Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Silmeti Vene partner on soliidne

  Vastab ASi Raznoimpex asedirektor Andrei Prilipko

  Eestis on loodud mingi müüt ja kujundatud arvamus, et Tehsnabeksport on kohutav Vene sõjatööstusettevõte, kes on väga huvitatud Silmeti enda kontrolli alla saamisest ja kes lausa ei saa ilma Silmetita hakkama.
  Ma ütlen aga, et Tehsnabeksport ja selle tütarettevõte, Silmetiga tegelev Raznoimpex ei ole mitte mingil juhul sõjatööstusettevõte, vaid tegeleb uraani, aatomienergia jne toorme ja toodangu vahendamisega.
  Silmetiga tegeleb aga ainult AS Raznoimpex ja sedagi mitme teise projektiga paralleelselt. Silmetiga kauplemine on väga väike osa meie käibest ja jutt, nagu me ilma Silmetita hakkama ei saaks, ei vasta tõele.
  Meid huvitab Silmetis vaid see, et tahame müüa Silmeti toodangut.
  Viime Silmetisse toorainet Solikamskist. Kui me seda ei teeks, siis Silmet oleks juba 1993. aastal seiskunud.
  Pärast Nõukogude Liidu lagunemist sattus Silmet raskesse olukorda ning osa toodete valmistamine seal muutus ebaotstarbekaks.
  Silmetisse jäi ainult haruldaste muldmetallide tootmine. Meie tegeleme selle äriga, st haruldaste muldmetallide müügi ja turgude otsimisega juba 15 aastat. Kogu Silmeti muldmetallide turustamine oli meie organiseeritud.
  Otse öeldult -- Silmeti asi oli toota, meie aga lõime kanalid, kuhu ja kuidas edasi müüa.
  Tehsnabeksport või Raznoimpeks müüb Silmeti toodangut ainult Jaapani turule. Praegu läheb sellest materjalist 70% Jaapani firmasse Nissho Iwai, 25% Prantsusmaale firmasse Rhone Poulen ja väike osa mujale Euroopasse.
  Tuleb tunnistada, et turgude leidmine ja seal püsima jäämine on olnud raske.
  Te ju teate, mis on Jaapani turg. Väga raske on seal väljastpoolt tulnul löögile saada. Me töötame seal firmaga Nissho Iwai, mis on Jaapanis suuruselt kuues firma. See on kaubandusfirma, mis tegeleb aatomienergeetikaga ja keemiaga. Nemad ostavad meilt tootepartii ja müüvad selle edasi.
  Tõepoolest olen ma lugenud Eesti lehtedest, nagu oleks Nissho Iwai mingi väike meie loodud kahtlane firmake.
  No kuulge, see on naeruväärne. Nissho Iwai aastakäive on minu teada suurem kui kolmel Balti riigil kokku. Meie sõlmime lepingu Nissho Iwaiga ja vahendame neile Silmeti toodangut, vahendustasu on väga väike. Seda võite Silmetist küsida.
  On räägitud, et Silmet võiks näiteks jaapanlastega oma sidemed otse luua, ilma et teid vaja oleks. Silmeti esindajad on mitu korda käinud Solikamskis, et luua otsesidemeid, kuid seal keelduti kategooriliselt, kuna Tehsnabeksport on nende jaoks garantii, et nad saavad raha oma tooraine eest. Silmet seda praegu garanteerida ei saa. Nissho Iwaiga toimib sama süsteem.
  Nad võiksid ju Silmetiga otse suhelda, kuid seda ei ole neile vaja, kuna nad tahavad säilitada need kanalid, mis seni on toiminud, ja nad ei taha kuuldagi mingitest otsesidemetest Silmetiga, teades, et Silmetis ei ole kõik korras.
  Siis seiskuks hoobilt haruldaste muldmetallide tootmine Silmetis.
  Tooret, mida Silmet vajab ja mis on väga haruldane, leidub Hiinas, Indias, Ameerikas, Venemaal ja ka Norras.
  Mingit alternatiivi Vene toormele võiks ja tegelikult ka peaks Silmeti uus juhtkond otsima, kuid hetkel ma ei näe siiski majanduslikult otstarbekamat lahendust kui Solikamski toorme kasutamine.
  See ei ole lihtne. Näiteks Rhone Poulen toob sealt oma toorme. Selleks, et seda saada, tuleb luua hiinlastega ühisettevõte ja investeerida sinna tohutu summa raha. Niisama ei anna seda tooret seal keegi. Kui, siis kõrge hinna eest.
  Kõige rohkem kartsime ja kardame ka praegu, et Silmet erastatakse sellises seisus, nagu ta on, poolenisti seiskunud ja vaevu hingitsevana. Tundub, et riik ei taha Silmetiga seotud probleeme enam enda kanda võtta.
