TOP: ehitusmaterjalitootjad seilavad kasvulainel

10. september 2018, 15:00
Peetri Puidu juhatuse liige Peeter Peedomaa kinnitab, et ettevõttel läheb tõusvas tempos.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180910/STANDARDTOP/180919949/AR/0/AR-180919949.jpg
Ainult tellijale

Paljude ehitusmaterjalitootjate jaoks oli möödunud aasta ajaloo parim ning ka sellelt aastalt oodatakse head tulemust.

Möödunud aasta majandustulemuste põhjal koostatud TOPi seitsmendal kohal olev OÜ Peetri Puit toodab ja müüb peamiselt liimpuitkonstruktsioone, ristkihtliimpuitu (CLT) ning sõrmjätkatud konstruktsioonpuitu. Ettevõtte juhatuse liige Peeter Peedomaa kinnitab, et ettevõttel läheb tõusvas joones – selleks aastaks seatud 15% kasv saab usutavasti täis, seda hoolimata toorme hinna tõusust.

Peedomaa sõnul oli mullune talv kehv. See takistas puude lõikust ja viis toorme hinna üles. Et hind alla tagasi läheks, veel ei paista, hoopis vastupidi – ka teises kvartalis jätkus hinnatõus. See on Peedomaa sõnul murettekitav.

“Protsentuaalselt on keeruline täpset hinnatõusu öelda – see oleneb, kas räägime märjast või kuivast materjalist ja paljust muust. Meie tegevust mõjutab see igal juhul,” tunnistab ta. Peedomaa sõnul lihtsalt peab keegi kallima toorme kinni maksma. Kui õnnestub kliendiga kokkuleppele jõuda, maksab vahe tema, aga sageli tuleb see tootja rahakotist.

Peedomaa sõnul jäävad hinnad veel mõneks ajaks paigale. “Alati on kergem üles minna, aga alla tulevad need raskelt.”

Möödunud aasta oli eriti hea

Tabeli 13. kohal asuvv ehitusmaavarasid kaevandava ning täitematerjale tootva ja müüva OÜ Eesti Killustik juhataja Andres Männarti sõnul ületasid möödunud aasta tulemused kõiki tehtud prognoose. “Möödunud aasta oli eriti hea,” tunnistab ta.

Sel aastal on Männarti sõnul maht veidi vähenenud. “Ent ega ei saagi eeldada pidevat kasvu,” tunnistas ta. Tema sõnul on maht väiksemaks jäänud eelkõige suurte projektide geograafilise asetuse tõttu – ettevõtte lähedal pole sel aastal olnud nii palju objekte, kui oli möödunud aastal. “Teised tootjad on olnud lähemal ja meie valdkonnas mängib asukoht väga suurt rolli," lausus ta.

Männarti sõnul püütakse müügihindu vastavalt sisendihindade kasvule küll korrigeerida, ent väga hästi see alati ei õnnestu. Ka neile pole sisendhindade tõusuga kaasnevad probleemid võõrad.

Loe edasi Ehitusuudiste teemaveebist.

Kui oled TOPi ettevõte, siis saad tellida ka sertifikaadi SIIT.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. September 2018, 15:00

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing