Rivo Sarapik • 13. oktoober 2015 kell 13:00

TOP: vaata Põlvamaa edukamaid ettevõtteid

Eelmisel aastal Põlvamaa TOPi võitnud Peeter Peedomaale kuuluv Peetri Puit taandus tänavuses tabelis 40 koha võrra.  Foto: Erik Prozes

Põlvamaa parimaks tõusnud ettevõte kavatseb gasellina kasvamist jätkata. Mullune esikümme tegi aga ruumi uutele tulijatele.

Äripäeva Põlvamaa ettevõtete TOPi esikümme värskenes aastaga peaaegu täielikult. Ainsana hoidis kohta tippude hulgas mullune viies ja tänavu edetabeli võitnud Lemeksi kontserni kuuluv puidutööstus Pinest AS, mis kasvatas mullu käivet 64 ja kasumit ligi kaks korda, näitajateks vastavalt 10,3 ja 1,2 mln eurot.

Ettevõtte juhtkond selgitab firma aastaaruandes, et mullust kasvuhoogu plaanitakse hoida ka tänavu. Lõviosa käibest Rootsi saematerjali müügist teeninud firma andis mullu tööd 70 inimesele. Lisaks ekspordib ettevõte Soome, Taani ja Norrasse. Firma suuromanik on Jüri Külvik.

Eelmise aasta Põlvamaa parim, puidust ehitusmaterjalitootja Peetri Puit taandus tänavuses tabelis 40 koha võrra. Firma kasvatas ekspordi osakaalu 48% 62%ni käibest, kuid kahanesid nii käive (10%) kui ka kasum (60% võrra), ulatudes vastavalt 9,2 ja 0,5 miljoni euroni. Sel aastal plaanitakse uute sihtturgude vallutamist, millele aitab kaasa ka eelmisel aastal turule toodud innovaatiline toode ristkiht liimpuit ehk CLT. Peeter Peedomaale kuuluv ettevõte andis mullu tööd 42 inimesele.

2015. aasta sügisel ilmuvad Äripäeva TOPid on koostatud 2014. aasta majandusnäitajate põhjal. Koondedetabel selgub kuue majandusnäitaja – käive 2014, ärikasum 2014, käibe ja kasumi kasv 2014. aastal, rentaablus ning varade tootlikkus – põhjal. Maakondlikes pingeridades osalevad ettevõtted on maakonda kas registreeritud või omavad seal tootmist.

Äripäeva edetabelid leiab aadressilt www.aripaev.ee/top

Hetkel kuum