  See oleks aga suur viga, kui Silmet praegu erastatakse.
  Kui praegu Silmet müüa, ei ole selge, mida seal teha ja kuidas on kõige kasulikum toota. Aru saamata nendest võimalustest, leiab uus omanik, et kõige kasulikum on Silmet kinni panna, kaldun ma arvama.
  Teise võimalusena, kuna teadupoolest on Silmetis mingid uraanitöötlemise seadmed, võib hakata seal tegelema rikastamisega. See ehk oleks kasulik, kuid tuleb arvestada, et rikastamisega kaasneb tohutu hulk jäätmeid ja saastust ning ökoloogia ei kannataks seda välja.
  Arvan, et Silmet tuleks erastamisest välja jätta.
  Jah! Ma arvan, et ta peaks olema riigiettevõte, kuni saab täielikult jalad alla.
  Me ei käi peale, et peab ilmtingimata meid vahendajana kasutama.
  Kui Silmet suudab müüa oma toodangut paremini ning hankida mujalt tooret, siis palun, las tegutsevad. Kuid praegu nad ei müü ju paremini.
  Need on inimesed, kes tunnevad probleeme ning kellega on võimalik koostööd teha.
  Tõesti, me võime Silmetiga suhtlemise lõpetada. Kuid äri, mis me Silmetiga teeme, on selline peen ja haruldane äri, mida tahaks hoida just selle ilu pärast. Arvestades, et oleme selle siiski lõpuni ise loonud. Just selle äri harulduse pärast me sellega tegeleme, ehkki mingit tohutut kasumit sellest ei tule.
  Tähtsusetu ei ole ka asjaolu, et meil on väga ammused ning lähedased sidemed Silmeti tehase ja selle töötajatega. Oleme pidanud oluliseks, et saame nende edaspidisele heale käekäigule kaasa aidata.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Hinnatõus on viinud tarbijad musta masendusse
Hullumeelsesse kõrgusse kerkinud inflatsioon on räsinud Eesti inimeste kindlustunnet, kodukulud on endiselt sõja tõttu lendu tõusnud ning toiduhindade langus maailmaturul ei taha kuidagi jõuda siinsetesse poodidesse.
Hullumeelsesse kõrgusse kerkinud inflatsioon on räsinud Eesti inimeste kindlustunnet, kodukulud on endiselt sõja tõttu lendu tõusnud ning toiduhindade langus maailmaturul ei taha kuidagi jõuda siinsetesse poodidesse.
Eesti 200 juht: Kaja Kallasel on riigi pikaajalised kulud käest läinud
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Goldman Sachs ootab ulmelist nafta hinna tõusu
Goldman Sachs tõstis oma nafta hinna prognoosi selle aasta ja 2023. aasta kohta. Pank ootab, et OPEC+ tootjate kokkulepitud 2 miljoni barreli suurune päevase tootmismahu vähendamine on hindade jaoks "väga positiivne".
Goldman Sachs tõstis oma nafta hinna prognoosi selle aasta ja 2023. aasta kohta. Pank ootab, et OPEC+ tootjate kokkulepitud 2 miljoni barreli suurune päevase tootmismahu vähendamine on hindade jaoks "väga positiivne".
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Matti Maasikas: sõja olukorras mõeldakse sõjast, muu on spekulatsioon
Meie peamine eesmärk peab olema toetada Ukraina võitu ja see saab olema selline, mis on ukrainlastele piisav võit, neid rünnati, nemad panevad need piirid maha, rääkis Euroopa Liidu suursaadik Ukrainas Matti Maasikas.
Meie peamine eesmärk peab olema toetada Ukraina võitu ja see saab olema selline, mis on ukrainlastele piisav võit, neid rünnati, nemad panevad need piirid maha, rääkis Euroopa Liidu suursaadik Ukrainas Matti Maasikas.
Redgate: Eesti võlakirjade riskimarginaal on kiirelt tõusnud
Eesti oleks võinud 10aastaste võlakirjade emissiooni saada täis ka natuke väiksema intressiga kui 4%, aga igal juhul võib öelda, et geopoliitiline olukord on meie riskimarginaali tublisti tõstnud.
Eesti oleks võinud 10aastaste võlakirjade emissiooni saada täis ka natuke väiksema intressiga kui 4%, aga igal juhul võib öelda, et geopoliitiline olukord on meie riskimarginaali tublisti tõstnud.

Olulisemad lood

Uuring: pea pooled ettevõtted kavatsevad kuue kuu jooksul palka tõsta
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.