Artikkel
 • Kuula

  Timur Turlov Silicon Valley panga pankroti põhjustest: põhimõttelisi vigu ei tehtud!

  11. märtsil kuulutasid California regulaatorid välja Silicon Valley Bank (SVB), mis oli 212 miljardi dollari suuruse varaga USA suuruselt kuueteistkümnes pank, pankroti. Associated Pressi andmetel sai SVB-st USA ajaloo suuruselt teine panga pankrot 2008. aastal pankrotti läinud Washington Mutual Bank järel.

  Timur Turlov
  Pärast SVB pankrotti sulgesid USA regulaatorid ka krüptoraha käitlenud Signature Bank`i. Pank kuulus 110 miljardi dollari suuruse varaga USA 30 suurima panga hulka. "Põhipõhjused on tegelikult väga huvitavad. Pangad seisid silmitsi klassikalise pangajooksuga, mille vallandasid klientide mured, kas pank ei kaota oma aktsiaportfelli languse tõttu liiga palju raha,” selgitab ettevõtja ja rahastaja Timur Turlov.
  “Silicon Valley panga põhiprobleem oli see, et Wells Fargos on umbes 85% hoiustest kindlustatud ehk need on kindlustussummaga kaetud. Ameerikas on FDIC, American Deposit Guarantee Fund, mis tagab hoiused kuni 250 000 dollarini. Kui pank läheb pankrotti, siis nad peavad raha hoiustajatele välja maksma järgmisel päeval. Silicon Valley pangas moodustasid alla 250 000 dollari suuruse hoiusega hoiustajad umbes 5% koguarvust – see on uskumatult väike arv, täpselt nagu Signature Bank puhul. Nad olid väga keskendunud rikastele ja äriklientidele,“ kirjeldab Turlov.

  Investeeringud olid usaldusväärsed

  Eksperdi hinnangul ei teinud panga juhtkond portfellihalduse osas põhimõttelisi vigu. Pank investeeris usaldusväärsetesse instrumentidesse ja püüdis suuri riske vältida: suurem osa varadest (120 miljardit dollarit) paigutati likviidsetesse aktsiatesse, peamiselt võlakirjadesse. Kuni 10-aastase tähtajaga instrumentidest koosneva portfelli tootlused olid 1-2% aastas.
  Kui riskikapitali valdkond sattus tsüklilisse langusesse, hakkas intressimäärarisk aga panga kapitali koormama. Panga hoiused hakkasid kahanema ja ettevõte asus oma portfellist aktsiaid müüma – ilmnesid USA baasintressimäära tõusust tingitud varade ümberhindluse kahjumid. Võlakirjade madalate tootluste tõttu (1-2% aastas) nõudsid kliendid SVB-lt suuremat intressi, et saada sama kupongimääraga võrreldes kõrgemat tootlust.

  USA pangandussüsteemi jätkusuutlikkus

  Turlov usub, et USA pankade pankrotid on baasintressimäära tõusu otsene tagajärg. "Kujutada ette klassikalist deflatsioonikriisi, pankade pankroti ahelkriisi, globaalse rahasüsteemi üldise ülesehituse juures, mis täna eksisteerib, on tegelikult võimatu. Kullastandardi põhse fikseeritud raharingluse puhul, kui sa ei saanud lihtsalt raha kupüürides välja võtta, oli see tüüpiline lugu. Ja kuulsad Euroopa panganduskriisid, mis võisid kesta aastakümneid, viisid üksteise järel peaaegu lakkamatute pankade pankrottide ahelani,” nendib Turlov.
  Nüüd kui regulaator märkab süsteemsete probleemide ilmnemist võib see eskperdi hinnangul esiteks alati samu panku rahaga varustada, et probleemide süvenemist peatada, sest igasugune deflatsioon, pankrottide ahel ja finantssüsteemi destabiliseerimine teeb majandusele võrreldamatult rohkem kahju kui mis tahes inflatsioon.

  Probleemid pärsivad inflatsiooni

  Sellest hoolimata pärsivad USA finantssüsteemis praegu esile kerkivad probleemid inflatsiooni. FED annab pankadele juurdepääsu piiramatule likviidsusele, eelkõige emiteeritakse nende pankade varasid, mis seisavad silmitsi hoiustajate väljavooluga. Turlovi sõnul jätkab FED intressimäärade tõstmist, mõned finantsasutused jätkavad turult taandumist ning nende aktsionärid ja laenuandjad kaotavad raha.
  Sellegipoolest pole kahtlust, et USA pangad tulevad edasiste intressimäärade tõstmistega toime – selliseid muudatusi süsteemis testitakse stressitestidega. Finantsturgude vastupidavuse tugev selgroo annab USA ettevõtete piiramatu juurdepääs likviidsusele ja kasumi kasvule.
 • Hetkel kuum
Kaimar Karu: valitsusjuhi üleskutse alandada müügihindu on populism
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kaimar Karu: valitsusjuhi üleskutse alandada müügihindu on populism
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
DelfinGroup plaanib maksta esimese kvartali eest dividendi
DelfinGroup teeb aktsionäridele ettepaneku maksta esimese kvartali eest üle 800 000 euro dividendi.
DelfinGroup teeb aktsionäridele ettepaneku maksta esimese kvartali eest üle 800 000 euro dividendi.
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: mõistagi tabas mind raev, kuid härrasmees häält ei tõsta Täiendatud kell 9.53
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Raadiohitid: kui palju kinnisvaraturg veel kukub?
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Fantoomliitujad vabastasid gigavati jagu võrguvõimsust
Võrguettevõtete andmetel on fantoomliitujad pärast elektrituruseaduse muudatuste jõustumist vabastanud juba üle 1000 megavati jagu võrguvõimsust.
Võrguettevõtete andmetel on fantoomliitujad pärast elektrituruseaduse muudatuste jõustumist vabastanud juba üle 1000 megavati jagu võrguvõimsust.
Raadiohommikus: Võrumaa, Rootsi ja kaugemadki kohad
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis tuleb juttu immigratsioonipoliitikast, Nursipalust ja Rootsist.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis tuleb juttu immigratsioonipoliitikast, Nursipalust ja Rootsist.
Raadiohommikus võite teeninud õnnelikud ettevõtjad
Esmaspäevases raadiohommikus räägime äsja asutatud ja Rakveres suure hanke võitnud teedeehitusfirma osanikuga, Baltimaade ainsa kahe Michelini tärni restorani omanikuga ja ehitusfirma juhiga.
Esmaspäevases raadiohommikus räägime äsja asutatud ja Rakveres suure hanke võitnud teedeehitusfirma osanikuga, Baltimaade ainsa kahe Michelini tärni restorani omanikuga ja ehitusfirma juhiga.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.