• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maksud tsiviillepingulistelt tuludelt

  Kui juriidilisest või füüsilisest isikust ettevõtja kui tellija on tsiviillepingulises vahekorras füüsilise isiku kui täitjaga, kes ei ole ettevõtja, toimub maksustamine järgnevalt.
  Kui täitja on mitteresident, peetakse temalt tulumaksuseaduse § 26 lg 2 alusel kinni tulumaks «muudelt tasudelt» (p 3), osutatud teenuste eest saadavatelt tasudelt (p 5), kunstnikule või sportlasele Eestis isikliku tegevuse eest makstavalt tasult (p 7) ja renditasudelt (p 10).
  Residendi puhul peetakse tulumaks kinni vaid kolmel viimasel juhul.
  Paljud äriühingud, omades tsiviillepingulisi suhteid füüsiliste isikutega, kes ei ole ettevõtjad, peavad neile makstavatelt lepingulistelt summadelt kinni ka tulumaksu ja kannavad selle riigieelarvesse nagu töölepinguliste vahekordade puhulgi.
  Selline tulumaksu kinnipidamine toimub ilmselt teadmatusest, kuna tulumaksuseaduse § 26 sellist kinnipidamist ei sätesta.
  Resident, saades tsiviillepinguliste suhete alusel müüdud kaubalt või osutatud teenustelt lepingulist tasu, võiks selle tasu deklareerida tuludeklaratsiooni (§27 3. lg) vormil T. Nimetatud vorm seda aga teha ei võimalda, kuna rahandusministri kehtestatud vormi kohaselt saab seal deklareerida ainult tööandjalt (mitte tellijalt) saadud tulu.
  Seega saaks füüsiline isik deklareerida tellijalt saadud tulu vaid aasta tuludeklaratsiooni põhivormi 11. real «muud tulud», kuid seda ei näe omakoda ette rahandusministri väljaantud tuludeklaratsiooni täitmise korra p 13 alapunkt 8: (väljaspool põhitöökohta saadud toetused, kompensatsioonid, preemiad jms). Lepinguline tulu aga ei ole «jms», kuna saadud tulu pole üldse seotud töökohaga.
  Füüsilisest isikust tulusaaja võib nõustuda muidugi sellega, et tellija peab temale makstavalt lepinguliselt summalt kinni ka tulumaksu, et hiljem ei tekiks tal raskusi aasta tulumaksu tasumisega. Tal oleks aga targem ise eraldada saadud lepingulisest tasust tulumaksu osa ja kanda see oma pangakontole intresside kogumiseks.
  Tekkinud olukorras võib füüsilisest isikust maksumaksjale soovitada deklareerida oma tsiviillepinguline tasu siiski vormil T, kui sellest on juba kinni peetud tulumaks või tuludeklaratsiooni põhivormi 11. real, kui kinnipidamist tehtud ei ole.
  Seda selleks, et maksuamet ei saaks hiljem maksumaksjat süüdistada tulude varjamises.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kütuseaktsiisi tõusu edasilükkamine ei teeni ühiskonna huve
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Brenti toornafta tõusis kolme aasta tippu
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Seaduseelnõu teeb virtuaalvääringute pakkujatele nõuded karmimaks
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Sunly asutaja: tõehetk energiaturul tuli ootamatult
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.