• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas taolised proportsioonid eelarves on põhjendatud?

  Loomulikult ei rahulda mind haridusministeeriumile eraldatud summade suurus ja paljuski ma leian, et haridussüsteemi olukord jääb kahetsusväärselt kehvaks ka 1997. aastal.
  Aga ma ei tahaks tänases Eesti riigis ja niisuguses üldpoliitilises olukorras vastandada haridusministeeriumi huvisid kaitseministeeriumi omadega. Samuti ei tahaks ma pärast valitsuses saavutatud tasakaalu tekitada ametivendade vahel tüli. Lisaksin vaid enda poolt niipalju, et päris kindlasti ei ole haridusministeerium kõige rikkam ministeerium ja seetõttu ei oleks teatud ümbervaatamised ka päris asjakohatud.
  Strateegiliselt oleks riigi julgeoleku seisukohalt palju tähtsam, et noored saaks hea hariduse, mis edendaks meie majandust ja meelitaks siia investeeringuid. Kui kaitsekulusid järsult suurendatakse, tuleks oluliselt suurendada ka kaitsesummade investeerimist inimkapitali.
  Küll aga tuleb reaalselt tõdeda, et Eesti kaitsekulutuste tase päris kindlasti ei vasta normatiividele, mida peetakse vajalikuks NATO riikides kulutada.
  Ma saan aru, kui öeldakse, et kui te ise oma kaitsevõimele tähelepanu ei pööra, siis ei saa kahjuks seda teha ka teised.
  See, et kaitseministeeriumi kulutused on järgmisel aastal esikohal, on paratamatus. Meil ei ole teist võimalust Euroopa julgeolekustruktuuridega integreeruda. NATO on vastastikuse kaitse organisatsioon, mis eeldab mõlemapoolset panust.
  Kui meile on esitatud nõue, et kaitsekulud tuleb koguproduktist nii ja nii suure osani viia ja samas oleme vastu võtnud otsuse, et ilma NATOta ei püsi me iseseisva riigina kuigi kaua, siis peame kaitsekulutustele rohkem tähelepanu pöörama. Võib isegi juhtuda, et järgmise aasta keskpaiku tuleb selle nimel väikene laen teha.
  Teistele ministeeriumitele on eelarves vähem kulutusi ette nähtud, kuid ka sinna pole midagi parata. Kõigile niikuinii ei jätku. Haridusministeerium näiteks on kuskil keskmiste hulgas, aga arvatavasti hakkab TALO tegevus vilja kandma ja nende olukord võib paraneda.
  Me tahaksime, et raha jätkuks kõigile piisavalt, kuid selleks läheks vaja veel paar-kolm miljardit. Eelarve üle tuleb äge vaidlus. Vajadused järjest kasvavad. Kindlasti tuleb sadadesse ulatuvaid ühe-kahemiljonilisi parandusettepanekuid, millest enamik jääb kahjuks rahuldamata.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.