30. jaanuar 1996 kell 22:00

Lühiuudised välismaalt

Venemaa kavatseb kaubabörsil müüdava alkoholi ja tubakasaaduste suhtes kehtestada impordikvoodid, teatas Interfax viitega Venemaa asemajandusministrile Jakov Urinsonile.

Urinsoni sõnul peaks Venemaa piirama alkoholi ja tubakasaaduste importi sellisel määral, et importtooted ei moodustaks üle 20% kodumaisest turust. Imporditava alkoholi kogusest hakkab 80% moodustama vein ning 20% kange alkohol. Absoluutseid koguseid minister ei täpsustanud.

Venemaa suudaks toota 2,6--2,7 mld liitrit viina aastas, kuid praegune toodang moodustab koguvõimsusest vaid 30%, kuna lettidel annavad tooni naabermaadest sissevoolav odav alkohol ning Venemaa enda võltsmargid.

Tubakakaubandus on suurel määral litsentseerimata ning halvasti pidavate piiride kaudu voolab sisse ebaseaduslikku kaupa. Näiteks saab paki Marlborot keskmises Venemaa kioskis ühe dollari eest, samas kui tax-free kaupluses tuleb sama kauba eest tasuda kaks dollarit. Ka Valgevene ja Ukraina, kes seni on nautinud piiranguteta ekspordivõimalusi Venemaale, peavad edaspidi arvestama impordilõivu ja aktsiisimaksuga. REUTER-ETA

Hetkel kuum