• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Saadikute haltuurast

  Eesti Vabariigi põhiseadus ütleb, et riigikogu liige ei tohi olla üheski muus riigiametis ning kui ta asub mõnda teise riigiametisse, siis tema volitused saadikuna lõpevad ennetähtaegselt.
  1994. a ei lugenud riigikogu töökorra seadus riigiametiks riigiettevõtte haldusnõukokku kuulumist. Nii kuulus enamik saadikuid riigifirmade haldusnõukogudesse, mõned koguni kolme. Haldusnõukogu liikme palgaks on määratud kolme kuu miinimumpalk, seega teenisid mõned rahvaasemikud lisatasu kuni üheksa miinimumpalka.
  1994. aastal leidis õiguskantsler Eerik-Juhan Truuväli, et ka saadiku kuulumine riigiettevõtte haldusnõukokku tähendab tema töötamist teises riigiametis, mis on vastuolus põhiseadusega. Sellega nõustus oma otsuses ka riigikohus ning saadikud kaotasid meeldiva lisatasu teenimise võimaluse.
  Vaatamata õiguskantsleri ja ja riigikohtu seisukohtadele figureerivad aga parlamendi saadikute nimed mitme riigifirma nõukogudes edasi. Näiteks kuulub riigikogu liige Feliks Undusk EMEXi nõukokku, Aap Neljas on aga Liviko uue nõukogu liige, mille esimees on teine riigikogulane Eino Tamm.
  Riigikogu õiguskomisjoni esimees Daimar Liiv ei nõustu süüdistustega ja kinnitab, et nii see päris ei ole, sest õiguslik käsitlus on muutunud. Riigiettevõte oli riigiasutus ja haldusnõukokku kuulumine tähendas riigiametis olemist.
  Äriregistrisse kandes muudetakse aga riigifirmad, sh EMEX ja Liviko, aktsiaseltsideks. Tegemist ei ole enam mitte riigiasutusega vaid eraõigusliku juriidilise isikuga, kus riik on aktsionär.
  Saadikute kuulumine aktsiaseltsi nõukokku, mis teostab ettevõtte üle kontrollfunktsiooni, ei ole Daimar Liivi kinnitusel põhiseadusega vastuolus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: Tartu Kivisild ei ole muumia
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Keskpanga kohtumine pani turud langema
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Jaan Kalmus: 35 aastat kroonikuna kaamera taga
Kuu aja pärast peab 35 aasta tegutsemisjuubelit Eesti vanim erafirma, Tartus video- ja heliteenust pakkuv OÜ Audio-Video. Uue aasta algul vahetus firmas juhataja: ettevõtte üks asutajaid Jaan Kalmus seenior andis juhtohjad üle Jaan Kalmus juuniorile. Intervjuus Äripäevale ütles Jaan Kalmus seenior, et vastu aitasid pidada usk, lootus, loll järjekindlus ja armastus oma töö vastu, kirjutab neljapäeval, 26.01 Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Kuu aja pärast peab 35 aasta tegutsemisjuubelit Eesti vanim erafirma, Tartus video- ja heliteenust pakkuv OÜ Audio-Video. Uue aasta algul vahetus firmas juhataja: ettevõtte üks asutajaid Jaan Kalmus seenior andis juhtohjad üle Jaan Kalmus juuniorile. Intervjuus Äripäevale ütles Jaan Kalmus seenior, et vastu aitasid pidada usk, lootus, loll järjekindlus ja armastus oma töö vastu, kirjutab neljapäeval, 26.01 Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Juubel: 80aastased Eesti ettevõtjad, kes on jätkuvalt sadulas
Ettevõtlikud ja ärivaistuga inimesed löövad läbi alati. Et aga karmis ärimaailmas enam kui 30 aastat firmat edukalt majandada, peab jätkuma visadust ja muidugi peab tegevus olema meelepärane, kirjutab Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Ettevõtlikud ja ärivaistuga inimesed löövad läbi alati. Et aga karmis ärimaailmas enam kui 30 aastat firmat edukalt majandada, peab jätkuma visadust ja muidugi peab tegevus olema meelepärane, kirjutab Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.