30. oktoober 1996 kell 22:00

Venemaa valitsuse pankrotihagi maksuvõlglaste vastu

Föderaalse pankrotiameti juht Pjotr Mostovoi ütles, et valitsus on saatnud pankrotihoiatuse veel seitsmele väiksemale ettevõttele, kes on tasunud oma maksudest vähem kui 20%. Neile on antud aega üks nädal oma võlgade likvideerimist tõendavate dokumentide esitamiseks.

Venemaa valitsust on sundinud suuremale otsustavusele rahvusvahelise valuutafondi möödunudnädalane otsus oma 10 miljardi dollarilise laenu igakuiste väljamaksete külmutamise kohta. IMF põhjendas oma sammu Venemaa vähetõhusa maksude kogumise poliitikaga.

Käesoleva aasta esimese üheksa kuuga on Venemaa kogunud vaid 74 protsenti kavandatud maksudest, mis vastab 9 protsendile riigi sisemajanduse kogutoodangust ning on kaasa aidanud tõsise maksekriisi tekkimisele Venemaal.

Mostovoi ütles, et esmaspäeval alustati pankrotimenetlust järgmiste firmade vastu: AO Moskvitsh, AO KAMAZ, AO Krasnodarnefteorgsintez ja AO Atshinski Glinozemnõi.

Suurim võlgnik on Moskvitsh, kes võlgneb valitsusele 271 miljardit rubla. KAMAZ võlgneb 85 miljardit, Krasnodarnefteorgsintez 93 miljardit ja Atshinski Glinozemnõi 88 miljardit rubla.

Venemaa valitsusel ei olnud mingit juriidilist alust algatada pankrotihagi KAMAZi ja Tatnefti vastu, kinnitas Tatarstani pankrotiagentuuri direktor Zinur Latõpov Itar-Tassile.

Latõpovi arvates ei saa nimetatud ettevõtete puhul rääkida põhilistest maksujõuetuse tundemärkidest. Tema sõnul moodustavad KAMAZi varad praegu üle 200 triljoni rubla, sel ajal kui ettevõtte võlad on vaid 5,2 triljonit rubla.

Tatnefti bilanss on veelgi parem ning föderaalvõimude pankrotikampaania vaid aitas tõsta kompanii aktsiate väärtust. ITAR-TASS-ETA-REUTER-BNS

Hetkel kuum