve kuni 100% väiksemaks. Küsi meie spetsialistide käest ka otseliini võimaluste kohta!
• Investeering oma hoonesse
Päikesepaneelide paigaldamine on riskivaba investeering, mis tõstab sinu kinnisvara väärtust mitmel eri moel. Päikesepaneelid suurendavad ka kinnisvara hinda!
• Loodushoid
Taastuvenergia on tulevikuenergia, milleta varsti ükski ettevõte läbi ei saa. Tooda ise keskkonnasõbralikku energiat ja jaga oma päikeseenergiat ka teistega, seda võrku müües. Päikesepaneelid on kõige hooldusvabam taastuvenergialahendus, mille kasulik eluiga on 25–30 aastat.
• Täisteenuslahendus hoiab aega kokku
Saad päikeseenergialahenduse loomise täielikult Energiapartneri kätte usaldada – planeeritud saab hea tasuvusajaga lahendus, projekteeritakse asjatundlikult, rajatakse kvaliteetsete seadmetega elektrijaam ja tagatakse vajalikud hooldused. Nõu ja jõuga ollakse abiks ka toetuste taotlemisel ja kooskõlastuste saamisel.
Energiapartner – päikeseenergia asjatundja
Energiapartneris on ametis laialdaste kogemustega päikeseenergia asjatundjad, päikeselahendusi pakutakse juba 10 aastat. Sellega ollakse taastuvenergia teerajaja Eestis. Päikeseelektrijaamade juurde pakutakse energiasalvestuslahendusi ja autolaadijaid, mis suurendavad päikeseenergiasüsteemi tasuvust.
www.energiapartner.ee

Seotud lood

 • ST
Sisuturundus
 • 18.07.24, 11:28
Kulla hind hüppas uute rekorditeni, 2500 dollari tase on käeulatuses
Kulla hind tõusis nii dollaris kui euros uute rekorditeni. Turgude hinnangul on pärast Föderaalreservi juhi Jerome Powelli esmaspäevast sõnavõttu aina tõenäolisem, et keskpank otsustab juba septembris intressimäärasid kärpida. Just see andis lühiajalist pilti vaadates kullale tõuke ületada maikuus saavutatud tipud.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele