18. jaanuar 1996 kell 22:00

Kas Reformierakond on vastanud ettevõtja ootustele?

Nende ootuste täitumise, mis olid enne praeguse valitsuse moodustamist, kohta on praegu veel vara midagi öelda. Minu arvates on valitsus, vähemalt keskmise või suurtööstuse seisukohalt kõigist eelnevatest valitsustest kõige mõistlikumalt ettevõtlusele lähenenud. Ta on vähemalt kaasa tundnud, kui niisugust sõna võib kasutada. Ma ei tea, kui palju valitsuse sammudes on olnud reformierakonna osa. Mulle tundub nii, et positiivne on see, et ta pole koonderakonda seganud.

Avatuse ja kindla krooni printsiibid reformierakonnal on õiged, aga siiski võiks mõne koha pealt natukene tolerantsem olla. Ma ei jaga reformierakonna absoluutset turumajandust. Näiteks miks peab maailmapangast tulevale laenu intressile kommertspank veel juurde lisama 10%? Meie pangad on küll tugevad, ent pangandus üksi ei ole terve majandus.

Koalitsioonipoliitka jäi ka pärast valitsuse vahetumist oktoobris koalitsioonipoliitikaks. Seda ma ei oska öelda, kuidas ühe või teise erakonna soovid koalitsioonis läbi lähevad.

Viimase perioodi jooksul, kui reformierakond on koalitsiooni kaasatud, mingeid kardinaalseid muudatusi majanduses toimunud pole. 1. detsembrist oli alkoholi aktsiisi tõus ning hinnad lasti vabaks, ent see oli algatatud enne reformierakonna valitsusse tulekut.

Reformierakonna puhul ei tahaks ma kriitiline olla. Reformierakond on edumeelne erakond, mis peaks ettevõtlusele ainult kasuks tulema.

Hetkel on riigikogus mitu parlamendiliiget, kes kuuluvad reformierakonda ja on olnud ka Liviko juhatuse liikmed. Neil peaks olema hea ülevaade ettevõttest ning seega on nad meie probleemidega kursis. Selles mõttes on mul põhjust rahuloluks.

Ka teised erakonnad, mit-te ainult reformierakond, on deklareerinud enne valimisi ühte, ent välja on see kukkunud teisiti. Ma ei ole nende kisklemist väga jõudnud jälgida. Samas ma ei saa öelda, et nende tulekuga valitsusse oleks midagi paremaks või halvemaks läinud. Praegu on abi valitsusest tõesti vähe.

Mina arvan, et kõige parem oleks olnud siis, kui kolm suurt erakonda, kesk-, koond- ja reformierakond, oleks teinud omavahel liidu. Neil kõigil on omamoodi huvitavaid nägemusi.

Pean ennast ärimeheks ning olen seetõttu katsunud ka poliitikast kõrvale hoida. Samas on asi ka selles, et mingi erakonna tegevuse üle saab otsustada alles siis, kui erakond on võimul ja tal on aega olnud võimu teostada. Reformierakond on vaid üks praeguse koalitsiooni partneritest. Samas on ta ka partnerist väiksem ning võimul olnud suhteliselt lühikest aega.

Seega ma ei pürgi objektiivset hinnangut erakonna tegevusele andma, ehkki reformierakond mulle sümpatiseerib.

Hetkel kuum