Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nokia lisavarustus on rikkalik

  Mobiiltelefonide lisavarustus on margiti erinev -- parim valik on Nokial, oluliselt ei jää maha ka Ericsson

  Universaalsed on autoantennid, GSMi autovõimendid; spetsiifilisemad aga akud, laadijad, hands-free'd, antenniüleminekud.
  «Margiti on mobiiltelefonide varustatus lisadega erinev,» lausub Mobitele OÜ müügijuht Ardi Aolaid, kelle igapäevatöö on müüa Nokia, Ericssoni, Motorola, Ascomi, Siemensi mobiiltelefone ja nende lisavarustust. Kui Nokia lisavarustus on kõige parem, siis päris mitme toote «garderoob» on üsna kesine. Siiski on kõigil lisaks standardpaketis olevale väikesele ja kergele akule mingi lisaaku, autolaadija, välisantenni ühendamise võimalus ja üldjuhul hands-free'gi. Paremini varustatud Nokia 2110-l ja 2110i-l on lai akude valik, autohoidja, -laadijad, kahte sorti hands-free'd -- üks lihtsam, teine keerulisem. Nokia 1610-l ja 8110-l on olemas ka kaasaskantav hands-free, mille kuular käib kõrva ja mikrofon jääb telefoni külge taskusse. «Nii ei peagi telefoni taskust välja võtma ning tänaval omaette rääkijaid ei pea sugugi veidrikuks tembeldama,» selgitab Aolaid.
  Suhteliselt hästi on varustatud ka Ericsson, 337-l ja 388-l on kaasaskantav hands-free olemas, ehkki müüjate hinnangul ostetakse sellist kaupa üsna vähe.
  Turuliidrite Nokia ja Ericssoni kõrval kolmandal kohal oleval Motorolal kaasaskantavat hands-free'd ei ole, kuid see-eest on Motorolal sees vibra-call, mistõttu pole nendel aparaatidel tarvis vibratsioonliidest.
  Ka akude valik on Motorolal suhteliselt lai. «Seni nii standardkomplektis kui ka lisavarustuses olnud kehvade NiCd-akude kõrval on Motorolagi hakanud tootma paremast materjalist akusid,» räägib Aolaid. Kõige suurem nõudlus on spetsialistide hinnangul akude ja autovarustuse järele. Nokia 2110 omanik võib valida nelja originaalaku vahel, millele lisandub vibraaku. Kel eesmärgiks kerge telefon, see valib 400mA aku, kuna sellega kaalub telefon vaid 197 grammi. Kes aga tahab maksimaalset kõne- ja ooteaega, see ostab 1500mA aku. Autovarustus koosneb telefonialusest, valjuhääldist, armatuuri alla peituvast keskplokist, mikrofonist, antennist, mis näiteks Nokia 2110 puhul läheks Aolaidi sõnul maksma ligikaudu 3000 krooni. Sellele lisandub paigaldustasu, mis on küll firmati erinev, kuid jääb ca 1000 krooni piirile. Soovi korral on võimalik külge panna lisatoru, millest on kasu siis, kui autos soovitakse rääkida nii, et teised ei kuule. N-ö passiivse toruga, kus on vaid mikrofon ja valjuhääldi, on võimalik autos rääkida, kartmata, et ühendus välisantenniga katkeks ja kõne ebaõnnestuks. Lisatoru hinnaklass on ca 1500 krooni. Väga nõudlikule tarbijale pakutakse GSMi võimendit, mis kompenseerib antennikaablites tekkivaid kadusid ja parandab kõne kvaliteeti.
  Hindu avaldama on mobiiltelefonimüüjad üsna ettevaatlikud. «Hinnad selles maailmas muuutuvad mitte päevade, vaid tundidega,» põhjendab Meigo Pruudel ASist Esmofon. Seepärast on ka juuresolevas tabelis esitatud hinnad vaid orienteeruva suurusjärgu märkimiseks, kuna nädala pärast võib pilt olla teine.
  Hindade suhtelisusele viitab ka Lauri Rimmel Levi & Kuto ASist, kelle väitel on hind iga poe oma rida. «See on nagu leiva hind,» tõmbab ta paralleele. «Millegipärast ei avalda keegi leiva hinda.» Läbirääkimiste käigus selguv hind sõltub tema sõnul ostetud paketist, sooduspakkumistest jm. «Seni on Levi & Kuto hinnatase võitlusvõimeline.»
