• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nokia lisavarustus on rikkalik

  Mobiiltelefonide lisavarustus on margiti erinev -- parim valik on Nokial, oluliselt ei jää maha ka Ericsson

  Universaalsed on autoantennid, GSMi autovõimendid; spetsiifilisemad aga akud, laadijad, hands-free'd, antenniüleminekud.
  «Margiti on mobiiltelefonide varustatus lisadega erinev,» lausub Mobitele OÜ müügijuht Ardi Aolaid, kelle igapäevatöö on müüa Nokia, Ericssoni, Motorola, Ascomi, Siemensi mobiiltelefone ja nende lisavarustust. Kui Nokia lisavarustus on kõige parem, siis päris mitme toote «garderoob» on üsna kesine. Siiski on kõigil lisaks standardpaketis olevale väikesele ja kergele akule mingi lisaaku, autolaadija, välisantenni ühendamise võimalus ja üldjuhul hands-free'gi. Paremini varustatud Nokia 2110-l ja 2110i-l on lai akude valik, autohoidja, -laadijad, kahte sorti hands-free'd -- üks lihtsam, teine keerulisem. Nokia 1610-l ja 8110-l on olemas ka kaasaskantav hands-free, mille kuular käib kõrva ja mikrofon jääb telefoni külge taskusse. «Nii ei peagi telefoni taskust välja võtma ning tänaval omaette rääkijaid ei pea sugugi veidrikuks tembeldama,» selgitab Aolaid.
  Suhteliselt hästi on varustatud ka Ericsson, 337-l ja 388-l on kaasaskantav hands-free olemas, ehkki müüjate hinnangul ostetakse sellist kaupa üsna vähe.
  Turuliidrite Nokia ja Ericssoni kõrval kolmandal kohal oleval Motorolal kaasaskantavat hands-free'd ei ole, kuid see-eest on Motorolal sees vibra-call, mistõttu pole nendel aparaatidel tarvis vibratsioonliidest.
  Ka akude valik on Motorolal suhteliselt lai. «Seni nii standardkomplektis kui ka lisavarustuses olnud kehvade NiCd-akude kõrval on Motorolagi hakanud tootma paremast materjalist akusid,» räägib Aolaid. Kõige suurem nõudlus on spetsialistide hinnangul akude ja autovarustuse järele. Nokia 2110 omanik võib valida nelja originaalaku vahel, millele lisandub vibraaku. Kel eesmärgiks kerge telefon, see valib 400mA aku, kuna sellega kaalub telefon vaid 197 grammi. Kes aga tahab maksimaalset kõne- ja ooteaega, see ostab 1500mA aku. Autovarustus koosneb telefonialusest, valjuhääldist, armatuuri alla peituvast keskplokist, mikrofonist, antennist, mis näiteks Nokia 2110 puhul läheks Aolaidi sõnul maksma ligikaudu 3000 krooni. Sellele lisandub paigaldustasu, mis on küll firmati erinev, kuid jääb ca 1000 krooni piirile. Soovi korral on võimalik külge panna lisatoru, millest on kasu siis, kui autos soovitakse rääkida nii, et teised ei kuule. N-ö passiivse toruga, kus on vaid mikrofon ja valjuhääldi, on võimalik autos rääkida, kartmata, et ühendus välisantenniga katkeks ja kõne ebaõnnestuks. Lisatoru hinnaklass on ca 1500 krooni. Väga nõudlikule tarbijale pakutakse GSMi võimendit, mis kompenseerib antennikaablites tekkivaid kadusid ja parandab kõne kvaliteeti.
  Hindu avaldama on mobiiltelefonimüüjad üsna ettevaatlikud. «Hinnad selles maailmas muuutuvad mitte päevade, vaid tundidega,» põhjendab Meigo Pruudel ASist Esmofon. Seepärast on ka juuresolevas tabelis esitatud hinnad vaid orienteeruva suurusjärgu märkimiseks, kuna nädala pärast võib pilt olla teine.
  Hindade suhtelisusele viitab ka Lauri Rimmel Levi & Kuto ASist, kelle väitel on hind iga poe oma rida. «See on nagu leiva hind,» tõmbab ta paralleele. «Millegipärast ei avalda keegi leiva hinda.» Läbirääkimiste käigus selguv hind sõltub tema sõnul ostetud paketist, sooduspakkumistest jm. «Seni on Levi & Kuto hinnatase võitlusvõimeline.»
  Elektrist, eriti autoelektrist teadlikul inimesel on ostetud autovarustust üsna kerge isegi paigaldada, kuna kaasaantavas juhendis on näidatud, kuhu mingi juhe minema peab. Isetegevusega aga kaasneb risk kaotada garantii, sest kui ei ole ametlikku paigaldust, siis ei saa firmad anda ka garantiid.
  Kõikidel uuematel telefonidel on arvutiga ühendamise võimalus -- vajalikud data-kaardid, kaablid, tarkvara. Andmevahetus, fakside ja lühisõnumite saatmine on erinevatel telefonidel üsna ühesugune, vahe on hinnas. Et PCICM-kaart on praegu telefoniga peaaegu ühes hinnas, siis ei ole selle kasutamine eriti aktiivne.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Joe Biden süüdistab vaktsineerimata ameeriklasi majanduse aeglases taastumises
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden süüdistas reedel koroonaviiruse vastu vaktsineerimata ameeriklasi selles, et viimased aeglustavad USA majanduse taastumist, vahendab CNBC.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden süüdistas reedel koroonaviiruse vastu vaktsineerimata ameeriklasi selles, et viimased aeglustavad USA majanduse taastumist, vahendab CNBC.
Kruuda, Pärna ja Uibo kriminaalasi ärkas uuesti ellu
Kui Tartu maakohus lõpetas aegumise tõttu ärimeeste Oliver Kruuda, Aivo Pärna ja Jaan Uibo kriminaalasja toorpiima vahendaja OÜ UP Varud maksejõuetuse põhjustamises ja ringkonnakohus tühistas lõpetamise määruse osaliselt, siis riigikohus tühistas määruse täies ulatuses.
Kui Tartu maakohus lõpetas aegumise tõttu ärimeeste Oliver Kruuda, Aivo Pärna ja Jaan Uibo kriminaalasja toorpiima vahendaja OÜ UP Varud maksejõuetuse põhjustamises ja ringkonnakohus tühistas lõpetamise määruse osaliselt, siis riigikohus tühistas määruse täies ulatuses.