25. august 1996 kell 22:00

Kooliminek tühjendab rahakoti

Riigi poolt koolilapsele ettenähtud 130 krooni suuruse toetusraha eest saab osta vaid ühe Lõvikuninga pildiga pinali või suurema karbitäie koolilaste lemmikuid, Lyra värvipliiatseid.

Kevadel koolist saadud nimekiri esimese klassi õpilasele vajalikest õppevahenditest kohutab oma pikkusega esmapilgul ära. Kaks-kolmandikku nimekirjast moodustavad kunsti- ja käsitöötarbed. Nagu selgub hiljem kaupluses, tuleb nende arvele kirjutada ka suurem osa koolilapse sügisestest väljaminekutest.

Lohutust leiab lapsevanem vaid vihikuid ostes, kuna neid kulub võrdlemisi vähe ja ehkki nende hind pole enam kaks kopikat, nagu kunagi varem, on see summa talutav.

Eesti suurima vihikute tootja Kohila paberivabriku kõrval on kaubandusvõrgus müügil ka Saksa, Läti, Leedu ja Poola päritolu koolivihikud.

«Konkurents annab sellel aastal tunda,» tõdeb Kohila paberivabriku müügiosakonna ökonomist Lea Kõiv. See on sundinud tehast toodete hinda kuni 15 protsenti alandama. Näiteks Kohila värvipildiga vihikute tehasehind on 2.60--2.80, kaupluses lisatakse sellele hinnale keskmiselt kroon.

«Disney kangelaste pildiga vihik sellel aastal Eestis enam hästi ei lähe,» paneb Lea Kõiv imeks tüdimust vihikukaanel ringisibavatest multifilmitegelastest.

Kohila paberivabrik on tänavu teinud panuse loomadisainile ja Eesti sportlaste piltidele (Erkki Nool, Rain Pilve, Urmas Kingu). Disney tegelaste piltidega vihikuid lähetab tehas järjest rohkem aga Venemaale.

«Poolteist tonni kaupa vurab meilt iga päev Tallinna poole,» rõõmustab Kohila vabriku ökonomist koolilaatade üle, mis kuni septembri alguseni on avatud Tallinnas, Pärnus, Tartus ja mujal linnades.

Ehkki asjatundjad soovitavad koolitarbeid osta laadalt, pole sellel tegelikult erilist mõtet. Kaupade hind ja valik koolilaadal korraliku kaupluse omast ei erine. Näiteks Tallinna linnahalli koolilaata võiks võrrelda pigem naiste sügislaadaga, kuna müügiboksid on täidetud käekottide, kleitide, kostüümide ja plastiknõudega, seega mõeldakse rohkem emadele.

Hetkel kuum