  Elektrist, eriti autoelektrist teadlikul inimesel on ostetud autovarustust üsna kerge isegi paigaldada, kuna kaasaantavas juhendis on näidatud, kuhu mingi juhe minema peab. Isetegevusega aga kaasneb risk kaotada garantii, sest kui ei ole ametlikku paigaldust, siis ei saa firmad anda ka garantiid.
  Kõikidel uuematel telefonidel on arvutiga ühendamise võimalus -- vajalikud data-kaardid, kaablid, tarkvara. Andmevahetus, fakside ja lühisõnumite saatmine on erinevatel telefonidel üsna ühesugune, vahe on hinnas. Et PCICM-kaart on praegu telefoniga peaaegu ühes hinnas, siis ei ole selle kasutamine eriti aktiivne.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Tallinna Sadam kasvatas reisijate arvu 87%, ent kaubamaht vähenes
Tänavu III kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 2,5 miljonit reisijat ja 4,4 miljonit tonni kaupa. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 87% ehk 1,2 miljoni reisija võrra, samas kaubamaht vähenes 33%.
Tänavu III kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 2,5 miljonit reisijat ja 4,4 miljonit tonni kaupa. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 87% ehk 1,2 miljoni reisija võrra, samas kaubamaht vähenes 33%.
Maksueksperdid: nii surevad Eestis teenusplatvormid ja tekib suurim „tööandja“
Parimal juhul ootab toitu või taksot tellides edaspidi hinnatõus, halvimal juhul kannatab ka teenus, sest pakkujaid jääb vähemaks, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen maksutiimi liikmed vandeadvokaat Verner Silm ja jurist Marian Moldau.
Parimal juhul ootab toitu või taksot tellides edaspidi hinnatõus, halvimal juhul kannatab ka teenus, sest pakkujaid jääb vähemaks, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen maksutiimi liikmed vandeadvokaat Verner Silm ja jurist Marian Moldau.
Tagasihoidliku kauplemispäeva lõpetasid Balti börsid positiivselt
Balti turud jätkasid täna tõusuga, Baltic Benchmark sulgus täna 0,49% plussis. Tallinna börs tõusis enim 0,81%, Riia börs kerkis 0,29% ning Vilniuse börs väikese tõusuga suurt muutust ei näidanud.
Balti turud jätkasid täna tõusuga, Baltic Benchmark sulgus täna 0,49% plussis. Tallinna börs tõusis enim 0,81%, Riia börs kerkis 0,29% ning Vilniuse börs väikese tõusuga suurt muutust ei näidanud.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Läänemets liialdas. Ukraina põgenikke aitasid piiril vabatahtlikud Vene vabatahtlik: saame ukrainlastele segamatult abi pakkuda
Siseminister Lauri Läänemets väitis, et Venemaa võimud viisid teadmata suunas ära Eesti kagupiiril järjekordadesse kogunenud Ukraina pagulased. Piiripunktides põgenikega tegelevate vabatahtlike sõnul on see vale või vähemalt arusaamatu liialdus.
Siseminister Lauri Läänemets väitis, et Venemaa võimud viisid teadmata suunas ära Eesti kagupiiril järjekordadesse kogunenud Ukraina pagulased. Piiripunktides põgenikega tegelevate vabatahtlike sõnul on see vale või vähemalt arusaamatu liialdus.
Uuring: pea pooled ettevõtted kavatsevad kuue kuu jooksul palka tõsta
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.

Olulisemad lood

Maailmakuulus landitootja kolibki tootmise Eestisse
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.