• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hamanaka arreteerimine vase hinda ei mõjutanud

  Teisipäeva hommikul arreteeriti Tokios endine Sumitomo korporatsiooni tippdiiler Yasuo Hamanaka süüdistatuna dokumentide võltsimises eesmärgiga luua illegaalsed kontod maailma vaseturuga manipuleerimiseks. Hamanaka illegaalsed tehingud tulid ilmsiks 13. juunil, kui korporatsioon teatas diileri vallandamisest. Pärast seda sündmust langes vase hind Londoni metallibörsil dramaatiliselt. Ilmselt aimas börs sündmusi ette, sest vase hind langes juba päev varem. 10. juuni hetkehind Londoni metallibörsil oli 2520 dollarit tonn, järgmisel päeval langes see 230 dollari võrra, 2290ni. Nädal hiljem maksis vasetonn 1990 dollarit ning 27. juunil langes see käesoleva aasta madalaimale tasemele, makstes 1830 dollarit tonn.
  Alates juulist on vase hind metallibörsil olnud stabiilselt umbes 2000 dollari piirimail. Stabiilsus oli ja on aga näiline, sest päevased kõikumised on tihti väga suured ja diilerid ning investorid on vaseturu lähituleviku suhtes pessimistlikud.
  Käesoleva aasta algul oli pilt hoopis teisem, investorid olid vaseturu suhtes väga optimistlikult meelestatud. Möödunud aasta lõpul maksis vasetonn stabiilselt üle 3000 dollari. Viimaste aastate kõrgeim tase (3235 USD/tonn) oli 13. juunil 1995. Ka käesoleva aasta esimesel poolel maksis vasetonn stabiilselt üle 2500 dollari. Aasta kõrgeim tase oli 8. mail (2833 USD/tonn).
  Sumitomo ekstsess, mida peetakse maailma kõigi aegade suurimaks finantsskandaaliks, sundis mõtlema ka Londoni metallibörsi (LME) juhtkonda. LME aastadineel peetud kõnes rõhutas juhatuse esimees Raj Bagri, et kuigi Sumitomo tehingud börsil ulatusid miljonite dollariteni ei ole korporatsioon börsi liige. Samuti ei ole LME liige Briti kompanii Winchester Metals, mistõttu börsil ei olnud võimalik isegi süüdistust Hamanaka vastu esitada. Veel rõhutas R. Bagri Briti seadustiku täiustamise vajalikkust, eesmärgiga tugevdada kontrolli kauplejate üle ja nõuda börsi liikmetelt suuremat detailsust sooritatud tehingute kohta.
  Hamanaka arreteerimine vase hinda praktiliselt ei mõjutanud. Eilne ametlik hetkehind Londonis oli 2015 USD/t. Kolme kuu futuurhind oli 1983 USD/t. Iseloomulikuks jooneks oli suur lepingute arv aasta lõpuks ja uue aasta alguseks.
  Üks suur USA pank, mis taotleb senise Sumitomo positsiooni ülevõtmist Londoni metallibörsil, loodab siiski lükata hinna üle taseme 2000 USD tonnist. Mõned diilerid usuvad, et vase hind tõuseb isegi 2150 dollarini tonnist.
  Tundub siiski, et panga pingutused on määratud juba ette luhtuma, sest kolme kuu futuurhindade väike tõus tasemeni 1950 USD/tonn on ajendanud Põhja- ja Lõuna Ameerika tootjaid oma toodangut ette müüma. Samuti ei ole pangal niipalju finantsressursse, nagu oli Sumitomol, mis on maailma üheks võimsaimaks finantsstruktuuriks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Lauri Läänemets: küpse mõtlemisega ärieliit on hõivamas sotside valimisprogrammi
Sotsiaaldemokraadid peavad tõsiselt peeglisse vaatama, kui meie väärtuste eestkõnelejateks on saamas erakonna asemel riigi ärieliit, kirjutab sotside uueks juhiks kandideeriv Lauri Läänemets.
Sotsiaaldemokraadid peavad tõsiselt peeglisse vaatama, kui meie väärtuste eestkõnelejateks on saamas erakonna asemel riigi ärieliit, kirjutab sotside uueks juhiks kandideeriv Lauri Läänemets.
Tark planeerija kasvab miljonäriks
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Foxway neelas konkurendi Taanis
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Riigi uus radarisüsteem avab tuuleenergiale suure osa Mandri-Eestist
Kaitseministeeriumi uued radarid valmivad eelduslikult aastatel 2024 ja 2025. Kokku lähevad need maksma üle 70 miljoni euro, mille jaoks raha tuleb kaitseväe eelarve väliselt.
Kaitseministeeriumi uued radarid valmivad eelduslikult aastatel 2024 ja 2025. Kokku lähevad need maksma üle 70 miljoni euro, mille jaoks raha tuleb kaitseväe eelarve väliselt.