• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Norra pangad otsivad uusi tuluallikaid

  Hoolimata sellest, et laenude maht on kasvanud, teatas neljast suuremast Norra pangast kolm, et nende intresside puhastulem on aasta esimesel poolel vähenenud. Intresside vahe on nelja aastaga vähenenud poole võrra ja on nüüd keskmiselt kolm protsenti, mis halvab pankade traditsioonilist laenutegevust. Osa panku, nagu Den norske Bank, Christiania Bank ja Union Bank of Norway, on suurendanud kõrvaltegevusalade netotulemit, mis moodustab juba kolmandiku nende kasumist. Need on kinnisvaraga seotud operatsioonid, valuutatehingud jm, mis kompenseerivad laenuandmise kasumi vähenemist.
  Järgides panganduse rahvusvahelisi suundumusi, tungivad ka Norra pangad üha enam kindlustuse valdkonda, et saada enda kätte suuremat osa inimeste säästurahast.
  Oma esimese poolaasta tulemusi avaldades teatas Den norske Bank, et intresside netotulem vähenes 21,6 miljoni Eesti krooni võrra ja oli 3,8 miljardit Eesti krooni. Muudest valdkondadest saadavad tulud kasvasid samal ajal 95 miljoni Eesti krooni võrra ja moodustasid 2,66 miljardit Eesti krooni, andes panga kogukasumist 41%.
  Norra suurim hoiupank Union Bank of Norway suurendas laenumahtu 13,3%, kuid intresside netotulem kahanes 2,52 miljardilt Eesti kroonilt 2,23 miljardile kroonile. Muud tulud seevastu kasvasid 250 miljoni krooni võrra ja andsid panga kogutuludest 39%.
  Konkurentsi Norra pankade vahel on suurendanud ka rahvusvaheliste laenuvõtjate tulek Norra turule. Kuna naftamaa Norra majandust peetakse tugevaks, tehakse Norra pankadelt meelsasti laene. Intressivahed on klientidele soodsad ja muudavad laenuriski minimaalseks.
  Olles kogenud aastail 1988--1992 suurt laenukriisi, on Norra pangad hakanud laenude andmisse suhtuma järjest ettevaatlikumalt. REUTER-KL
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Joe Biden süüdistab vaktsineerimata ameeriklasi majanduse aeglases taastumises
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden süüdistas reedel koroonaviiruse vastu vaktsineerimata ameeriklasi selles, et viimased aeglustavad USA majanduse taastumist, vahendab CNBC.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden süüdistas reedel koroonaviiruse vastu vaktsineerimata ameeriklasi selles, et viimased aeglustavad USA majanduse taastumist, vahendab CNBC.
Kruuda, Pärna ja Uibo kriminaalasi ärkas uuesti ellu
Kui Tartu maakohus lõpetas aegumise tõttu ärimeeste Oliver Kruuda, Aivo Pärna ja Jaan Uibo kriminaalasja toorpiima vahendaja OÜ UP Varud maksejõuetuse põhjustamises ja ringkonnakohus tühistas lõpetamise määruse osaliselt, siis riigikohus tühistas määruse täies ulatuses.
Kui Tartu maakohus lõpetas aegumise tõttu ärimeeste Oliver Kruuda, Aivo Pärna ja Jaan Uibo kriminaalasja toorpiima vahendaja OÜ UP Varud maksejõuetuse põhjustamises ja ringkonnakohus tühistas lõpetamise määruse osaliselt, siis riigikohus tühistas määruse täies ulatuses.