30. november 1995 kell 22:00

Eestlased teevad hüppe Araabia-maailma

Messil osalevad 24 Eesti ettevõtet loodavad leida Araabias oma toodangule turgu.

Araabia Ühendemiraatidesse sõitva delegatsiooni juhi, majandusministeeriumi asekantsleri Signe Ratso sõnul pannakse messil üles Eestit tutvustav 50 ruutmeetrit hõivav boks. Lisaks on Eesti firmadel eraldi boksid. Eesti valitsus on eraldanud messi kulude katteks 600 000 krooni. Firmad tasuvad oma kulud ise.

Erastamisagentuuri välissuhete osakonna peaspetsialist Külliki Linnamägi ütles, et erastamisagentuuri osalemine rahvusvahelisel messil on loogiline, kui pidada silmas tulevikku, mil asutakse erastama Eesti suurettevõtteid. «Need on kõik eeldatavasti väga suuri rahapaigutusi nõudvad ettevõtted, miks siis mitte elavdada erastamiskonkurentsi Araabia päritolu kapitaliga,» rääkis Linnamägi.

Sharjahi messil osaleva ASi Wermo peadirektor Rihard Mutso märkis, et nende firma töötajatest keegi messile ei sõida, küll on seal eksponeeritud Wermo mööbel. «Ma usun, et meie mööbel äratab huvi,» ütles Mutso.

Paljude puidufirmade esindajad väidavad, et Araabiasse on mööblit kallis transportida ja nad kahtlevad geograafiliselt kauge turu heades väljavaadetes Eesti mööblitootja jaoks. Mutso oli nõus, et nimetatud turg on kauge, kuid märkis, et see tasub end ära, kui saadakse hinnas kokkuleppele. «Ma arvan, et müüksime seal mööblit kaks korda kallimalt kui Eestis,» ütles Mutso. Tuntumatest Eesti firmadest osalevad messil AS Iris, AS Paulig Balti, AS Kalev ja OÜ Viru Rand, tekstiilifirmad Suva, Klementi ning Elina.

Lisaks neile eksponeerivad Araabia Ühendemiraatides end ka Ars Juveel, Flora küünlavabrik, Estimpex, Uku ja Wermo kõrval veel kuus puidufirmat.

Hetkel kuum