12. juuni 1996 kell 22:00

USA ja Briti lennundusliit

Alates 1997. a aprillist kavatsevad lennukompaniid koordineerida oma reisija- ja kaubavedu USAs ja Euroopas, käivitades ulatusliku koodide jagamise ja lennugraafikute koordineerimise programmi. Koodide jagamine võimaldab lennufirmadel müüa teineteise pileteid liinidel, mida ise ei teenindata.

Lennufirmad, mille arvele langeb ühiselt 60% Suurbritannia ja USA ning 70% Londoni ja New Yorgi vahelistest lendudest, teatasid, et ei kavatse ühtegi lennuliini sulgeda. Lennuvõrkude koordineerimise teel suudavad firmad pakkuda klientide lende umbes 36 000 maailma linna.

Kokkulepe on tingimuslik, selle peab heaks kiitma USA konkurentsiamet. Ka Euroopa komisjon teatas, et «vaatab üksikasjalikult läbi nii selle kokkuleppe kui iga muu Euroopa lennufirmade vahel sõlmitud alliansi, et kindlustada ühinemistingimuste vastavus liidu konkurentsireeglitega».

USA konkurentsiamet on lubanud kokkuleppe heaks kiita tingimusel, et Suurbritannia nõustub sõlmima USAga nn avatud taeva lepingu. See võimaldaks lennufirmadel vabalt lennata igasse sihtkohta Suurbritannias, sh ka Londoni Heathrow lennuväli, mis on seni olnud 38% reserveeritud BA lennukitele. Ka nõuab USA, et Suurbritannia annaks USA lennukitele nn viienda õiguse, mis võimaldaks neil lennata Suurbritanniast kolmandatesse riikidesse.

BA loodab omakorda pääseda ligemale Ameerika mandri lennundusturule, kus tal seni oli õnnestunud kanda kinnitada vaid eeskätt USA kirdeosariikides tegutseva US Airi näol.

Kuigi Suurbritannia ametivõimud teatasid, et on USA lennukitele V õiguse andmise vastu, teatas BA, et on valmis kaasa aitama Suurbritannia seisukoha pehmendamisel. Tingimus on, et USA leevendaks omakorda seadust, mis ei luba välisfirmadel omada enam kui 25% USA lennufirmast. FT-REUTER-ETA-BNS

Hetkel kuum