16. november 1995 kell 22:00

Väljapressimine

Erastamisagentuuri nõukogu otsustas kolmapäeval tunnistada Esoili erastamispakkumused ebapiisavaks. Seni kõmurikkaimaks (seda muu hulgas ka tänu erastajate teenistuses olevate PR-meeste tulemuslikule tööle) erastamisepopöaks saanud Esoili erastamise lõpliku otsuse tegemise edasilükkumine sunnib otsima põhjendusi erastamisagentuuri nõukogu poolsele venitamisele.

Lihtsaim venitamistaktika põhjendus, ehkki see kõlab kuidagi kriminaalselt, on erastajatelt riigi jaoks raha väljapressimine. Teatavasti võib Esoili erastamisest laekunud raha kasutatada Eesti Kütuse võlanõude katmiseks. Äripäeval tekkis küsimus, kas nõukogu poolt oodatav Esoili erastamishind ei ole mitte üsna tihedalt seotud 90 miljoni krooni võlanõudega Eesti Kütuse vastu?

Venimisega lihtsustub erastamisagentuuri nõukogul ka otsuse tegemine, sest mingi hinna juures peab ju üks pakkujatest loobuma. Äripäev soovib kahele tugevamale erastajale jõudu ja vastupidavust riigi korraldatavas võidujooksus.

Hetkel kuum