26. september 1996 kell 22:00

Kas taolised proportsioonid eelarves on põhjendatud?

Loomulikult ei rahulda mind haridusministeeriumile eraldatud summade suurus ja paljuski ma leian, et haridussüsteemi olukord jääb kahetsusväärselt kehvaks ka 1997. aastal.

Aga ma ei tahaks tänases Eesti riigis ja niisuguses üldpoliitilises olukorras vastandada haridusministeeriumi huvisid kaitseministeeriumi omadega. Samuti ei tahaks ma pärast valitsuses saavutatud tasakaalu tekitada ametivendade vahel tüli. Lisaksin vaid enda poolt niipalju, et päris kindlasti ei ole haridusministeerium kõige rikkam ministeerium ja seetõttu ei oleks teatud ümbervaatamised ka päris asjakohatud.

Strateegiliselt oleks riigi julgeoleku seisukohalt palju tähtsam, et noored saaks hea hariduse, mis edendaks meie majandust ja meelitaks siia investeeringuid. Kui kaitsekulusid järsult suurendatakse, tuleks oluliselt suurendada ka kaitsesummade investeerimist inimkapitali.

Küll aga tuleb reaalselt tõdeda, et Eesti kaitsekulutuste tase päris kindlasti ei vasta normatiividele, mida peetakse vajalikuks NATO riikides kulutada.

Ma saan aru, kui öeldakse, et kui te ise oma kaitsevõimele tähelepanu ei pööra, siis ei saa kahjuks seda teha ka teised.

See, et kaitseministeeriumi kulutused on järgmisel aastal esikohal, on paratamatus. Meil ei ole teist võimalust Euroopa julgeolekustruktuuridega integreeruda. NATO on vastastikuse kaitse organisatsioon, mis eeldab mõlemapoolset panust.

Kui meile on esitatud nõue, et kaitsekulud tuleb koguproduktist nii ja nii suure osani viia ja samas oleme vastu võtnud otsuse, et ilma NATOta ei püsi me iseseisva riigina kuigi kaua, siis peame kaitsekulutustele rohkem tähelepanu pöörama. Võib isegi juhtuda, et järgmise aasta keskpaiku tuleb selle nimel väikene laen teha.

Teistele ministeeriumitele on eelarves vähem kulutusi ette nähtud, kuid ka sinna pole midagi parata. Kõigile niikuinii ei jätku. Haridusministeerium näiteks on kuskil keskmiste hulgas, aga arvatavasti hakkab TALO tegevus vilja kandma ja nende olukord võib paraneda.

Me tahaksime, et raha jätkuks kõigile piisavalt, kuid selleks läheks vaja veel paar-kolm miljardit. Eelarve üle tuleb äge vaidlus. Vajadused järjest kasvavad. Kindlasti tuleb sadadesse ulatuvaid ühe-kahemiljonilisi parandusettepanekuid, millest enamik jääb kahjuks rahuldamata.

Hetkel kuum